favorieten
Baby's kleedkamer

De kledij


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd op 12/08/2022

Je hebt geluk, babykleertjes zijn nog nooit zo hip geweest! 

Voor je alles koopt wat je mooi vindt, is het belangrijk om je enkele vragen te stellen :

  • zijn ze comfortabel ?
  • zijn ze makkelijk aan en uit te doen ?
  • zijn ze aangepast aan het seizoen ?
  • zijn ze makkelijk te onderhouden ?
  • zijn ze zonder gevaar ?

Warm & koud

Je baby houdt noch van te warm, noch van te koud, noch temperatuurverschillen. Kleedt hem licht aan als hij veel beweegt, want hij kan koorts krijgen als hij te dik is aangekleed. Bedek hem als hij slaapt en in de winter

Kleintjes worden groot…

Je baby’tje groeit dat het een lieve lust is, zo vlug zelfs dat hij na de eerste 3 maanden al 10 centimeter groter is. Investeer dus liever wat meer in kleertjes voor zijn tweede levensjaar, die zullen een stuk langer meegaan.

Goed om te weten

De maten van het ene merk komen niet noodzakelijk overeen met die van een ander merk. En zelfs als de leeftijd staat aangeduid kunnen er nog verschillen in taille zijn naargelang het merk.

Comfort voor alles 

Het is noodzakelijk dat je baby vrij kan bewegen en je hem makkelijk aan en uit kan kleden. Leve de brede halsopeningen, ruime mouwen en op de rug gekruiste hemdjes! Wat de pyjama betreft, zijn er de kruippakjes in badstof die niet alleen praktisch maar ook erg schattig zijn : terwijl hij lustig met armpjes en beentjes kan spartelen, zijn z’n voetjes wel goed bedekt. Dankzij de sluitingen halverwege de rug (drukknopjes of klittenband) moet je hem niet meer volledig uitkleden om hem een nieuwe luier aan te doen.

De veiligheid

Verwijder elke bron van gevaar zoals koordjes, slecht aangenaaide knoopjes, enzovoort. Als je baby eraan trekt, ze lospeutert en vervolgens inslikt, loopt hij kans om te stikken. Gebruik zeker geen spelden, zelfs niet de zogenaamde veiligheidsspelden (vreemd genoeg ook wel ‘babyspelden\' genoemd).

De stoffen

De allerkleinsten hebben een heel gevoelige huid die bijgevolg geen irriterende synthetische stoffen verdraagt. Geef de voorkeur aan katoen en vermijd pakjes gemaakt van langharige wol.

Onderhoud en netheid

Voorzie voldoende kleertjes zodat je ze kan vervangen als ze vuil zijn. Ze moeten makkelijk te onderhouden zijn. Was ze met een kwalitatief en hypoallergeen wasmiddel en spoel ze grondig uit. Het is ook aanbevolen om nieuwe kleding altijd te wassen vooraleer ze te gebruiken.

Enkele vlekkentips :

  • Moddervlekken: laat de stof drogen en veeg het vervolgens droog af. Als er een restplek blijft, veeg je dit af met een mengsel, samengesteld uit half water, half azijn
  • Balpenvlekken of grasvlekken: wrijf met alcohol op 90°C.
  • Viltstiftvlekken: Probeer eerst met water: indien dit niet lukt, wrijf je de vlek weg met alcohol op 90°C
  • Bloedvlekken op het tapijt: Week de vlek met azijn. Als er nog sporen zijn, behandel ze met ammoniak verdund met 5%
  • Urinevlekken op het tapijt: Was eerst met warm water, daarna met een mengeling van een half liter water en een lepel azijn
  • Plakvlekken van pleisters: wrijf weg met ether