Henwmlc_web006_ca_intro_540x407_peau
favorieten
Zwangerschapspijn en pijn

De gevoelige huid tijdens de zwangerschap


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd op 12/08/2022 Artikel geschreven in samenwerking met: Le Chat

Ben je zwanger? Dan is je huid nu opmerkelijk gevoeliger en zal dat ook na de bevalling nog enkele maanden aanhouden. Onze expert, dokter Dominique Tennstedt, legt je uit waarom en geeft je tips om je huidcomfort te verzekeren.

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Wat doet een zwangerschap met je huid?

Uitgedroogd en uiterst gevoelig

Tijdens de zwangerschap krijgt het lichaam grote hormonale schommelingen te verduren, met gevolgen voor de huid die variëren van vrouw tot vrouw. Alleen uitdroging en een zeer gevoelige huid zijn symptomen waar alle zwangere vrouwen mee kampen, en die gepaard kunnen gaan met jeuk, spanning op de huid en soms ook afschilfering (waarbij de huid vervelt omdat de bovenste laag van de huid loskomt). Daarnaast verliest de huid ook zijn zachtheid en glans.

Zwangerschapsstriemen

Striae zijn scheurtjes in de huid. Eerst zijn ze donkerrood, daarna worden ze stelselmatig lichter van kleur. De striemen ontstaan doordat vezels in de lederhuid of dermis ‘breken’ en doordat de opperhuid dunner wordt. En dat gebeurt dan weer als de huid fel uitgerekt wordt, met name tijdens de zwangerschap. Striae kunnen mettertijd vervagen, maar zullen nooit helemaal verdwijnen. Heel jonge mama’s krijgen er vaker mee te maken, zelfs als ze maar weinig in gewicht toenemen.

De gelaatshuid verandert

Soms wordt de gelaatshuid vetter, glanst hij meer en verschijnen er vaker kleine pukkeltjes. Maar ook het omgekeerde is mogelijk: bij vrouwen met een eerder vette huid kan die tijdens de zwangerschap matter en mooier worden. Deze veranderingen ontstaan door een hormonaal onevenwicht, dat veroorzaakt wordt door de zwangerschap. Meestal verdwijnt dat onevenwicht als de baby geboren is.

Zwangerschapsmasker

Bij een zwangerschapsmasker of chloasma verschijnen er bruine vlekken op het gelaat, meestal symmetrisch in beide gezichtshelften (vanwaar ook het ‘masker’-effect) rond de neus en de mond. De zwangerschapshormonen brengen de huidpigmentatie in de war: de toestroom van oestrogenen veroorzaakt een overproductie van het huidpigment melanine. Deze hyperpigmentatie kan ook op andere delen van het lichaam, zoals de borsten en de buik, voorkomen. Na de bevalling verdwijnen het zwangerschapsmasker en de andere vlekken op het lichaam geleidelijk aan als de hormoonregulatie zich normaliseert.

Beïnvloeden kleren de huid van een zwangere vrouw?

Textiel komt in contact met de huid en kan dus irritaties en huidallergieën veroorzaken, zeker bij mensen met een gevoelige huid en dus ook bij zwangere vrouwen. De reactie van de huid op de kleren die je draagt, is soms gerelateerd aan het soort textiel. Soms wordt irritatie uitgelokt door overblijfselen van bepaalde producten, zoals wasproducten, op de textielvezels

Hoe belangrijk is het wasproduct voor een zwangere vrouw?

Heel belangrijk. In wasmiddelen zitten veel bestanddelen (oppervlakteactieve stoffen, parfum, enzymen en witmakers), die bepaalde huidirritaties kunnen uitlokken, zeker bij personen met een gevoelige huid, zoals zwangere vrouwen en/of mensen met een hoger risico op allergieën. Leer meer over de relatie tussen huidproblemen en wasmiddelen in dit artikel van Le Chat.

Welk wasmiddel kan de huid het beste beschermen tijdens de zwangerschap?

Dermatologen raden altijd aan om te kiezen voor een wasproduct dat de gevoelige huid van zwangere vrouwen, en later ook die van de baby, beschermt. De wasmiddelen van Le Chat, zoals Le Chat Sensitive, zijn speciaal ontwikkeld om het risico op huidirritatie zoveel mogelijk te beperken. Ze zijn hypoallergeen en getest onder dermatologische en pediatrische controle. Ontdek hier vijf goede redenen om te vertrouwen op de wasproducten van Le Chat.