28 sa pourquoi ce préparer à l'accouchement1
favorieten
Tekenen van bevalling

Je voorbereiden op de bevalling


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd op 12/08/2022

Zes maanden, eindelijk, je bent er! Nog slechts drie maanden voor de komst van je kleine spruit! Tijd om je voor te bereiden op deze grote gebeurtenis.

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Waarom je voorbereiden op de bevalling?

Je gaat toch ook geen marathon lopen zonder je erop voor te bereiden? Dat geldt ook voor een bevalling, zelfs als het niet je eerste is! Wij zijn allemaal een beetje bang voor dat moment, eerst en vooral omdat je nooit precies weet hoe en wanneer het zal plaatsvinden, en omdat je bang bent voor de pijn die je niet kent als het je eerste keer is. Precies weten hoe de voornaamste fasen van de bevalling verlopen, en je bewust zijn van wat er allemaal kan gebeuren (inknippen, keizersnede, al dan niet epidurale …), maakt het mogelijk je angst te beheersen. Denk aan bepaalde technieken: ademen, persen, ontspannen, massages, allemaal hulpmiddelen die beide ouders op de grote dag van pas zullen komen.

Maak je vertrouwd met het moederschap

Wanneer je naar de voorbereidingscursus gaat, wandel je een keertje door de kraamkliniek, die je misschien nog niet kent, waar je een aantal vroedvrouwen ontmoet die er misschien bij zullen zijn tijdens je bevalling … Al die informatie en indrukken zullen ervoor zorgen dat je het noorden niet kwijtraakt wanneer je bevalling komt.

Zich voorbereiden op het ouderschap

Het wordingsproces van een papa en een mama bestaat uit een heleboel verschillende fasen. Als paar leren jullie hoe dat ongelooflijke ogenblik van de geboorte zal verlopen, maar ook hoe jullie elkaar kunnen steunen, en hoe jullie de terugkeer naar huis voorbereiden, met dat kleine wezentje waar jullie zo naar hebben uitgekeken.

Welke bevallingsvoorbereiding kiezen?

Ga eerst en vooral na welke mogelijkheden je kraamkliniek voorstelt, en wat wel en niet wordt terugbetaald door je ziekteverzekering en/of je aanvullende verzekering. 

Er zijn klassieke voorbereidingscursussen, individueel of in groep samen met andere toekomstige ouders. Het zijn informatieve cursussen rond verschillende onderwerpen: het verloop van de bevalling, de uitdrijving, de terugkeer naar huis, de tijdsbestekken van de bevalling tot de eerste menstruatie, de borstvoeding, een bezoek aan de kraamkliniek… 

Er bestaan tal van andere zwangerschapscursussen op de geboorte die interessant zijn, met name om je te helpen omgaan met weeën en om de bevalling zo sereen mogelijk te doorstaan:

  • prenataal zingen
  • sofrologie
  • prenatale yoga
  • zwembadvoorbereiding
  • haptonomie
  • hypnose
  • acupunctuur

Zoek uit wat er in jouw buurt bestaat. Voor welke voorbereidingscursus je ook kiest, probeer hem in de mate van het mogelijke als koppel te volgen. Op die manier zijn jullie allebei zen en helemaal klaar!