Endometriose: welke invloed op vruchtbaarheid?
Geschreven op 02/02/2023 door Eloïse Dohmen, Rédactrice et sophrologue Gewijzigd op 02/02/2023
Endometriose is een chronische ontstekingsziekte die we nog steeds niet goed begrijpen en moeilijk op te sporen is, en die veel mensen treft. Maar wat is het precies? En welke invloed heeft het op je vruchtbaarheid? In dit artikel hebben wij alle informatie voor je verzameld.
Wat is endometriose?
Endometriose is een chronische ziekte die verschillende laesies, cysten en knobbels veroorzaakt in het gynaecologische- en darmgebied. Het is verantwoordelijk voor hevige pijn waardoor bewegen moeilijk wordt.
Het is in feite endometriumweefsel dat zich buiten de baarmoeder nestelt op andere organen (eierstokken, dikke darm, dunne darm, baarmoederhals, vagina, enz.) Dat gebeurt bij elke menstruatiecyclus en veroorzaakt ontstekingsreacties. Menstruatie kan daarom gepaard gaan met hevige pijn.
Ongeveer één op de tien menstruerende vrouwen lijdt aan endometriose, vanaf de adolescentie tot de menopauze.
Wat zijn de symptomen van endometriose?
Il s’agit d’une maladie difficile à diagnostiquer. En effet, il y a de nombreux symptômes, et ils se manifestent différemment d’une personne à l’autre. Leur sévérité et le ressenti peuvent également varier. En voici les signes les plus fréquents :
- De fortes douleurs dans le dos ou dans le bas du ventre, en particulier durant les règles. Ceci peut devenir invalidant pour la personne, qui a alors du mal à se déplacer.
- Des évanouissements, nausées, ou vomissements,
- Des troubles digestifs et urinaires,
- Fatigue chronique,
- Des problèmes gynécologiques,
- Des douleurs durant les rapports sexuels,
- Des problèmes liés à la fertilité : difficultés à tomber enceinte,
- Etc…
Wat is de invloed van endometriose op de vruchtbaarheid?
Als je problemen hebt om zwanger te worden, kan endometriose daar iets mee te maken hebben. Dat is het geval bij ongeveer de helft van alle vrouwen met endometriose. Endometriose kan menstruatiestoornissen veroorzaken en gevolgen hebben voor de vruchtbaarheid. Als de eileiders gezond zijn en de eisprong normaal verloopt, is het heel goed mogelijk om zwanger te worden. Met een vroege diagnose en goede medische zorg, heb je de beste kans op een zwangerschap.
In het geval van onvruchtbaarheid moeten de letsels gelokaliseerd worden om ze eventueel operatief te laten verwijderen. Het is ook mogelijk te kiezen voor een in-vitrofertilisatieprocedure.
Toevoegen aan mijn lijst
favorieten
Hoe wordt endometriose behandeld?
Een van de behandelingen voor de pijn die door de laesies wordt veroorzaakt, is het nemen van een hormonaal anticonceptiemiddel (bv. de pil). Dat stabiliseert ook de hormonale cyclus om menstruaties te voorkomen. De behandeling wordt in overleg met je huisarts of gynaecoloog afgestemd op jouw behoeften.
Er is ook een meer natuurlijke manier om de symptomen van endometriose te verminderen, via een ontstekingsremmend dieet en een gezonde levensstijl. Het is daarom een goed idee om een voedingsdeskundige te raadplegen voor meer informatie.
Als je vruchtbaarheid door de ziekte wordt aangetast, kan een operatie of in-vitrofertilisatie een oplossing vormen.
Denk je dat je endometriose hebt en wil je meer weten? Heb je vruchtbaarheidsproblemen en wil je meer informatie over dit onderwerp? Aarzel dan zeker niet om je huisarts of gynaecoloog te bezoeken.