favorieten
Reizen met een baby

Help! Mijn kind werd ziek op reis


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd op 12/08/2022

Je hebt er zo lang naar uitgekeken en dan wordt je kind opeens ziek tijdens jullie reis. Dat betekent doorgaans meteen het einde van je gemoedsrust. Maar wat moet je nu precies doen als je kind ziek wordt op vakantie in het buitenland? Je leest het hier.

Let vooral goed op als je kind al ziek is voor je op reis vertrekt. Ziekte is vaak een geldige reden om een beroep te doen op je annulatieverzekering, maar wie toch vertrekt met een ernstig ziek kind, is niet altijd gedekt door de ziekteverzekering of reisbijstand. Controleer je polis dus voor je een beslissing maakt.

Heeft je kind waterpokken? Dan is een vliegreis uitgesloten zolang je kind nog besmettelijk is. Waterpokken zijn namelijk zeer besmettelijk en worden overgedragen via de lucht, bijvoorbeeld door te hoesten, niezen of praten. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen moet je een medische verklaring kunnen voorleggen waarin een onafhankelijke arts bevestigt dat de ziekte niet langer besmettelijk is.

Daarnaast kan het ook gebeuren dat je kind ziek wordt als je al op je vakantiebestemming bent. De meest voorkomende problemen zijn infectieziekten, uitdroging, breuken, een zonnesteek of maag- en darmklachten. Dan kan je volgende stappen ondernemen:

  1. Bel eerst naar je eigen huisarts
    Zorg dat je het telefoonnummer van je huisarts steeds bijhebt. Zo kan je bij medische problemen eerst om advies vragen bij iemand die je vertrouwt en die je in je eigen taal kan aanspreken. Je dokter kan je vervolgens adviseren om ter plaatse een huisarts te bezoeken of naar het ziekenhuis af te reizen.

  2. Bel je ziekte- of reisbijstandsverzekeraar
    Ook dit nummer heb je maar beter bij de hand op vakantie. In sommige landen sturen ze toeristen meteen naar een privéziekenhuis, waar de medische kosten al snel kunnen oplopen. Contacteer daarom eerst je ziekte- of reisbijstandsverzekeraar om te informeren waar je het best heen gaat met je zieke kind. Neem daarom ook altijd je Europese ziekteverzekeringskaart mee. Je verzekeraar kan je bovendien helpen om te tolken in het lokale ziekenhuis.
  3. Bewaar alle documentatie
    Je bent niet verplicht om je paspoort af te geven in het ziekenhuis, maar vaak vraagt het ziekenhuis dat wel als garantie voor betaling. Zorg dus dat je een kopie van je paspoort hebt. Bewaar daarnaast ook eventuele facturen van het ziekenhuis, dokter of apotheek en alle andere formulieren die je in handen krijgt. Teken nooit documenten die je niet begrijpt!
  4. Noodgeval? Bel het noodnummer
    Binnen de Europese Unie kan je steeds naar 112 bellen voor noodgevallen. Je krijgt dan de dichtstbijzijnde alarmcentrale aan de lijn met Engelssprekende medewerkers. Reis je buiten de Europese Unie? Zoek dan voor vertrek het noodnummer op en bewaar het.

Wat met medicijnen in het buitenland?

In andere landen kunnen de standaard medicijnen onder een andere naam bestaan of zelfs andere samenstellingen hebben. Soms zijn de regels er ook anders en mag bepaalde medicatie er wel toegediend worden aan jonge kinderen terwijl dat in België niet het geval is. Neem daarom beter zelf een aantal medicijnen mee die geschikt zijn voor jouw kind. Denk bijvoorbeeld aan pijnstillers, ontstekingsremmers, hoestsiroop, medicatie tegen maag- en darmklachten etc. Je laat beter geen inspuitingen zetten in tropische landen. Kan het niet anders? Controleer dan of al het steriele materiaal in je bijzijn uit de verpakking wordt gehaald.

Ben ik verzekerd?

Binnen Europa neem je altijd je Europese ziekteverzekeringskaart mee. Die vraag je op voorhand aan bij je mutualiteit om een deel van de kosten van dokters- en ziekenhuisbezoeken te dekken. In een openbaar ziekenhuis wordt de rekening van een noodzakelijke medische verzorging in principe rechtstreeks met je mutualiteit afgehandeld en moet je zelf geen facturen ter plaatse betalen. Bij een privéziekenhuis ligt dat anders en moet je vaak zelf opdraaien voor de kosten.

Niet alle medische kosten worden vergoed via je mutualiteit. Daarom sluiten de meeste mensen een extra hospitalisatieverzekering of reisbijstandsverzekering af. Een hospitalisatieverzekering komt tussen bij (para)medische kosten in het geval van een ziekenhuisopname. Een reisbijstandsverzekering neemt niet-medische kosten bij ziekte voor haar rekening, zoals het terugbrengen van je voertuig naar huis of het extra verblijf voor jou om je kind bij te staan als het niet in staat is om naar huis te reizen.