De belangrijkste noodnummers wereldwijd: een handig overzicht
Geschreven op 24/07/2023 door Emily Van Campenhout, Copywriter Gewijzigd op 24/07/2023
We gaan doorgaans op vakantie om even weg te zijn van alle zorgen en helemaal te ontspannen. Toch is dat niet altijd het geval, want ook op reis kan er heel wat misgaan. Daarom geven we je graag een handig overzicht van de belangrijkste noodnummers wereldwijd.
Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tipstalrijke stalen, gratis dozen
Europa
In Europa geldt één algemeen noodnummer voor alle lidstaten en een aantal buurlanden, namelijk 112. Zowel vanop een vaste lijn als vanop je gsm kan je hiermee dringende hulp vragen. Een noodcentrale beantwoordt 24/24 en 7/7 je oproep, maakt een inschatting van je noden en stuur een ambulance, brandweer of politie naar je toe. Het nummer is echter enkel voor dringende noodhulp, voor alle andere zaken kan je bij een huisarts, ziekenhuis of op het algemene nummer van brandweer en politie terecht.
Het Europese noodnummer is geldig in volgende landen: 112 België, Bosnië Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Macedonië, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Israël, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederland, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Servië, Slovakije, Spanje, Tsjechische Republiek, Turkije, Vaticaanstad, Verenigd Koninkrijk, Zweden.
De Verenigde Staten, Canada, de Fillipijnen en Zuid-Amerika
Ook de VS en Canada hebben een gezamenlijk noodnummer, namelijk 911. Net zoals in Europa kom je via dit nummer bij een noodcentrale terecht die medische hulp, politie of brandweer uitstuurt. Hetzelfde nummer wordt ook gehanteerd in de Fillipijnen verschillende landen in Zuid-Amerika.
Australië
In Australië is 000 het algemene noodnummer waarop je de verschillende hulpdiensten kan bereiken.
China, Taiwan en Japan
Verschillende Aziatische landen hebben hun eigen nationale noodnummer, maar in China, Taiwan en Japan gebruiken ze voornamelijk 110 voor alle noodoproepen.
India
In India heb je twee mogelijkheden. In 22 staten gebruiken ze het noodnummer 108, maar in andere delen van het land gebruiken ze eerder het nummer 100. Bij twijfel kan je beter naar 100 bellen en indien nodig verbindt de centrale je door met de juiste regionale dienst.
Landelijke nummers
Daarnaast zijn er tal van landen die een eigen nummer hebben of verschillende noodnummers gebruiken naargelang de dienst die je nodig hebt. Een volledige lijst met noodnummers van alle landen ter wereld kan je hier raadplegen.
Welke info geef je een noodcentrale?
Als je een noodnummer belt, is het vooral belangrijk om kalm en duidelijk de juiste info te geven. In het buitenland kan je de medewerkers aanspreken in de taal van het land, maar in principe kan je ook overal in het Engels terecht. Deze info geef je mee aan een noodcentrale:
- Jouw naam
- De locatie waar je je bevindt of waar de situatie zich voordoet
- Een duidelijke omschrijving van de situatie: ongeval, brand, geweld of medisch probleem zoals een hartstilstand
- Als er gewonden zijn, geen dan zo precies mogelijk mee om hoeveel mensen het gaat, hun leeftijden en hun medische toestand
Zet deze nummers in je gsm als je op vakantie gaat en bekijk op voorhand ook even de lijst met noodnummers van verschillende landen. Zo weet je meteen wat te doen in een noodgeval.
Toevoegen aan mijn lijst
favorieten