favorieten
Zwangerschapsdieet

Beperk uw gewichtstoename voor een voorspoedige zwangerschap


Geschreven op 24/04/2024 door Family Service,
Gewijzigd op 24/04/2024

Het lichaam van een zwangere vrouw verandert tijdens de zwangerschap. Fysiologische gewichtstoename is noodzakelijk voor de goede ontwikkeling van de foetus. Maar let op: een zwangere vrouw moet "twee keer zo goed" eten, niet "twee keer zo veel", anders riskeert ze te veel gewichtstoename om er vervolgens onder te lijden. Wat staat er op het menu? Een gezond dieet en matige lichaamsbeweging. Dit artikel gaat over gewichtstoename tijdens de zwangerschap, de impact ervan op de gezondheid van de aanstaande moeder en het belang van goed eten, voldoende beweging en regelmatige medische afspraken. Je ontdekt ook hoe je na de bevalling het beste weer op je ideale gewicht komt.

De gewichtstoename goed begrijpen

Basisprincipes van gewichtsverandering

Tijdens de zwangerschap vinden er veel fysiologische veranderingen plaats, waaronder gewichtstoename. Het lichaam past zich aan aan de foetus die het draagt. Aan het einde van de zwangerschap is een vrouw gemiddeld 12 kg aangekomen. Dit gewicht kan grofweg als volgt worden verdeeld:

  • 3 tot 4 kg voor het gewicht van de baby;
  • 2 tot 3 kg vet: het lichaam slaat vet op dat essentieel is voor de gezonde ontwikkeling van de foetus, wat een aantal problemen kan veroorzaken zoals misselijkheid en maagreflux;
  • 500 g voor de placenta en 900 g voor het vruchtwater: deze dragen bij aan de toename van de lichaamsmassa van een zwangere vrouw;
  • 2 kg waterretentie (vasthouden van water), 1,5 kg bloedvolume, 400 g in de borsten en 900 g in de baarmoeder: de veranderingen in het lichaam van de zwangere vrouw leiden tot waterretentie en een toename van het bloedvolume om de foetus van voldoende voedingsstoffen en zuurstof te voorzien. Het volume van de baarmoeder en de borstklieren neemt ook toe.

De gewichtstoename tijdens de zwangerschap is niet lineair. In het 1e trimester is de gewichtstoename erg laag. Sommige vrouwen vallen zelfs af door misselijkheid. De gewichtstoename is groter in het 2e en 3e trimester. In het begin kom je ongeveer 1 kg per maand aan en aan het einde van de zwangerschap 1,5 kg per maand.

Gevolgen voor de gezondheid van de moeder

Weet wat de gevolgen en voorzorgsmaatregelen zijn

Gewichtstoename tijdens de zwangerschap is onvermijdelijk. Het moet echter onder controle worden gehouden om schade aan de gezondheid van moeder en kind te voorkomen. Voor de moeder houdt overmatige gewichtstoename een risico in op hypertensie en voedselvergiftiging, zwangerschapsdiabetes, complicaties tijdens de bevalling en problemen na de bevalling.

Volg deze tips om uw gewichtstoename tijdens de zwangerschap te beperken:

  • Eet een evenwichtige voeding rijk aan eiwitten, fruit, groenten en volkoren granen
  • Drink voldoende water: hydrateer goed en vermijd dranken met te veel suiker
  • Bewegen: regelmatige lichaamsbeweging helpt je om je gewichtstoename onder controle te houden en lichamelijk en geestelijk gezond te blijven.

Evenwichtige voeding

Voedzame keuzes voor een gezonde zwangerschap

Het is essentieel om evenwichtig te eten om de gewichtstoename tijdens de zwangerschap te beperken en te voldoen aan de voedingsbehoeften van zowel de baby als de toekomstige moeder. Een adequate inname van calcium en vitamine D is essentieel. We raden aan om 3 tot 4 zuivelproducten per dag te eten, evenals vette vis (zalm, tonijn, makreel, …). We raden ook voedingsmiddelen aan die rijk zijn aan foliumzuur (spinazie, bonen, artisjokken, amandelen, noten, …) die de foetus nodig heeft om zijn zenuwstelsel op te bouwen. Je moet ook voedingsmiddelen met een hoog ijzergehalte eten, zoals rood vlees en peulvruchten, om ervoor te zorgen dat de placenta goed functioneert.

