Manger
favorieten
Wat te eten tijdens de zwangerschap?

Beter eten


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd op 12/08/2022

Om aan de toegenomen behoeften van je organisme te voldoen, moet je evenwichtig en gevarieerd eten. Met andere woorden: eet niet meer, maar beter! Het zal jullie beiden ten goede komen. Je lichaam ontvangt de nodige energie voor de veranderingen die het ondergaat in je baarmoeder en je borsten.

Profiteer van voordelen tot 800€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Evenwichtig eten

Je gewicht zal geleidelijk toenemen: vanaf de 4de maand zo’n 350 g per week. Je bloed zal je baby voorzien van alles wat hij nodig heeft: eiwitten, calcium, vetstoffen, koolhydraten, vitaminen en mineralen en je zal in opperbeste vorm blijven. Bovendien zal je bevalling makkelijker verlopen en zal je achteraf sneller je lijn terugkrijgen.

Eet zoveel groenten als je wilt, met voorkeur stoombereide groenten en vergeet ook fruit niet. Je zal een voorraad aan vitamines maken en je vermijdt constipatie. Probeer iets meer proteïnen dan gewoonlijk te eten, terwijl je ook liefst mager zou eten.

Je nodige calcium verdubbelt tijdens je zwangerschap. Probeer dus dagelijks melkproducten in te nemen. Als je niet van melk houdt, vervang je dit door kaas of yoghurt. Je hoeft vette producten niet helemaal te vermijden: in beperkte mate zijn ze heel handig. Een scheutje olijfolie om je pasta of groenten op smaak te brengen is perfect. En niets houdt je tegen om af en toe een stukje taart, chocolade of zelfs een cheeseburger te eten. Alles is een kwestie van afweging !

Enkele tips

  • Sla geen enkele maaltijd over. Heb je spijsverteringsproblemen, eet dan vaker en in kleinere porties.
  • Gebruik verse kruiden om je maaltijden op smaak te brengen. Dragon, bieslook en basilicum zijn een streling voor je smaakpapillen.
  • Zorg ervoor dat je altijd een licht tussendoortje bij de hand hebt, zoals een appel, wortel, radijs, yoghurt of zelfs een stukje peperkoek.
  • Kook zonder toegevoegde vetten.
  • Heb je op het einde van je zwangerschap last van een brandend gevoel in je maag, meld dat dan aan je gynaecoloog.