favorieten
Wat te eten tijdens de zwangerschap?

Wat is de beste voeding voor jou en je baby tijdens de zwangerschap?


Geschreven op 03/05/2024 door Family Service,
Gewijzigd op 22/05/2024

De zwangerschapsperiode is een tijd van grote vreugde en verwachtingen, maar ook van grote verantwoordelijkheden. Een van de topprioriteiten tijdens deze periode is zorgen voor een gezonde, evenwichtige voeding voor je eigen welzijn en dat van je baby. In dit artikel bespreken we de beste zwangerschapsvoeding zodat je je kleine schat kunt voeden terwijl je tegelijk ook goed voor jezelf zorgt.

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

De basis van zwangerschapsvoeding:

Eiwitten: de basis voor de groei

Eiwitten zijn essentieel voor de ontwikkeling van je baby. Kies magere eiwitbronnen zoals kip, vis (door en door gekookt of gebakken) en peulvruchten voor gezonde, voedzame maaltijden.

Superfoods: krachtige voedingsstoffen

Neem superfoods zoals bijvoorbeeld spinazie, bessen en chiazaden op in je dieet voor een cocktail van essentiële voedingsstoffen voor jou en je baby.

Koolhydraten: energie voor jou en je baby

Kies complexe koolhydraten zoals bijvoorbeeld volkoren granen, zoete aardappelen en groenten om je energieniveau gedurende de dag op peil te houden.

Gezonde vetten: voor de goede ontwikkeling

Wees niet bang voor gezonde vetten. Onder andere avocado's, noten en zaden zijn rijk aan essentiële vetzuren die je baby nodig heeft voor een gezonde ontwikkeling.

Groenten en fruit: essentiële vitamines

Kleurrijke groenten en fruit zitten boordevol vitamines en mineralen die essentieel zijn voor een gezonde zwangerschap. Vul je bord met kleur voor een gevarieerde en evenwichtige voeding.

Zuivelproducten: calcium en eiwitten

Calcium is cruciaal voor gezonde botten, dus verwaarloos zuivelproducten zoals (gepasteuriseerde) melk, kaas en yoghurt niet voor je calcium- en eiwitbehoefte.

Omega-3: voor de hersenen en ogen

De omega-3 in o.a. vette vis (zoals zalm) en lijnzaad is essentieel voor de ontwikkeling van de hersenen en ogen van je baby.

Hydratatie: water om urinewegproblemen te voorkomen

Drink de hele dag door voldoende water om gehydrateerd te blijven. Water helpt constipatie en urineweginfecties te voorkomen, wat vaak voorkomende problemen zijn tijdens de zwangerschap.

Gezonde tussendoortjes

Kies voor gezonde tussendoortjes zoals vers fruit, noten en yoghurt om je honger tussen de maaltijden door te stillen.

Te nemen voorzorgsmaatregelen bij het eten

Vermijd rauw of onvoldoende gekookt/gebakken voedsel en ongepasteuriseerde kaas om het risico op bacteriële besmetting tijdens de zwangerschap te verkleinen.

Zwangerschap en voeding: 8 gerechten om te vermijden

Conclusie

Door te kiezen voor een gevarieerde en evenwichtige voeding, voorzie je je baby van de essentiële voedingsstoffen voor zijn groei en ontwikkeling. En als je goed voor jezelf zorgt, draag je meteen ook bij aan het welzijn van je baby.