favorieten
Peridurale of niet?

Bevallen zonder epidurale: de voor- en nadelen


Geschreven op 12/08/2022 door Family Service,
Gewijzigd op 06/10/2023

De grote vraag voor een aantal zwangere vrouwen is of ze willen bevallen met of zonder epidurale. Hoe weet je of je de pijn kunt verdragen en hoe je bevalling zal verlopen? Niemand kan hier echt een antwoord op geven, maar we kunnen je wel informeren over de voordelen van een natuurlijke geboorte, maar ook de iets minder aangename kanten ervan …

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

De weeën voelen zonder ze te ondergaan

Je weet dat je zonder epidurale alle pijn van de weeën zal voelen, van de eerste tot de laatste contractie. Over het algemeen neemt de pijn zeer geleidelijk toe wat jou de mogelijkheid geeft om eraan te wennen. Je leert beetje bij beetje om de pijn te beheersen en om te ademen, en denkt daarbij aan de adviezen die je kreeg tijdens je voorbereiding op de bevalling. Tussen elke contractie zal je kunnen herstellen en zal je het effect van de endorfine voelen in je hele lichaam. Er bestaan natuurlijke oplossingen om de pijn te verlichten, zowel thuis als op de kraamafdeling: een massage van de onderrug door papa, een warm bad, een wandeling, verschillende houdingen. Een natuurlijke bevalling betekent niet de pijn zomaar ondergaan zonder er iets aan te doen! En in al haar goedheid biedt de natuur jou je eigen natuurlijke pijnstiller: endorfine. Dit hormoon komt vrij bij pijn om het lichaam te kalmeren. Niet slecht, toch?

Beter persen?

Bij een fysiologische geboorte kun je naar je lichaam luisteren en naar de signalen dat het jou stuurt. Je voelt je baby zakken en de drang om te persen komt van nature, als een behoefte. Je zult een druk op je perineum voelen en een sterke drang om te persen om je opgelucht te voelen. Je wordt duidelijk door iets gehinderd. Dat 'iets' is het hoofdje van de baby! Je zal tijdens het persen gewaarworden of het doeltreffend is of niet. Je weet wat te doen!

Pijn is vermoeiend en in zulke omstandigheden is het dus niet altijd mogelijk om jouw baby in alle sereniteit te verwelkomen. Een aantal kraamklinieken, zo niet de meeste, zijn uitgerust met een epiduraal systeem dat de verdoving toedient door te drukken op een knop die een pompje aanstuurt. Deze is subtiel gedoseerd zodat je, zelfs met epidurale je baby naar beneden voelt komen en doeltreffend kan persen. Je kan kiezen voor een epidurale om een bevalling die wat langer duurt goed te kunnen doorstaan.

De intensiteit van het moment

Door de epidurale voel je de doorkomst van de baby niet, of toch niet de pijnlijke kant daarvan. Het feit dat veel vrouwen hiervoor kiezen, komt vooral omdat ze bang zijn voor de pijn tijdens de beruchte doorkomst van het hoofdje van de baby. Dit duurt evenwel slechts enkele seconden. Zodra het hoofd gepasseerd is, verdwijnt alle pijn als sneeuw voor de zon, met dank aan de endorfine! Je voelt je misschien zelfs zweven.

Een beter herstel

Een epidurale werkt nog verder na de bevalling, tot het product volledig door jouw lichaam is verwerkt, maar een bevalling zonder locoregionale anesthesie is echter nog zo erg niet: de pijn van de bevalling wordt snel vergeten. En je bent bijna onmiddellijk terug op de been. Je herstelt sneller en bent zelfstandiger wanneer je terug op je kamer bent (al was het maar om te plassen).

Anticiperen, voor het geval dat

Wat jouw beslissing voor de bevalling ook mag zijn, laat jezelf een uitweg. Kom ook, als je een fysiologische geboorte wenst, je verplichte afspraak na met de anesthesist in de 7e maand van de zwangerschap. Je weet niet hoe je op de pijn zult reageren, noch hoe lang je bevalling zal duren. Bovendien ben je zo voorbereid, als er bepaalde complicaties optreden die anesthesie vereisen.

Zoals je kan zien, gaat het erom dat je niet koste wat het kost voor een fysiologische bevalling moet gaan, maar dat je de oplossing vindt die het beste bij jou past, en die bovendien op de grote dag beantwoordt aan jouw wensen en behoeften. Een bevalling kan 5 uur duren, maar ook 23 uur. Luisteren naar jezelf is de beste manier om een prachtige geboorte te beleven en de baby op een rustige manier te verwelkomen!