Wat fruit en groenten betreft, staat je iets lekkers te wachten. Heb je een beetje honger? Knabbel dan op worteltjes of radijzen in plaats van een stuk chocolade. Maar vergeet niet om ze goed te wassen en zelfs te schillen om elk risico op toxoplasmose uit te sluiten. Tot slot spreekt het voor zich dat je overmatig vet en suikerrijk voedsel, dat geen echte voedingswaarde heeft, moet vermijden.

Aangepaste lichaamsbeweging

Het belang van veilig bewegen

Of je nu je gewichtstoename tijdens de zwangerschap wilt reguleren of gewoon fit wilt blijven, lichaamsbeweging is tijdens de zwangerschap een echte aanrader. Er zijn veel voordelen: je spieren onderhouden, zware benen of constipatie tegengaan, je helpen herstellen na de bevalling, de moed erin houden... Je begrijpt het al: het is essentieel om te blijven bewegen als je de kans krijgt.

Maar wees voorzichtig: lichamelijke activiteit moet gematigd en gepast zijn. Vermijd sporten met een risico op stoten of vallen, zoals paardrijden of skiën. Kies eerder voor rustige sporten zoals wandelen en zwemmen. Dit alles voor een gezonde, harmonieuze zwangerschap.

Hormonale schommelingen beheren

De hormonale veranderingen en gewichtstoename begrijpen

Een zwangerschap is een ware hormonale omwenteling. De hormonen gaan in overdrive. Ze vergroten vooral je eetlust. Resultaat: je eet meer. Hormonale veranderingen kunnen ook leiden tot gevoelens van verdriet en overgevoeligheid. Veel vrouwen zoeken hun toevlucht in voedsel. In dat geval gebruik je best gezonde voedingsmiddelen en tussendoortjes om overmatige gewichtstoename tijdens de zwangerschap te vermijden.

Regelmatige medische controles

Het belang van regelmatige controles

Is uw zwangerschapstest positief? Wacht dan niet om een afspraak te maken met een gynaecoloog of verloskundige. Deze gezondheidsdeskundigen zijn er om de goede ontwikkeling van de foetus en de gezondheid van de aanstaande moeder te controleren aan de hand van verschillende onderzoeken zoals bloedtests, echografieën en urineanalyses. Hun advies zal je ook helpen om je gewichtstoename tijdens de zwangerschap onder controle te houden.

Emotioneel welzijn

Het verband tussen emoties, stress en gewichtstoename

Stress beïnvloedt je eetgewoonten en bevordert gewichtstoename, zelfs tijdens de zwangerschap. Angstige mensen eten over het algemeen meer of minder goed. Ze zoeken troost in voedsel door "comfort food" te gaan eten of knabbelen liever dan echte maaltijden te eten. Vermijd deze emotionele kilo's koste wat het kost.

Ben je van nature gestrest? Yoga, meditatie, ontspanning... Vind de stressbeheersingsmethode die bij jou past. Denk er nu al over na en wacht niet tot je overweldigd wordt door stress en je emoties.

Terugkeren naar je postnatale gewicht

Na de bevalling zal je ongetwijfeld een paar kilo’s afvallen, maar het zal een aantal maanden duren voordat je weer op je ideale gewicht bent. Geen paniek: er wordt gezegd dat een jonge moeder 9 maanden nodig heeft om terug te keren naar haar gewicht van voor de zwangerschap. Stel realistische doelen en wees mild voor jezelf. Vergeet niet om gezond te eten en geleidelijk weer te gaan bewegen na je perineumrevalidatie.

Slaap is ook een belangrijke bondgenoot, omdat het de eetlusthormonen reguleert. Probeer zoveel mogelijk te rusten. Aarzel niet om hulp te vragen om 1 of 2 uur op je baby te passen en een "powernap" te doen.

Kortom, gewichtstoename tijdens de zwangerschap is niets om je voor te schamen. Houd het onder controle om je eigen gezondheid en die van je baby te beschermen en jezelf de beste kans te geven om snel je figuur terug te krijgen.