Corona 2
favorieten
Voorbereiding op een baby

Coronavirus en zwangerschap : Welke zijn de risico's ?


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd op 12/08/2022

De absolute nummer 1 van het nieuws: het coronavirus. Het virus verliet China in december 2019 en verspreidt zich over de hele wereld, België inbegrepen. Het is daarom belangrijk om uzelf te beschermen tijdens de zwangerschap, zonder te hoeven panikeren. Laten we samen de balans opmaken.

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Wat is Covid-19?

Dit virus verscheen in december 2019 voor het eerst in de regio Wuhan in China en behoort tot de familie van coronavirussen. 
Het kan tot 14 dagen in beslag nemen vanaf het moment van infectie tot de symptomen zich manifesteren, maar de gemiddelde incubatietijd is 5 dagen.
De cijfers lijken misschien indrukwekkend, maar volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn de symptomen in de overgrote meerderheid van de gevallen mild en herstellen de getroffen personen spontaan. De ernstigste vormen blijven dus marginaal: ongeveer 1 op de 6 mensen, voor een sterftecijfer van 3%. 

Hoe wordt het virus overgedragen?

Het wordt tot een afstand van ongeveer een meter mondeling overgedragen bij het hoesten of door microdruppels bij het niezen. U kunt door deze uitstoot van microdruppels geïnfecteerd geraken of, aangezien het virus een paar uur kan overleven op oppervlakken, in mindere mate door een besmet voorwerp aan te raken en daarna uw gezicht aan te raken met uw handen.

Wat zijn de risico's tijdens de zwangerschap?

Er is nog te weinig wetenschappelijk onderzoek om te zeggen dat je als zwangere vrouw vatbaarder zou zijn voor het virus. Wel tonen de meeste onderzoeken aan dat een infectie met het virus bij zwangere vrouwen hetzelfde verloopt als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Het lijkt er wel op dat de ziekte ernstiger kan verlopen als je meer dan 28 weken zwanger bent. Je groeiende buik drukt namelijk een beetje op je longen, dus luchtweginfecties in het algemeen kunnen moeizamer verlopen. Toch herstellen de meeste zwangere vrouwen met corona goed.

Het coronavirus zou de kans op een miskraam of aangeboren afwijking bij je baby niet verhogen. Vroeggeboortes en keizersnedes komen wel wat vaker voor bij besmette zwangere vrouwen, vooral wanneer ze een longontsteking hebben. Hier is echter nog weinig onderzoek over gedaan.

Je bent wel kwetsbaarder als je, naast je zwangerschap, andere gezondheidsproblemen hebt, zoals diabetes, hoge blooddruk, astma of hartproblemen.

Hoe zit het met mijn baby?

Er zijn nog weinig onderzoek over de mogelijkheid dat je de baby zou kunnen besmetten tijdens de zwangerschap. Tot nu toe zijn deskundigen van mening dat overdracht van het virus tijdens de zwangerschap mogelijk is, maar zeer ongebruikelijk. Je moet je dus geen zorgen maken.

Je kan het virus wel mondeling doorgeven na de geboorte, net zoals bij andere volwassenen. Het lijkt er ook op dat baby’s en jonge kinderen zelden ernstig ziek worden door het coronavirus. Over het algemeen hebben de meeste pasgeboren baby’s die positief getest zijn voor COVID-19 geen of milde symptomen en herstellen ze volledig. Slechts een klein aantal wordt ernstig ziek.

Wat zijn de symptomen?

De symptomen van het virus kunnen heel divers zijn en verschillen van persoon tot persoon. Sommige mensen krijgen er zelfs geen. Dit zijn de hoofdsymptomen:

 • Hoesten
 • Kortademigheid of ademhalingsmoeilijkheden
 • Pijn op de borst
 • Verlies van geur en smaak
 • Koorts

Ook deze klachten komen vaak voor:

 • Spierpijn
 • Vermoeidheid
 • Loopneus of verstopte neus
 • Keelpijn
 • Hoofdpijn
 • Gebrek aan eetlust
 • Waterige diarree
 • Verwardheid of plotse val

De tekenen zijn echter niet gemakkelijk te onderscheiden van een verkoudheid of griep (of zelfs "klassieke" zwangerschapsverschijnselen) en kunnen zeer subtiel zijn. Maar negeer ze niet - luister naar uw lichaam, want deze symptomen kunnen verergeren en in sommige gevallen zelfs levensbedreigend zijn.

Wat te doen in geval van symptomen?

Als je een van de hoofdsymptomen hebt, bel je naar je huisarts en laat je je testen. De andere klachten alleen zijn niet voldoende voor een corona test, je moet minstens twee symptomen uit de tweede lijst hebben voor je doorverwezen wordt naar een testcentrum. Blijf binnen tot je de resultaten van de test krijgt en je zeker weet dat je negatief bent.  

Hoe kunnen we het risico op infectie beperken?

Net als bij de seizoensgriep zijn dit de stappen die genomen moeten worden om de besmetting te beperken:

 • Was je handen regelmatig met water en zeep of een hydroalcoholische gel
 • Raak je gezicht niet aan
 • Schud geen handen
 • Vermijd drukke plaatsen en blijf uit de buurt van mensen met griepachtige symptomen
 • Gebruik papieren zakdoekjes als je niest/hoest of doe het in je elleboogplooi

Welke behandeling moet ik ondergaan?

De medische wereld werkt aan een vaccin, maar er bestaat op dit moment geen enkel vaccin. Antibiotica zal niet effectief zijn, omdat het om een virus gaat. De enige behandeling is gericht op het verlichten van de symptomen, in plaats van het uitroeien van de bron.

Blijf op de hoogte