8 mois dents 1
favorieten
Baby's tandjes groei

Eerste hulp bij tandpijn


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd le 12/08/2022

Ze zeggen wel eens dat volwassenen de pijn die gepaard gaat met tandgroei niet zouden kunnen verdragen.

Profiteer van voordelen tot 800€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen-, vertel ons waar u staat-

Je kan je dus voorstellen dat je baby hier behoorlijk last van kan hebben. We geven je graag enkele tips om de pijn te verminderen en de kwaliteit van je baby’s nachten (en die van jou) te verbeteren.

Hoe weet je of je baby last heeft van doorkomende tandjes?

Er lopen liters speeksel uit de mond van je kleintje en hij stopt letterlijk álles in zijn mond: speelgoed, vingers, vuisten, voeten, knuffels ... Als je je baby borstvoeding geeft, kan hij zelfs in je tepel bijten. Gezwollen tandvlees, rode wangen, zelfs geïrriteerde billen: er komen tanden! 

Verhoog het hoofdeinde van het babybed

Liggen is bijzonder pijnlijk, want tandvuur wordt intenser als het bloed naar het hoofd stroomt. Verhoog de bovenkant van de babymatras met ongeveer tien cm, bijvoorbeeld door er opgevouwen handdoeken of speciale verhogers onder te leggen.

Koude en bijtringen

Er zijn rammelaars en bijtringen waar naar believen op gekauwd kan worden. Rubber, silicone, natuurlijk hout ... keuze genoeg! Tip: bewaar de bijtringen in de koelkast; de kou helpt de pijn te verzachten.

Medicatie bij doorkomende tandjes

Er bestaan heel wat kalmerende gels om de lasten van tandgroei te verlichten. Om de pijn lokaal te verlichten, kun je het tandvlees van je baby masseren met een kalmerende gel die je in de apotheek kunt vinden. Baby\'s houden er meestal van en willen meer! Het voordeel is de onmiddellijke verlichting die de gel biedt als je baby in een crisis verkeert. Voor het beste resultaat kun je de gel het beste na de maaltijd en voor het slapengaan aanbrengen.

Als je ziet dat niets je kleintje lijkt te ontlasten, aarzel dan niet om hem paracetamol te geven. Vooral voor het slapengaan kan dit zinvol zijn, zodat je kindje ten minste een rustgevende nacht heeft. Aarzel niet om je arts of apotheker om advies te vragen.