favorieten
Zwangerschapsdieet

Welke ‘vitaminen’ mag ik nemen tijdens mijn zwangerschap?


Geschreven op 11/10/2023 door Emily Van Campenhout, Copywriter
Gewijzigd op 11/10/2023 Artikel geschreven in samenwerking met: Folavit 0,4

Als je zwanger wil worden of al zwanger bent, heeft je lichaam extra veel nood aan de juiste ‘vitaminen’. Maar welke ‘vitaminen’ zijn dat dan juist? We zetten de belangrijkste voor je op een rijtje.

1. Foliumzuur

Van zodra je een zwangerschapswens hebt, is het belangrijk om extra foliumzuur in te nemen. Tijdens je zwangerschap zorgt foliumzuur voor de groei van je baby, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en verkleint het de kans op aangeboren afwijkingen. Foliumzuur komt vooral voor in groene groenten, fruit en volkorenproducten, maar de hoeveelheid die je via voeding opneemt is niet voldoende tijdens de zwangerschap. Daarom is het aan te raden om bovenop je gezonde voedingspatroon ook dagelijks 400 microgram foliumzuur in te nemen. Je lichaam heeft echter tijd nodig om die voorraad foliumzuur op te bouwen. Daarom raadt men aan extra foliumzuur in te nemen minstens 4 weken voordat je zwanger wenst te worden. Dat wil zeggen, ongeveer een maand voordat je met je voorbehoedsmiddel stopt. Blijf dagelijks het voedingssupplement met 400 µg foliumzuur innemen tot minstens de twaalfde week van je zwangerschap.

Folavit® 0,4 Start mag je bijvoorbeeld meteen innemen als je zwanger wil worden. Het bevat de actieve vorm van foliumzuur die, in tegenstelling tot foliumzuur, niet eerst nog door je lichaam omgezet moet worden. Die omzetting verloopt bij ongeveer 10 tot 20 procent van de mensen in Europa namelijk minder efficiënt.

2. Vitamine D

Vitamine D helpt bij de celdeling en zorgt voor het behoud van sterke botten. Tijdens je zwangerschap heeft je lichaam vitamine D nodig voor de groei en ontwikkeling van het beendergestel van je baby. Je lichaam maakt zelf vitamine D aan onder invloed van zonlicht. Breng dus voldoende tijd buiten door, want de zon is nog steeds de belangrijkste bron van vitamine D. In je voeding komt vitamine D enkel voor in dierlijke producten, zoals vette vis.* Tijdens je zwangerschap en tijdens de borstvoedingsperiode is het daarom aangeraden om dagelijks tot 20 microgram vitamine D extra te slikken.

3. IJzer

Bij een regelmatig en gevarieerd voedingspatroon krijg je normaal gezien voldoende ijzer binnen. Wie vegetarisch eet, moet hier echter extra mee opletten. Ook als je in het verleden al eens een ijzertekort had, is het een goed idee om je ijzerwaarden te laten controleren. Omdat ijzer zeer traag opgenomen wordt uit voeding, kan een ijzersupplement nodig zijn. Een ernstig ijzertekort kan leiden tot bloedarmoede en zuurstoftekort voor de foetus, gelukkig komt dat zelden voor in België.

4. Calcium

Tijdens je zwangerschap heb je dagelijks 1000 mg calcium nodig, in tegenstelling tot 800 mg voordien. Calcium heb je namelijk nodig voor de opbouw van de botten van je baby. Met 2 tot 3 melkproducten en 2 plakken kaas per dag krijg je genoeg calcium binnen. Als dat niet lukt of je bent lactose-intolerant of volgt een vegan dieet, dan kan je samen met je arts naar alternatieven zoeken.

5. Vetzuren

Omega 3-vetzuren worden ook wel visvetzuren genoemd omdat ze vooral in vette vis* voorkomen. Ze komen ook voor in zeewieren. Ons lichaam kan deze vetzuren niet zelf aanmaken, dus moet je ze uit je voeding halen. Ze hebben een positieve invloed op ontstekingsreacties, hart- en vaatziekten, suikerziekte, en zouden ook vroeggeboorten kunnen voorkomen. Als je een of twee keer vis eet per week, zit je goed. Eet je geen of weinig vis, dan kan je dat compenseren met dagelijkse voedingssupplementen waarin 200mg DHA zit.

6. Jodium

Ook jodium vind je vaak in je voedsel, bijvoorbeeld in verrijkt zout en vis. Toch is het een goed idee om tijdens je zwangerschap én tijdens de borstvoeding extra jodium in te nemen via een voedingssupplement. Jodium draagt bij tot een normale productie van schildklierhormonen en een normale werking van de schildklier. Voor zwangere vrouwen is de aanbevolen dagelijkse inname van jodium hoger omdat voldoende schildklierhormonen geproduceerd moeten worden om ook aan de behoeften van de foetus te voldoen.

7. Opletten met vitamine A

Vitamine A is goed voor de weerstand, belangrijk voor het gezichtsvermogen, het behoud van een gezonde huid en een goed ijzergehalte in het bloed. Tijdens de zwangerschap wil je echter niet te veel vitamine A binnen krijgen want dat kan schadelijk zijn voor je baby. Als je voedingssupplementen neemt tijdens je zwangerschap, kies dan altijd voor aangepaste producten voor zwangere vrouwen. Zo ben je zeker dat er niet te veel vitamine A in zit.

Tijdens je zwangerschap heb je dus een hele waslijst aan vitaminen nodig. Alles begint bij een gezond en gevarieerd voedingspatroon, maar vaak kunnen supplementen je een handje helpen. De essentiële stoffen die elke zwangere vrouw standaard nodig heeft, vind je in één voedingssupplement, namelijk Folavit® 0,4 Essential. Dat mag je innemen vanaf de bevestiging van de zwangerschap tot en met de borstvoedingsperiode. Probeer je zwanger te raken en wil je je lichaam alle kansen geven? Dan is Folavit® 0,4 Start precies wat je nodig hebt.

*Ontdek welke vissoorten geschikt zijn tijdens je zwangerschap via gezondzwangerworden.be