33 sa 3 echo1
favorieten
Zwangerschapstesten

De derde echografie


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd op 12/08/2022

Je hebt een paar weken geleden een afspraak gemaakt en nu is het zover: je krijgt voor de derde keer je kleintje te zien. Bij deze laatste ontmoeting met je baby vóór de grote sprong wordt de gezondheid van baby en moeder een laatste keer gecontroleerd en krijg je meer informatie over de nakende geboorte. De volgende keer dat je de baby ziet, zal het in levenden lijve zijn!

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

De check-up van de derde echografie

Je kleine spruit weegt nu tussen 2 en 3 kg en is iets meer dan 40 cm groot, waardoor hij niet meer in zijn geheel op het scherm past. De arts die de echografie verricht, zal zijn kleine lichaam van kop tot teen bestuderen om na te gaan of alle organen aanwezig zijn en zich normaal ontwikkelen. Daarnaast wordt je baby gemeten en schat de arts hoe groot hij zal zijn op het ogenblik van de bevalling. Als je een grote baby verwacht, kan de arts je ook een bekkenevaluatie voorschrijven om na te gaan of je bekken breed genoeg is om de baby door te laten.

De ligging van de baby

  • Kruinligging: je baby ligt met zijn hoofdje naar beneden, zoals de meeste baby’s, zodat je kan kiezen voor een vaginale bevalling.
  • Aangezichts- of achterhoofdsligging: je baby ligt met zijn hoofdje naar beneden maar met gezicht of zijn achterhoofd naar voren. Als zijn houding niet meer verandert tegen de bevalling, zal er ongetwijfeld een keizersnede worden uitgevoerd.
  • Stuitligging: je baby toont zijn billetjes. Als je bekken breed genoeg is, kan een vaginale bevalling worden overwogen maar met het risico dat er toch een keizersnede moet plaatsvinden.
  • Dwarsligging: je baby ligt dwars in je buik in plaats van in de lengte, wat een vaginale bevalling quasi onmogelijk maakt.

Je kan de ligging van je baby bespreken met je vroedvrouw tijdens je laatste consultatie de komende dagen. En als je baby nog niet goed ligt, zal hij zich misschien nog verplaatsen!