Je suis enceinte mais je n'ai pas de symptÔmes thumb
favorieten
Zwangerschapspijn en pijn

Ik ben zwanger maar ik heb geen symptomen


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd le 12/08/2022

Reeds van bij het begin van de zwangerschap laten de eerste symptomen zich voelen: pijn aan de borsten, misselijkheid, vermoeidheid ... Normaal gezien toch. Je test positief, je bent zwanger, maar je voelt geen enkele verandering! Je hebt simpelweg geen zwangerschapssymptomen. Je loopt voortdurend met vragen rond, kortom: je bent ongerust. Maak je echter geen zorgen, het gebeurt al eens dat er geen symptomen optreden!

Profiteer van voordelen tot 800€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen-, vertel ons waar u staat-

De bloedtest: onmisbaar om je zwangerschap te bevestigen

Nadat je urinetesten hebt gedaan – ja we gebruiken hier het meervoud omdat we weten dat je vaak meerdere testen doet om echt zeker te zijn – is het eerste wat je moet laten doen een bloedtest die jouw zwangerschap kan bevestigen. De waarden van bèta-hcg, het zwangerschapshormoon, worden gemeten in je bloed waardoor de fase van de zwangerschap kan worden bepaald. 

Luister naar jouw lichaam om symptomen te herkennen

Het is ook goed mogelijk dat de symptomen zo onopvallend zijn dat je ze niet opmerkt. Kijk naar je borsten: misschien zijn je tepels gegroeid, of is de pijn meer intermitterend? Hebben je borsten een beetje meer volume gekregen? Zitten je beha’s niet wat strakker dan normaal? Of is er misschien een gerecht waar je vroeger dol op was en dat je nu ineens walgelijk vindt? Dit zijn zonder twijfel de kleine signalen die wijzen op een zwangerschap: tijdens de komende 9 maanden leer je luisteren naar je lichaam. Vervolgens is het uitblijven van je regels het eerste teken van je zwangerschap: je hebt dus wel zwangerschapssymptomen!

Zwangerschapssymptomen zijn geen must

Laat het gezegd worden: ondanks de clichés over zwangere vrouwen die tijdens de vroege zwangerschap doodziek zijn, is elke vrouw uniek, en is elke zwangerschap dat ook! Sommige vrouwen ervaren geen misselijkheid, anderen hebben dan weer veel pijn aan de borsten, nog anderen zullen zich enorm vermoeid voelen. Jij hebt gewoon geluk dat je geen last hebt van die zwangerschapskwaaltjes. Dat is alles! Dit betekent niet dat je zwangerschap niet evolueert of dat er een probleem is! Dit kan ook het geval zijn wanneer je al eens zwanger bent geweest en toen wel ziek was. Wees gerust, alles gaat goed!

De zwangerschapssymptomen kunnen later verschijnen

Het zwangerschapshormoon bèta-HCG wordt van bij het begin van de zwangerschap geproduceerd en veroorzaakt vaak symptomen. De concentratie ervan neemt toe tot ongeveer de 8e week van de zwangerschap, en daarna neemt het weer af. Symptomen zoals misselijkheid kunnen rond deze piek optreden!

Moeilijk om zich in te leven in de zwangerschap bij gebrek aan symptomen

Hoewel heel wat toekomstige moeders jou zullen benijden, voel jij je er niet noodzakelijk goed bij: omdat je geen tekenen van zwangerschap vertoont, voel je je niet écht zwanger, vooral in het begin wanneer je buik nog niet opvalt. Je verwachtte er wat meer van en het gevoel zwanger te zijn laat op zich wachten waardoor het frustrerend kan zijn dat je geen zwangerschapssymptomen hebt. Maak je geen zorgen: naarmate de weken voorbijgaan, zal je het beetje bij beetje wel gewaarworden. De eerste echo op 12 weken zal je zonder twijfel doen beseffen dat er wel degelijk een klein wezentje groeit in je buik. Bovendien zal je buik uiteindelijk ronder worden en wanneer je je baby voelt bewegen, valt alle twijfel weg. Een beetje geduld!

De afwezigheid van zwangerschapssymptomen is enkel verontrustend als je ze voordien wel had en ze ineens opgehouden zijn. En zolang je geen krampen in de onderbuik hebt die gepaard gaan met bloedverlies, hoef je je echt geen zorgen te maken: de zwangerschap gaat haar gangetje. Geniet ervan! Als je je echt zorgen maakt, aarzel dan niet om met je arts te praten: hij zal je geruststellen.