12 tips om de perfecte babynaam te vinden
Geschreven op 12/08/2022 door Family Service, Gewijzigd op 11/12/2023
Een naam kiezen voor je kleine spruit is een van de leukste, maar ook een van de moeilijkste keuzes die je moet maken tijdens de zwangerschap. Je wilt natuurlijk een mooie naam vinden die perfect past bij je kindje en bij jou en je partner. Wij geven je hier 10 tips mee om dé perfecte naam voor je toekomstig kindje te vinden.
Inhoud
- 1. Klinkt de naam goed luidop?
- 2. Past de naam bij de achternaam?
- 3. Past de naam bij die van de broers en zussen?
- 4. Kijk eens naar de initialen
- 5. Hou je van de bijnamen van de naam?
- 6. Lang leve voornaamboeken
- 7. Meer inspiratie nodig?
- 8. Pas op met namen van beroemdheden
- 9. Maak de spelling niet te ingewikkeld
- 10. Een naam vinden die jullie beiden mooi vinden
- 11. Ontdek de betekenis van een voornaam
- 12. Hou de naam voor jezelf!
Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tipstalrijke stalen, gratis dozen
1. Klinkt de naam goed luidop?
De beste manier om erachter te komen of de naam die je aan het overwegen bent goed zal passen bij de achternaam van je baby is de twee namen regelmatig luidop te zeggen. Klinkt het goed? Is het gemakkelijk uit te spreken? Let op de klank, als je een mooie klankharmonie wilt, vermijd je best een voornaam die eindigt met dezelfde klank waarmee de achternaam begint, en het ritme, een korte achternaam klinkt vaak goed met een lange voornaam en omgekeerd.
2. Past de naam bij de achternaam?
Zal je kind een achternaam hebben die veel voorkomt? Dan kan het handig zijn om een minder voorkomende naam te kiezen, zo voorkom je verwarring. Je zal waarschijnlijk sneller een Marc Peeters tegenkomen dan een Lorenzo Peeters. Let ook op voor ongelukkige woordcombinaties zoals Bo Ter Ham, je wilt niet dat je kind gepest wordt met zijn of haar naam.
3. Past de naam bij die van de broers en zussen?
Heb je al een of meerdere kindjes? Dan is het natuurlijk leuk als de namen bij elkaar passen. Dat is niet nodig natuurlijk, maar het oogt natuurlijk mooi als de namen van de kinderen iets gemeen hebben: allemaal korte namen, allemaal klassieke Franse namen, namen die met dezelfde letter beginnen, namen geïnspireerd door de natuur of namen die gewoon mooi klinken samen.
4. Kijk eens naar de initialen
Initialen worden niet vaak meer gebruikt, maar toch loont het om ze even na te gaan. Je wil namelijk niet dat je kind later op officiële documenten de initialen S.O.A of K.A.K moet schrijven. En hoewel een bankdirecteur waarschijnlijk volwassen genoeg is om er geen opmerking over te geven, is dat met kinderen op school wat anders. Je wilt niet dat je kindje wordt uitgelachen omdat zijn initialen per ongeluk een grappig woord spellen. Pas ook op met de initialen in combinatie met de achternaam, je wilt namen zoals W.C. Pot of P. Enis vermijden.
5. Hou je van de bijnamen van de naam?
Lange namen gaan vaak gepaard met bijnamen, dat is onvermijdelijk. Denk er dus op voorhand over na. Je hoeft Charlotte niet per se uit te sluiten omdat je de bijnaam Charlie niet leuk vindt, maar je moet het de mensen wel laten weten, of van tevoren een andere bijnaam bepalen. Hetzelfde geldt voor samengestelde namen: als je twee lange namen combineert, is de kans groot dat mensen slechts één van de twee namen zullen gebruiken. Je kan dan een van de namen als tweede naam gebruiken, of twee korte namen combineren.
6. Lang leve voornaamboeken
Dit zijn boeken met rijen vol babynamen – al lang een manier voor ouders om de naam van hun baby te vinden, maar het werkt nu eenmaal. Hier vind je vaak bepaalde soorten voornamen: internationale voornamen, namen geïnspireerd door de natuur, voornamen per land… Vergeet ook niet online voornaamboeken: websites vol met babynamen, vaak ook met hun afkomst en de betekenis.
7. Meer inspiratie nodig?
Beperk je tijdens je zoektocht naar de geschikte naam voor je kleintje niet enkel tot naamboeken, maar kijk ook verder. Misschien heeft je betovergrootvader een naam die je aanspreekt, of kom je een mooie naam tegen in een film, een boek of gewoon op straat. Inspiratie kan uit de vreemdste hoeken komen. Pas wel op met fictieve namen: Luke kan een subtiel eerbetoon zijn aan je favoriete film, maar van waar de inspiratie komt voor de naam Anakin is wel heel duidelijk.
8. Pas op met namen van beroemdheden
Er is niets mis om inspiratie te halen uit Hollywoord, als je maar de naam op zich mooi vindt. Het lijkt een goed idee om je kleintje te vernoemen naar je favoriete acteur op dat moment, maar wat als je een paar jaar later niet meer van hem of haar houdt en je de naam zelf eigenlijk niet zo mooi vindt? Pas ook op met té bekende namen: niemand zal weten dat Emma Watson of Emma Stone de inspiratie voor je dochter Emma was, maar baby Shakira zal veel moppen moeten aanhoren over haar beroemde naamgenoot.
9. Maak de spelling niet te ingewikkeld
Een alternatieve spelling van een populaire naam is een gemakkelijke manier om een originele en toch bekende naam voor je kindje te vinden. Pas wel op met té afwijkende spellingen, je wilt niet dat je kind op school zijn naam elke keer moet spellen of de uitspraak drie keer moet uitleggen. Lewis in plaats van Louis of Liza in plaats van Lisa zijn niet zo moeilijk, maar Liezsah is al wat ingewikkelder.
10. Een naam vinden die jullie beiden mooi vinden
Hebben jij en je partner een totaal verschillende smaak in namen? Maak elk een lijstje met namen die je mooi vindt. Komt er een naam op beide lijstjes voor? Bingo! Zijn er geen overeenkomsten? Overloop dan de namen en duid aan welke namen je beiden mooi vindt. Je kan dan een van die namen kiezen of de namen gebruiken als basis om op zoek te gaan naar een gelijkaardige naam die jullie beiden top vinden.
11. Ontdek de betekenis van een voornaam
Twijfel je tussen twee namen? Zoek de betekenis ervan op, misschien helpt dat met je beslissing. Het is ook handig om de betekenis van minder gebruikelijke namen na te gaan; Jizz en Cyprine klinken misschien goed, maar de betekenissen zijn nogal ongelukkig....
12. Hou de naam voor jezelf!
Als je eindelijk de perfecte naam voor je kleintje hebt gevonden, hoef je nog maar één ding te doen: hem geheimhouden. Je hoeft niet te weten dat iemand de naam niet echt leuk vindt, een heel gemene collega had met die naam, of dat de hond van zijn oudtante Jeanette ook zo heette. Wacht tot de baby is geboren. Niemand (of bijna niemand) zal je kritiek durven geven op je beslissing. In ieder geval ben jij het die de naam mooi moet vinden.
Toevoegen aan mijn lijst
favorieten