Faites l amour sans
favorieten
Seksualiteit tijdens de zwangerschap

Onbezorgd vrijen


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd op 12/08/2022

Profiteer van voordelen tot 800€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Verminderde libido

Bij veel vrouwen vermindert het libido tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap. Ze zijn misselijk, vermoeid, emotioneel in de war en hun borsten zijn pijnlijk en gezwollen – en dat zijn natuurlijk niet meteen goede lustopwekkers. Is dat bij jou ook het geval, maak je dan vooral geen zorgen. Meestal keert het libido vanzelf terug vanaf de vierde zwangerschapsmaand, vaak zelfs sterker dan voordien.

Toch kunnen er ook andere redenen zijn waarom je minder van het vrijen geniet. Misschien reageert je partner anders op je nieuwe lichaam. Sommige mannen vinden een zwangere vrouw erg opwindend, en zullen haar voluit bewonderen. Anderen hebben het er eerder moeilijk mee. Ook als vrouw kun je onzeker worden over je steeds rondere vormen. Heb je deze gevoelens, praat het dan meteen uit. Er is echt geen enkele reden om erover te zwijgen, of er een taboe van te maken. 

Bang om baby pijn te doen

Daarnaast zijn erg veel koppels bang dat vrijen slecht is voor hun baby. Ze durven niet meer penetreren, omdat ze vrezen dat de penis hun baby zal raken. En klaarkomen maakt hen nog banger, uit angst om daarmee een miskraam op te wekken. Maak je echt geen zorgen: vrijen heeft geen enkele invloed op jullie baby. Die zit veilig verpakt in het vruchtwater, en merkt er helemaal niks van. Een slijmprop sluit de baarmoeder af van de buitenwereld, en bovendien zit er een bocht in je vagina, waardoor de penis dus zelfs niet in de buurt van de baarmoedermond kan komen. 

Ook een orgasme kan helemaal geen kwaad. Integendeel, tijdens een orgasme trekt je baarmoeder samen, en daardoor blijft ze in goede conditie voor de bevalling.

Experimenteren met standjes

Natuurlijk zal je, zeker tijdens de laatste maanden van de zwangerschap, wel wat moeten experimenteren. Je buik zal steeds meer in de weg zitten, waardoor bepaalde standjes onmogelijk zullen worden. Maar dat hoeft geen nadeel te zijn – het kan net leuk zijn om nieuwe houdingen te proberen. Zien jullie een penetratie toch echt niet zitten, dan kan je natuurlijk ook op zoek naar andere manieren van intiem samenzijn.