De lichamelijke ontwikkeling
Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction, Gewijzigd op 12/08/2022
Je kleine schelm stopt maar niet met groeien! Hoe jonger je kind, hoe spectaculairder zijn groei! Herinner je dat na 9 maanden een spermacel tot de baby in je armen is geëvolueerd?

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tipstalrijke stalen, gratis dozen
Plus l’enfant est jeune, plus son développement physique est spectaculaire. Rappelez-vous : il n’a fallu que 9 mois pour qu’un ovule et un spermatozoïde microscopique aboutissent à un bébé de 3,5 kg et de 50 cm.
Pendant la première année, la croissance est impressionnante et certains organes comme le cerveau continuent à se développer à une vitesse incroyable. C’est pour cette raison qu’avoir une bonne alimentation est si important pour lui, et ce durant toute son enfance!
Het gewicht
Maand per maand zal je baby minder spectaculair minder gewicht bijkomen. Meestal, geregeld na 5 maand, heeft hij zijn gewicht verdubbelt. Na 1 jaar, verdrievoudigt! Een baby is de andere niet. Vergelijk dus niet jouw baby met die van de buren. Het belangrijkste is dat je zijn gewicht regelmatig volgt en een normale groeicurve volgt. Het is onnodig om elke dag je baby te wegen. Indien je baby niet ziek is, is wegen bij de dokter (bij een medische test) meer dan voldoende!
De grootte
In 1 jaar groeit je baby met de helft van zijn geboortelengte. Een baby van 50 cm bij de geboorte zal na 1 jaar dus ongeveer 75 cm groot zijn. Je kan je dus wel indenken hoe snel hij uit zijn kleertjes zal groeien.
De schedelomtrek
De controle van de schedelomtrek is misschien minder bekend, maar daarom niet minder belangrijk. Herinner je je nog wat over de structuur van het hoofdje van een pasgeboren baby ? De schedelbeenderen liggen nog niet tegen elkaar waardoor er een soort van leegte ontstaat : de fontanel. Bij de geboorte is de schedel van de baby nog kneedbaar omdat de hersenen nog niet volledig ontwikkeld zijn. De hersenen moeten zich perfectioneren om aan de baby de gelegenheid te geven nieuwe prestaties te ontwikkelen: lopen, praten, zindelijk zijn, lezen, rekenen... De hersenen moeten nog groeien en hebben hiervoor plaats nodig. Door de schedelomtrek te meten, kan men nagaan of de hersenen van de baby zich normaal ontwikkelen en, als dat niet het geval is, eventuele afwijkingen in een vroeg stadium opsporen en behandelen.
Groeicurven
Bij de opeenvolgende bezoeken aan de kinderarts wordt je baby gemeten en worden de resultaten hiervan aangeduid op curven (voor gewicht, lengte en schedelomtrek). Je baby ontwikkelt zich normaal wanneer de groeicurve :
- zich tussen de onderste en bovenste limiet bevindt ;
- regelmatig verloopt, dus zonder een plotse knik of stijging.
Toevoegen aan mijn lijst
favorieten