favorieten
Zwangerschapsrisico's

Zwangerschap na 35 jaar: wat is er anders


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd op 12/08/2022

De beslissing om een kind te krijgen is wellicht een van de belangrijkste in ons leven. Het aantal vrouwen van 35 jaar en ouder dat zwanger is of van plan is zwanger te worden, is nog nooit zo hoog geweest. Medisch gesproken hebben we het over een late zwangerschap vanaf 38 jaar oud. Maar op 35-jarige leeftijd zijn de eicellen, net als de rest van je lichaam, al onderhevig aan een verouderingsproces. Zo zal jouw zwangerschap aanvullende controles vereisen en nauwlettend worden opgevolgd. Hier vind je alle info!

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

De meest vruchtbare jaren van een vrouw

Vanaf de leeftijd van 35 werkt de eicelrijping niet meer zo goed als wanneer je 25 bent. Je lichaam wordt, net zoals jezelf, ouder. Er komen ook vaker cycli zonder ovulatie voor en de eicellen zijn minder talrijk. Bij de geboorte bezitten vrouwen 400.000 eicellen, maar op 35-jarige leeftijd hebben ze er nog slechts 35.000.

Op de leeftijd van 24 heeft een vrouw de beste kans om zwanger te raken. Op de leeftijd van 35 is de kans op zwangerschap verminderd tot ongeveer 10% per cyclus. Maar dit cijfer varieert van persoon tot persoon, de vruchtbaarheid van een vrouw hangt ook af van haar gezondheidstoestand en psychische factoren. De eicellen die in de eierstokken blijven, zijn ook van mindere kwaliteit.

Onderzoeken vanaf 35 jaar

Een zwangerschap vanaf 35 jaar zal van dichtbij opgevolgd worden: tijdens de onderzoeken kunnen bepaalde complicaties worden gedetecteerd, zoals pre-eclampsie. Dit wordt meestal gediagnosticeerd rond de 20e à 22e week. Vrouwen ouder dan 35 lijden ook vaak aan diabetes en myomen (20% van de vrouwen ouder dan 35): dit zijn goedaardige tumoren van de baarmoeder die tijdens de zwangerschap snel toenemen waardoor de baby niet wordt gevoed met voedingsstoffen en hem dwingen om een houding aan te nemen die gevaarlijk is voor de geboorte. 

Chromosoomafwijkingen, zoals trisomie 21, komen vaker voor als de aanstaande moeder ouder is dan 37 jaar: op de leeftijd van 20 is het risico op trisomie 21 één in 1450 zwangerschappen, op de leeftijd van 40, één in 109 zwangerschappen. De eerste echografie kan 90% van de chromosomale afwijkingen bij de foetus detecteren.

Enkele mogelijke complicaties

Het is duidelijk dat na de leeftijd van 35 jaar sommige medische risico\'s zich vaker zullen manifesteren, waaronder hypertensie, diabetes, loslatende placenta of fibroïden in de baarmoeder. Hypertensie veroorzaakt een laag geboortegewicht van de baby. Zwangerschapsdiabetes wordt gekenmerkt door een teveel aan suiker in het bloed en de frequentie ervan neemt na de leeftijd van 40 jaar toe. Het kan een aanzienlijke toename van het gewicht van de baby veroorzaken.

Een ander struikelblok van zulke late zwangerschappen blijft het hoge aantal miskramen. De reden hiervoor? Het vermogen van de baarmoeder om de zwangerschap aan te kunnen vermindert en ze wordt brozer. Het aantal miskramen bedraagt 25% tussen 38 en 40 jaar, en bijna 40% vanaf 42 jaar, tegenover 16% tussen 30 en 35 jaar. Na 35 jaar is het aantal vroeggeboortes ook groter, tussen 5 en 10%.

Om het risico op complicaties te vermijden, worden zwangerschappen na 35 jaar van nabij opgevolgd: screeningen, onderzoeken, karyotypes en obstetrische begeleiding maken het mogelijk om op elk probleem te anticiperen. Vanaf de leeftijd van 35 is ook de kans op vroeggeboorten groter.

Houdt een bevalling bij vrouwen van meer dan 35 jaar risico's in?

Deze vraag houdt heel wat vrouwen die zich in deze situatie bevinden bezig. Bij een bevalling na 35 jaar wordt aangenomen dat het aantal keizersneden tweemaal zo hoog is onder vrouwen ouder dan 38 jaar die voor de eerste keer bevallen. Aan de andere kant is het heel goed mogelijk om op natuurlijke wijze te bevallen als je ouder bent dan 35 jaar. Stuitbevallingen en het risico op bloedingen bij de geboorte komen wel meer voor bij bevallingen na 35 jaar.