Grossesse et essoufflement thumb
favorieten
Zwangerschapspijn en pijn

Zwangerschap en kortademigheid


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd op 12/08/2022

Kortademigheid, reeds vroeg in de zwangerschap of pas in de laatste maanden, maakt veelal deel uit van jouw dagelijkse routine als zwangere vrouw. Volgens bepaalde statistieken heeft bijna 75% van de zwangere vrouwen last van kortademigheid. Wat is de verklaring hiervoor? Wat zijn de technieken om dit tegen te gaan?

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Kortademigheid aan het prille begin van de zwangerschap

Kortademigheid is vaak een van de eerste tekenen van zwangerschap. De reden hiervoor? Van bij het begin van de zwangerschap is er een toename van het bloedvolume door de verdunning van het bloed. Om deze bloedtoevoer te kunnen rondpompen, moet het hart harder werken, wat een lichte kortademigheid kan veroorzaken. Bovendien maken bepaalde hormonen die tijdens de zwangerschap vrijkomen je gevoeliger voor de koolstofdioxide in je lichaam. Die wordt van nature uitgestoten wanneer je uitademt maar je bent er gevoeliger voor wanneer die zich in je lichaam bevindt.

Kortademigheid aan het einde van de zwangerschap

Hoe verder je zwangerschap vordert, hoe meer jouw organen moeten werken. Je moet ook de koolstofdioxide van je baby uitstoten en hem zuurstof leveren. En je baarmoeder neemt steeds meer plaats in, wat je longcapaciteit drastisch vermindert omdat de longen minder ruimte hebben om op te blazen in de ribbenkast. En om het helemaal af te maken, kom je ook nog aan, wat ook kortademigheid in de hand werkt! Over het algemeen zal je ademhaling rond de 36e week weer normaal worden, wanneer de baby naar je bekken zakt.

Hoe kan je de ongemakken van kortademigheid tegengaan?

Neem een halfzittende houding aan wanneer je slaapt \'s nachts, door bijvoorbeeld meer kussens te gebruiken. Je kunt ook lichte oefeningen doen in het zwembad of een paar minuten gaan wandelen.

Een kleine ontspanningsoefening die je kan doen: terwijl je staat of ligt met geplooide benen, haal diep adem en breng je armen terug over je hoofd, adem dan uit terwijl je je armen langs je lichaam ontspant. Vermijd ook zoveel mogelijk plaatsen waar mensen roken, want passief roken is schadelijk voor zowel jou als jouw baby. 

Ja kan ook een osteopaat raadplegen om je te helpen terug op adem te komen. Je osteopaat zal de gestreste delen van jouw lichaam losmaken om jou te helpen kalmeren en ontspannen. Hij zal bijzondere aandacht besteden aan de plaatselijke spanning in jouw rug en aan de druk tussen jouw buik en borst om zo je middenrif vrij te maken.

Zijn er complicaties?

Kortademigheid tijdens de zwangerschap is een normaal verschijnsel, tenzij dit gepaard gaat met andere symptomen:

  • pijn in de kuit of borst;
  • zwelling van de benen en vingers;
  • hartkloppingen of een versneld hartritme;
  • zweetvoeten of -handen;
  • kortademigheid tijdens het slapen of rusten.

Als je een of meer van deze symptomen ervaart, aarzel niet om een arts te raadplegen.