favorieten
Zwangerschap

Wat is een zwangerschapsmasker?


Geschreven op 25/11/2024 door Family Service,
Gewijzigd op 25/11/2024

Het zwangerschapsmasker, ook wel chloasma genoemd, is een hyperpigmentatie van delen van het gezicht die het meest aan de zon worden blootgesteld. Deze huidreactie treft 50 tot 75% van de zwangere vrouwen, vanaf het eerste trimester. De hoge concentratie vrouwelijke hormonen (oestrogeen) in het lichaam verhoogt de productie van melanine, een huidpigment dat reageert bij blootstelling aan de zon, waardoor donkere vlekken ontstaan.

Het zwangerschapsmasker: pigmentatieveranderingen en aangetaste zones

Het zwangerschapsmasker neemt de vorm aan van bruine vlekken, vaak symmetrisch van vorm en min of meer regelmatig. Deze huidpigmentatie verschijnt op het gezicht in de zones die het meest aan de zon worden blootgesteld: de neus, de wangen en het voorhoofd. Net als de bruine lijn die op de buik kan verschijnen, zijn deze bruine vlekken huidaandoeningen die ontstaan als gevolg van de hormonale onrust die zwangere mama’s ervaren.

Verergerende factoren en risicogroepen

Blootstelling aan de zon blijft een bepalende factor voor het al dan niet verschijnen van een zwangerschapsmasker. De oorzaken zijn echter uiteenlopend en nog steeds niet goed gekend. Mensen met bruin haar of een donkere huid hebben meer kans om deze huidaandoening te ontwikkelen. Sproeten zijn daarentegen geen indicatie van aanleg. Alle zwangere vrouwen kunnen er echter last van hebben.

Genetische factoren kunnen ook een rol spelen: als je moeder chloasma heeft gehad, kan zij het genetisch aan jou hebben doorgegeven en kan jij er tijdens je zwangerschap dus ook last van krijgen

 

Behandelingen en oplossingen om het zwangerschapsmasker te verminderen

Als een zwangerschapsmasker verschijnt, zal het helaas niet binnen een paar weken verdwijnen. Behandelingen worden over het algemeen afgeraden tijdens de zwangerschap of borstvoeding, vanwege de mogelijke gevolgen voor de baby.

Na de bevalling en als je geen borstvoeding geeft, zijn er verschillende behandelingen mogelijk:

· De meest gebruikelijke is een cosmetische depigmenterende crème op basis van hydrochinon, hydrocortisone en retinoïnezuur (vitamine A-zuur) die gedurende 2 maanden 's avonds moet worden aangebracht. Het doel is om de aanmaak van melanine door het lichaam te verminderen. Na twee weken zou je de eerste resultaten van verminderde huidpigmentatie moeten zien.

· Peeling is ook een zeer effectieve behandeling voor chloasma. Hierbij gebruik je gedurende 2 tot 3 weken een depigmenterende crème, waarna je dermatoloog gedurende ongeveer 4 uur een peelingmasker op je gezicht aanbrengt. De oppervlakkige lagen van je huid worden afgepeld om de vlekken te verminderen.

· Een laserbehandeling is ook een optie. Deze stimuleert de regeneratie van huidcellen, waardoor pigmentvlekken verdwijnen en je een frissere, heldere teint krijgt.

Deze behandelingen moeten in de herfst/winter worden uitgevoerd om blootstelling aan de zon te vermijden.

Enkele tips om je huid te verzorgen tijdens de zwangerschap

Preventie is de sleutel tot het voorkomen van een zwangerschapsmasker vanaf het begin van de zwangerschap.

Omdat het zwangerschapsmasker vooral verschijnt door blootstelling aan de zon, is het belangrijk om je vanaf het begin van je zwangerschap te beschermen. Voor vrouwen met een donkere huid is een zonnebrandcrème met factor 30 het hele jaar door doeltreffend, behalve in de zomer, wanneer alle huidtypes een factor 50 nodig hebben. Naast een zonnebrandcrème moet je ook een hoed met brede rand, een zonnebril en lippenstift dragen en blootstelling tussen 11 uur 's ochtends en 4 uur 's middags vermijden.

Het is ook belangrijk om je huid te beschermen met niet-agressieve producten, een zachte make-up remover te gebruiken en niet te hard te wrijven. Daarnaast is het eveneens belangrijk om je huid goed te hydrateren met hydraterende crème, thermaal bronwater, enz.

Hoewel het niet helemaal wetenschappelijk bewezen is, zou een gezonde voeding rijk aan vitamine C en vitamine B9 huidaandoeningen en pigmentatie kunnen voorkomen. Veel water drinken is ook altijd aan te raden om een mooie huid te behouden.

 

Hoe evolueert het zwangerschapsmasker na de bevalling?

Enkele maanden na de bevalling verdwijnt het zwangerschapsmasker meestal spontaan. Soms blijft het echter tot 2 jaar na de bevalling aanwezig of is het moeilijk te behandelen en wordt het permanent. Voor jonge moeders zullen dermatologen bovenstaande oplossingen voorstellen.

Belangrijk om weten: als je tijdens je zwangerschap last hebt van huidpigmentatie, neemt het risico op herhaling tijdens de volgende zwangerschap toe.

Hoewel het zorgwekkend kan zijn, is het zwangerschapsmasker een veelvoorkomend esthetisch probleem, maar wel goedaardig. Dankzij goede preventie kan je het voorkomen en blijft je huid stralen. Wist je ten slotte dat volgens sommige volksgeloven een zwangerschapsmasker aangeeft dat je in verwachting bent van een meisje? Dit bijgeloof neem je best met een korreltje zout, want het heeft geen enkele wetenschappelijke basis! Er gaat niets boven een echografie om het geslacht van je baby te weten te komen.