Nieuwe wetgeving square
favorieten
Rechten van de zwangere vrouw

Wie betaalt mijn kinderbijslag?


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd le 12/08/2022 Artikel geschreven in samenwerking met: Infino

Krijg je binnenkort een kindje? Dan zal je kinderbijslag krijgen. Maar wie betaalt die? Kan je dat zelf kiezen?

Profiteer van voordelen tot 800€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Ik woon in Vlaanderen

Ben je zwanger? Proficiat! Vergeet zeker niet dat je vanaf de zesde maand van je zwangerschap startbedrag kan aanvragen.  Het kindergeldfonds waar je dit aanvraagt, zal later ook het fonds zijn dat het Groeipakket van je kindje zal uitbetalen, net als de kinderopvang, kleutertoeslag en andere vormen van kinderbijslag. Geen stress dus!

Het Groeipakket is de opvolger van de kinderbijslag en werd op 1 januari 2019 in Vlaanderen geïntroduceerd. Het is een verzameling van financiële tegemoetkomingen voor elk kind in elk gezin dat in Vlaanderen woont. Het bestaat uit een vast bedrag voor elk kind – er is geen verschil meer tussen het bedrag dat je ontvangt voor je eerst, tweede of derde kind. Het Groeipakket geldt sowieso tot de 18de verjaardag van je kind – en onder bepaalde voorwaarden tot de 25ste verjaardag – zolang je in Vlaanderen woont.

Heb je al kinderen? Als ze geboren zijn voor 1 januari 2019 verandert er niets: je zal dezelfde bedragen uitbetaald krijgen. In 2019 werd je dossier automatisch overgedragen naar een van de vijf kinderbijslagfondsen in Vlaanderen. Als je kinderen geboren zijn na 1 januari 2019, kan je zelf je kinderbijslagfonds kiezen en betalen zij het Groeipakket van je kind. Heb je kinderen die voor en na 1 januari 2019 geboren zijn? Dan kan je het kinderbijslagfonds kiezen van je laatste kindje, maar dat betekent wel dat al je andere kinderen ook automatisch bij hetzelfde kinderbijslagfonds worden aangesloten.

Heb je niet zelf je kinderbijslagfonds kunnen kiezen omdat je kinderen hebt die voor 2019 geboren werden of zou je graag om andere redenen van kinderbijslagfonds willen veranderen? Vanaf 1 januari 2020 kan je in Vlaanderen een aanvraag indienen om van kinderbijslagfonds te veranderen. De medewerkers van Infino ontvangen je met open armen.

Woon je in Vlaanderen en wil je je aansluiten bij Infino? Vul snel het aansluitingsformulier in en Infino regelt de rest!

Ik woon in Wallonië

Ook in Wallonië kan je vanaf je zesde zwangerschapsmaand je geboortepremie aanvragen bij een kinderbijslagfonds naar keuze. Ook hier is het zo dat het kinderbijslagfonds waar je de geboortepremie aanvraagt, je kinderbijslag zal betalen. Je hoeft je dus niet nog eens in te schrijven voor kinderbijslag.

Ook in Wallonië veranderde het kinderbijslagsysteem op 1 januari 2019. De verandering gebeurde in twee fasen: vanaf 2019 veranderden de toekenningsvoorwaarden voor iedereen, ongeacht de leeftijd van hun kinderen. Vervolgens werd in 2020 een nieuw model geïntroduceerd met nieuwe bedragen voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2020. Het grootste verschil is dat je bij het nieuwe model hetzelfde bedrag krijgt voor elk kind. Kinderbijslag in Wallonië geldt, net zoals in Vlaanderen, ten laatste tot de 25ste verjaardag van je kind of vroeger, als hij eerder de arbeidsmarkt betreedt. In Wallonië is er geen sprake van een Groeipakket, wel gewoon van kinderbijslag of “allocations familiales”.

Als je kinderen hebt die voor 1 januari 2019 geboren zijn, hoef je niets te doen. Je dossier wordt automatisch overgedragen naar je huidige kinderbijslagfonds. Als je eerste kindje geboren is na 1 januari 2019, kan je wel zelf je kinderbijslagfonds kiezen. Als je kinderen hebt die voor en na 1 januari 2019 geboren zijn, kan je niet zelf je kinderbijslagfonds kiezen. Je moet je dan aansluiten bij het kinderbijslagfonds dat de kinderbijslag van eerste kind betaald. Je zal in al deze gevallen de oude bedragen uitbetaald krijgen voor kinderen die tot 31 december 2019 geboren zijn; de nieuwe kinderbijslagbedragen gelden enkel voor baby’s geboren na 1 januari 2020.

Heb je je kinderbijslagfonds niet zelf kunnen kiezen omdat je kind geboren is voor 1 januari 2019 of wil je om andere redenen veranderen? Goed nieuws, vanaf 1 juli 2020 kan je je aanvraag indienen om van fonds te veranderen. De verandering zal dan effectief plaats vinden ten vroegste op 1 januari 2021.

Woon je in Wallonië en wil je je aansluiten bij Infino? Vul snel het aansluitingsformulier in en Infino regelt de rest!

Ik woon in Brussel

Net zoals in Vlaanderen en Wallonië kan je, als je in Brussel woont, je kraamgeld aanvragen vanaf de zesde maand van je zwangerschap. Zij betalen later ook je kinderbijslag.

Als je in Brussel woont, kan je jammer nog niet van kinderbijslagfonds veranderen. Dit zal pas mogelijk zijn vanaf 1 januari 2022.