favorieten
Kinderopvang

Wat kost kinderopvang gemiddeld in Vlaanderen?


Geschreven op 11/07/2023 door Emily Van Campenhout, Copywriter
Gewijzigd op 11/07/2023

Vlaanderen zit op dit moment in een enorme crisis rond kinderopvang. De crèches barsten uit hun voegen, kinderbegeleiders zijn overwerkt en onderbetaald en er komen steeds vaker wantoestanden aan het licht. Daar komt nog eens bij dat ook de prijs in 2023 opnieuw gestegen is. Maar wat kost kinderopvang nu gemiddeld in Vlaanderen?

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Er bestaan in België twee soorten kinderopvang.

  • Enerzijds heb je de onthaalouders, een kleinschalige kinderopvang met vaak één begeleider. In Vlaanderen zorgt een onthaalouder voor gemiddeld 4 kindjes, tot maximaal 8 kindjes. In Brussel en Wallonië gaat het aantal tot maximaal 10.
  • Anderzijds heb je de crèches, die vaak groter zijn. In een crèche worden minstens 9 kindjes opgevangen, maar zijn er ook meerdere begeleiders.

Om de zoveel tijd voert de Vlaamse overheid een indexering door van de tarieven voor de opvang van baby’s en peuters. In 2023 gaat het om een stijging van net geen 10 procent. Wie voor zijn of haar kind voltijdse opvang nodig heeft, zal door de indexering tussen de 10 en de 60 euro meer betalen per maand.

Wat kost kinderopvang?

Ouders beginnen vaak al zeer snel aan de zoektocht naar een crèche, vooral vanwege plaatsgebrek en kostprijs. Wat de kinderopvang nu precies zal kosten voor jou, hangt ook af het statuut van je kinderopvang. In Vlaanderen heb je namelijk twee verschillende types.

1. Inkomensgerelateerde kinderopvang

De meeste onthaalouders en crèches werken met een inkomenstarief, waarbij de kostprijs gebaseerd is op je gezamenlijk belastbaar inkomen en het aantal kinderen ten laste. Vraag na de geboorte van broer of zus altijd een herberekening van je tarief aan via de website van Kind en Gezin. Vanaf 2 kinderen krijg je namelijk € 3,34 korting per kind, per dag.

Afhankelijk van je situatie, betaalde je in Vlaanderen tot voor 2023 tussen de 5 en de 30 euro. Sinds januari 2023 werd het bedrag dus geïndexeerd en liggen de prijzen hoger. Op de website van Kind & Gezin kan je berekenen hoeveel jouw inkomenstarief bedraagt en een attest aanvragen.

Het voordeel van de inkomensgerelateerde opvang is dat je over 18 respijtdagen beschikt. Dat wil zeggen dat je niet moet betalen voor de dagen waarop je kindje afwezig is. Je krijgt ook een fiscaal attest waarmee je de kosten van de kinderopvang kan inbrengen in de belastingen voor een vermindering van 45 tot 65 procent, afhankelijk van je inkomen.

2. Niet-inkomensgerelateerde kinderopvang

Kies je voor niet-inkomensgerelateerde kinderopvang, dan liggen de prijzen gemiddeld tussen 28 en 32 euro per dag. Controleer echter in het huishoudelijk reglement welke kosten wel of niet inbegrepen zijn. Vaak rekenen zij nog een extra bedrag aan voor luiers of verzorgingsproducten. Maak ook duidelijke afspraken in de schriftelijke overeenkomst over de betalingen als je kindje ziek valt. Ook de vergunde niet-inkomensgerelateerde kinderopvang staat onder toezicht van Kind & Gezin en moet dus voldoen aan vergunningsvoorwaarden en kwaliteitseisen.

Zit kinderopvang in het Groeipakket?

In het Groeipakket, beter bekend als de Vlaamse kinderbijslag, kan ook een opvangtoeslag zitten van 3,43 euro, per kind, per dag. Die toeslag geldt echter alleen bij crèches en onthaalouders die werken met een vaste prijs en je moet ook aan een aantal voorwaarden voldoen:

  1. Je kind mag nog niet naar de kleuterklas gaan.
  2. Je kind gaat minstens 3 uur per dag naar de opvang. Vanaf vijf uur kinderopvang krijg je 3,43 euro, tussen 3 en 5 uur heb je recht op de helft van dat bedrag.

Met al deze info kan je een doordachte keuze maken voor de beste kinderopvang voor jouw kind.