Liste de
favorieten
Voorbereiding op geboorte en ouderschap

Zo stel je een tweedehands geboortelijst op


Geschreven op 24/11/2022 door Emily Van Campenhout, Content Manager
Gewijzigd op 24/11/2022

Volgens de FOD Economie geven Belgen jaarlijks zo’n 500 miljoen euro uit aan babyspullen. Toch worden al die spullen slechts voor een beperkte tijd gebruikt en zijn ze zelden versleten. Dat heeft een enorme impact op het milieu en leidt tot een grotere ecologische voetafdruk. Met het oog op duurzaamheid kiezen steeds meer ouders ervoor om op zoek te gaan naar toffe tweedehands artikelen. Maar hoe stel je een tweedehands geboortelijst op? Wij helpen je op weg.

Mic Mac Minuscule

Er zijn heel wat initiatieven die de mogelijkheid bieden om een ecologisch verantwoorde tweedehands geboortelijst te leggen. Een van de bekendste is Mic Mac Minuscule. Hun werkwijze? Je maakt een afspraak bij een van hun Mic Mac Madammen en Meneren, die je over heel Vlaanderen vindt. Jullie bespreken wat je nodig hebt en mooi vindt, en de consulent gaat voor jou op zoek naar leuke spullen die dan op je geboortelijst terecht komen. Het bespaart jou de moeite van het zoeken naar kwalitatieve tweedehandsproducten en je ervaart het comfort van een klassieke geboortelijst.

Pakske

Snuister je liever zelf rond op tweedehands websites of in de kringwinkel, dan is Pakske misschien wel iets voor jou. Je maakt zelf je geboortelijst aan en kan de gegevens van producten van andere websites, zoals Vinted of 2dehands.be, inladen. Ook spullen die je in de kringwinkel of op een rommelmarkt op de kop kon tikken, kan je op de lijst plaatsen. Je neemt een foto, voegt de prijs toe en mensen kunnen dan hun bijdrage leveren. Een interessante meevaller: Pakske is helemaal gratis.

Yes Baby

Yes Baby lijkt heel erg op Pakske. Aan deze geboortelijst kan je eveneens producten van verschillende webwinkels of tweedehands websites toevoegen. De meerwaarde van dit initiatief is dat je ook kraamkost of ondersteuning van familie en vrienden (zoals babysitten op je andere kinderen) op je lijst kan zetten. Een originele manier om een overvloed aan spullen te vermijden. Ook Yes Baby is gratis.

Lokale initiatieven

Een tweedehands geboortelijst wint aan populariteit. Misschien is er in jouw buurt ook wel een circulair initiatief te vinden, zoals Geboortenest, Scharrelvos of Culla. Ga online op zoek en wie weet vind je wel een plaatselijke duurzame onderneming waar je je geboortelijst kan leggen.

Neem het heft in eigen handen

Is er toch niets te vinden? Dan kan je nog altijd zelf de spullen die je wil tweedehands aankopen via Vinted, 2dehands.be of in de kringwinkel. Als je de pamperrekening vermeldt, kunnen schenkers op die manier een bijdrage leveren aan de ecologische start van je baby.