Tout savoir sur les rÈgles du nourrisson thumb
favorieten
De pasgeborene in al zijn facetten

Alles wat je moet weten over vaginaal bloedverlies bij baby's


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd le 12/08/2022

Vaginaal bloedverlies bij baby's, ook wel pseudo-menstruatie genoemd, kan een paar dagen na je bevalling optreden: je kleine meisje kan een beetje bloed verliezen. Maar maak je geen zorgen, het is pijnloos en houdt na een paar dagen op. Hier vind je alle uitleg!

Profiteer van voordelen tot 800€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen-, vertel ons waar u staat-

Vaginaal bloedverlies bij baby's: wat is het net?

In de eerste week na de geboorte kunnen kleine meisjes vaginaal bloed verliezen. Dit bloedverlies, ook wel pseudo-menstruatie genoemd, is het gevolg van de afscheiding van vrouwelijke hormonen bij je kind. Deze hormonen, die een soort van 'mini-puberteit' veroorzaken, worden uitgescheiden en blijven dan sluimerend aanwezig tot aan de echte puberteit tijdens de adolescentie.

Vaginaal bloedverlies bij baby's: maak je geen zorgen!

Raadpleeg een arts of kinderarts als, en alleen als, het bloeden aanhoudt of ernstig is. Deze zal jouw baby onderzoeken en, indien nodig, verdere onderzoeken voorschrijven. Er bestaat geen specifieke behandeling voor dit licht vaginaal bloedverlies. Was haar intieme delen zoals normaal en zorg goed voor haar!

En om nog een stapje verder te gaan …

Al deze hormonale veranderingen kunnen ook leiden tot een soort van ‘genitale crisis’ bij baby\'s van beide geslachten die binnen de normale termijn geboren zijn. Zo kan het volume van de borsten min of meer opvallend toenemen, kunnen ze rood worden, opzwellen en een witte melkachtige vloeistof afscheiden. Over het algemeen zal de zwelling snel verdwijnen en zien de borsten er enkele dagen na de geboorte terug normaal uit.

De externe geslachtsorganen worden ook getroffen: bij meisjes zien we een toename van het volume van de grote schaamlippen, vulvaire congestie, een witachtige, vloeibare, soms slijmerige vaginale afscheiding. Bij kleine jongens neemt het volume van de penis, scrotum en testikels toe.

En daarbovenop kan er bij je baby acne uitbreken: net vroege pubers, dus! Gelukkig zijn deze symptomen tijdelijk en verdwijnen ze na een paar dagen. Indien dit niet het geval is, aarzel dan niet om een arts te raadplegen.