Probiotica en kolieken bij zuigelingen: werkt het?
Geschreven op 02/01/2024 door Eloïse Dohmen, Schrijfster en sofroloog Gewijzigd op 02/01/2024
Baby's huilen veel. Honger, dorst, huilbuien kunnen ook wijzen op ongemak, met name spijsverteringspijn die "koliek" wordt genoemd. Ze komen vaak 's avonds of na de maaltijd voor en lijken bijzonder moeilijk voor uw baby om te verdragen. Er is een remedie voor: probiotica. We bekijken de kwestie.
Zuigelingenkoliek, slecht bekende oorzaken
20 tot 25% van de baby's lijdt aan kolieken: urenlang huilen, ontroostbaar, schreeuwen, gas afgeven en in alle richtingen kronkelen. Als ze in de maand na de geboorte voorkomen en tot ongeveer 3 maanden duren en dan afnemen of zelfs verdwijnen, zijn ze nog steeds slecht bekend: hun oorzaak is inderdaad moeilijk vast te stellen, vooral omdat niet alle baby's er last van hebben.
Er worden verschillende hypothesen naar voren gebracht:
- Onvolgroeidheid van het spijsverteringsstelsel, wat het barrière-effect van het darmslijmvlies belemmert,
- Een darmmicrobiota met een overheersende bacteriële kolonisatie van E. Coli en Klebsielles die gas- en darmontsteking bevorderen,
- Een minder rijke darmflora van bifidobacteriën en lactobacillen, goede bacteriën die een belangrijke rol spelen in het spijsverteringsimmuunsysteem.
Wat zijn probiotica?
Terwijl de kolieken toegeschreven worden aan spijsverteringsproblemen, lijkt er een oplossing beschikbaar te zijn voor ouders die hun kind willen verlichten, vaak hulpeloos en bezorgd over deze aanvallen: probiotica. Ook gebruikt bij volwassenen, zou deze remedie samengesteld uit levende bacteriën de genezende werking hebben op koliek door ontsteking van de darmen te verminderen, de darmbarrière te herstellen en te beschermen.
Zijn probiotica effectief tegen babykoliek?
Volgens de nieuwste studies die zijn uitgevoerd op probiotica en koliek bij baby's, zouden probiotica geen groot effect hebben op koliek zelf, sommige zouden zelfs gewoon niet effectief zijn.
Probiotica en borstvoeding
Aan de andere kant lijkt één probioticum in het bijzonder, Lactobacillus reuteri, afgeleid van moedermelk, effectief te zijn, voornamelijk bij baby's die borstvoeding krijgen: huilen als gevolg van koliek zou worden verminderd van ongeveer vijftig minuten per dag bij baby's van 1 maand oud. Dus hoewel probiotica uw baby kunnen helpen om koliek beter te verdragen, kunnen ze het niet genezen: houd dat in gedachten.
Kunnen probiotica helpen bij het produceren van gas bij een baby?
Verschillende studies hebben ook gesuggereerd dat bepaalde probiotische stammen baby's kunnen helpen hun spijsverteringsstelsel te reguleren door het bevorderen van gas, de groei van goede bacteriën en het verminderen van de kolonisatie van potentieel schadelijke bacteriën.
Hoe kan men kolieken bij baby's verminderen?
U ziet het huilen van uw baby waarschijnlijk als een uitdrukking van pijn. Volgens de Franstalige Groep Hepatologie-Gastro-enterologie en Pediatrische Voeding kan koliek bij zuigelingen echter geen kwaad.
Wanneer moet men de baby probiotica geven om hem/haar te verlichten?
Het ideale moment om uw kind probiotica te geven, hangt af van de leeftijd en de intensiteit van de koliek. Hoewel sommige experts aanbevelen om in de eerste weken met probiotica te beginnen, stellen anderen voor om te wachten tot het spijsverteringsstelsel van de baby zich verder ontwikkelt, meestal rond de 2 tot 4 maanden. Zorg er in ieder geval voor dat u het advies van uw arts nauwgezet opvolgt om de juiste toediening van probiotica te garanderen.
Welke probiotica moeten we aan de baby geven tegen kolieken?
Het advies van een arts is essentieel om te bepalen welke probiotica geschikt zijn voor uw kind. Meestal zal het eerst het gebruik van kunstmatige melk verrijkt met probiotica voorstellen om de microbiota van uw baby te ondersteunen.
Druppels, fopspeen, massage... De andere anti-koliek maatregelen om aan te nemen
Naast probiotica kan u echter ook deze voorzorgsmaatregelen nemen om uw kleintje te helpen:
- Neem preventieve maatregelen: gebruik een antikoliekfopspeen als uw baby flesvoeding krijgt, neem pauzes tijdens de borstvoeding als hij aan de borst is (en zorg ervoor dat u bijvoorbeeld geen last hebt van een sterke ejectiereflex),
- Denken aan het laten boeren van de baby,
- Begeleid de baby in zijn huilen door hem te wiegen, tegen uw schouder of op uw onderarm,
- Masseer de buik van de baby om het gas te laten ontsnappen.
Koliek van de pasgeborene: wat als het iets anders is?
Huilen van de baby kan echter worden veroorzaakt door andere spijsverteringsproblemen:
- Een allergie voor koemelkeiwitten. Dus als dit huilen gepaard gaat met oprispingen, diarree of integendeel constipatie, huidziekten (eczeem, atopische dermatitis...), slaapproblemen, en loopt uw baby snel luchtweginfecties en virussen op, is het mogelijk dat hij allergisch is voor koemelkproteïnen.
- Lactose-intolerantie.
- Reflux gastro-oesofageaal, ook wel RGO genoemd.
Het is daarom noodzakelijk om uw kinderarts, of vervolgens zelfs een gastro-intestinale kinderarts, te raadplegen om te bevestigen dat uw baby geen last heeft van iets anders dan babykoliek. Ze kunnen ook het probioticum voorschrijven om uw baby te ontlasten en uitleggen hoe u ze moet toedienen.
Toevoegen aan mijn lijst
favorieten