favorieten
Zwangerschap

Eerste nachten in de kraamkliniek: hoe verloopt dat?


Geschreven op 29/12/2023 door Eloïse Dohmen, Schrijfster en sofroloog
Gewijzigd op 29/12/2023

De grote ontmoeting komt eraan en geboorte betekent vaak verblijf op de kraamafdeling! Na de bevalling zal u moe zijn, en toch zal u ongetwijfeld 's nachts voor uw baby moeten zorgen. Hoe zullen de eerste nachten op de kraamafdeling verlopen? Hier is enkele informatie om u erop voor te bereiden!

Hoe gaat u om met de eerste nacht?

Als u 's avonds of in de late namiddag bevalt, opgewonden door de geboorte van uw kind, is het niet onmogelijk dat u tijdens de eerste nacht op de kraamafdeling moeite zult hebben met het sluiten van uw ogen. U kan uw ogen niet geloven! Dat is inderdaad uw baby, die daar, aan uw zijde ligt. Toch zou het goed zijn om te kunnen slapen terwijl uw baby in de armen van Morpheus ligt.

Plan zachte, rustgevende muziek of gebruik een meditatie-app om te ontspannen en in slaap te vallen! Want als er een nacht is dat uw baby zeker goed zal slapen, dan is het deze!

Hoe kan u de baby laten inslapen voor de nacht?

Tijdens de eerste nacht op de kraamafdeling is het belangrijk om een kalme en rustgevende omgeving voor uw baby te creëren. Gebruik ontspanningstechnieken, zoals zacht schommelen of zacht zingen, om de baby te helpen zich veilig en comfortabel te voelen. Zorg ervoor dat de kamer licht gedimd is en op een aangename temperatuur. Richt u op zachte interacties en huid-op-huidcontact met uw baby om emotionele binding en een gevoel van veiligheid te bevorderen. Luister naar de behoeften van uw baby en reageer er met liefde en zorg op.

De nachten op de kraamafdeling worden overdag voorbereid: tips om goed te slapen

Als u het gezegde 'slaap als een baby' in gedachten heeft, haal het dan meteen uit uw hoofd. Een baby slaapt niet altijd, vooral 's nachts, en huilt nogal veel. Maak geen plannen gebaseerd op onzekere factoren door uzelf te vertellen dat u overdag moet genieten en actief moet zijn, of een veelvoud aan bezoeken moet ontvangen : rust! Slapen moet uw prioriteit zijn om de nacht te kunnen garanderen. Tussen het huilen en de maaltijden door, heeft u het druk en zal u met verlangen naar uw kussen kijken, als u overdag geen dutje hebt gedaan

De tweede nacht op de kraamafdeling: baby huilt, maak u klaar voor de drukke periode!

Tijdens de 24 uur na de geboorte bent u niet de enige die moet herstellen: uw pasgeboren baby zal veel slapen en weinig wakker blijven, behalve om te eten. Maar laat u niet misleiden: dat betekent (helaas) niet dat u een grote slaper bent tegengekomen.

Deze eerste 24 uur zijn absoluut niet representatief voor de rest van uw verblijf op de kraamafdeling en de nachten die u zult doorbrengen... En u zult het de tweede nacht beseffen: uw baby zal waarschijnlijk weinig slapen, veel huilen en rusteloos zijn.

Hij is klaar met herstellen en is net in de realiteit beland, degene waar hij niet langer warm in de holte van uw buik is. Geef toe, daarvan zou u toch uit uw ritme geraken, nietwaar? De tip: dit is DE nacht dat u de vader moet vragen om te blijven, indien mogelijk, om uzelf een pauze te geven.

Onrustige nacht op de kraamafdeling: vraag om hulp

Bij de geboorte zal u dit gevoel van moederliefde voor uw kleintje ontdekken... En u zal er geen afstand van willen doen, zelfs niet voor een uur: u heeft het in uw huid. Als u echter wanhopig, uitgeput en geïrriteerd bent door het huilen van uw baby en hem niet kunt kalmeren, vraag dan de verloskundigen om hulp. Wie weet, misschien kunnen ze een paar uur de tijd nemen om u een beetje te laten herstellen.

En de vader in dit alles, waar slaapt hij?

Het hangt af van het kraamkliniek waar u verblijft. In de praktijk wordt zijn aanwezigheid 's nachts vaak getolereerd en kan hij zachte dromen hebben op een verstelbare fauteuil.

Kortom, voor papa 's zijn we ver van het 5-sterrenhotel. Het is beter om tactisch te zijn: als het mogelijk is, laat de vader dan thuis in een comfortabel bed slapen. Tijdens uw nachten op de kraamafdeling kunnen de verloskundigen u begeleiden en indien nodig ondersteunen. Zodra u thuiskomt, zal de uitgeruste vader u zoveel mogelijk kunnen ontlasten en u in staat stellen om te herstellen, in uw comfortabele bed.

Als de ontmoeting met de baby magisch is, zal u zien dat soms 's nachts de dingen moeilijker zullen zijn dan verwacht... Bereid u voor op momenten van vermoeidheid en onzekerheid. Om u op uw best te voelen, voorzie uw eigen kussen, de plaid die u leuk vindt, iets om te snacken en alles wat u kan helpen om te ontspannen.

Nog een laatste ding: geef instructies aan uw geliefde om er stipt om 8 uur te zijn, met croissants!

Vragen - Antwoorden

Wanneer doet de baby zijn eerste volledige nacht ?

Over het algemeen beginnen de meeste baby 's tussen de 4 en 6 maanden lange nachten van ononderbroken slaap te krijgen.

Hoe lang duurt de periode van rusteloosheid en slaapstoornis ?

De periode waarin pasgeborenen rustelozer kunnen zijn en moeite hebben met slapen, kan enkele uren tot een volledige nacht duren.

Wat zijn de tekenen dat de baby 's nachts gaat slapen ?

Als u merkt dat de baby 's nachts minder wakker wordt, een regelmatiger ritme heeft en gemakkelijker weer in slaap valt na het voeden of het verschonen van de luier, dan kan dit een indicatie zijn dat hij bijna klaar is om de nacht door te slapen.