Fausse couche 1
favorieten
Zwangerschapspijn en pijn

Hoe verwerk je een miskraam ?


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd le 12/08/2022

In het begin van je zwangerschap bestaat het risico dat je een miskraam krijgt. Dit is altijd erg pijnlijk, zowel fysiek als psychologisch, zelfs als je er enigszins op voorbereid was. Maar hoe verwerk je deze moeilijke gebeurtenis precies?

Profiteer van voordelen tot 800€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

De fysieke pijn van een miskraam

Krampen, bloedingen,… De fysieke tekenen van een miskraam zijn vrij duidelijk. Maar net zoals de oorzaken van een miskraam erg divers zijn, verschilt ook het fysieke verloop ervan van vrouw tot vrouw. Soms gaat de pijn in je buik vanzelf weg, in andere gevallen kan het nodig zijn om een curettage uit te voeren. Als dit moeilijke moment voorbij is, heeft je lichaam nood aan een herstelperiode om te bekomen. Waarschijnlijk ben je ook erg vermoeid. Zorg daarom goed voor jezelf en probeer gezond te eten.

Een miskraam betekent ook psychisch lijden

De psychische gevolgen van een miskraam zijn niet te onderschatten. Je verheugde je zo op je kindje, vaak zelfs nog voor je zwanger was. Toen die wens uitkwam met een positieve zwangerschapstest was dat een magisch gevoel. Een miskraam maakt abrupt een einde aan die droom.

Enerzijds moet je die situatie proberen aanvaarden, anderzijds ga je door een rouwperiode waarin je het verlies van je ongeboren kindje een plaats probeert te geven. Je droevig gevoel kan je overweldigen en omslaan in schuldgevoelens omdat je deze zwangerschap niet kon uitdragen. Probeer dit meteen te onderdrukken: het is niet jouw schuld, miskramen gebeuren vaak zonder duidelijke reden. Meestal is het omdat de baby niet levensvatbaar was. Het is zeker jouw schuld niet.

Praat over je miskraam

Praten over je miskraam is erg belangrijk en doet deugd. Het verlies van je ongeboren kindje bracht je leven als vrouw, maar ook dat als koppel of zelfs gezin, namelijk danig in de war.

De kans is echter groot dat een aantal vrouwen in je omgeving deze beproeving ook hebben meegemaakt. Volgens cijfers krijgt 15 tot 25% van de vrouwen ooit een miskraam. Hierbij zijn heel vroege miskramen, wanneer vrouwen vaak nog niet eens weten dat ze zwanger zijn, meegerekend . Het vertrouwen en het praten met iemand die deze moeilijke tijd ook heeft doorgemaakt, helpt je verlies te plaatsen. Ga ook het gesprek met je partner niet uit de weg. Ook die kan gekwetst en geschokt zijn. Ondersteun elkaar zodat jullie samen verder kunnen.

Geef jezelf vooral tijd om je miskraam te verwerken, er is geen haast bij. Op een dag ben je weer zwanger en komt alles goed. Blijf intussen wel waken over je emotionele toestand: onderschat de gevolgen van een miskraam niet en aarzel niet om professionele hulp in te schakelen indien nodig.