Pas grossir durant la grossesse 1
favorieten
Zwangerschapsdieet

Niet bijkomen tijdens je zwangerschap, is dat mogelijk ?


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd op 12/08/2022

Neen! Kilo’s bijkomen tijdens je zwangerschap is zelfs heel noodzakelijk! Natuurlijk is er een hele marge tussen een gewichtstoename van een paar of tientallen kilo’s. Elke vrouw is sowieso verschillend en dat zijn de kilo’s die je bijkomt bij een zwangerschap ook.

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

We kunnen je dus niet garanderen dat je niet verdikt maar kunnen wel adviseren om de schade te beperken. Een te grote gewichtstoename kan namelijk de gezondheid van jou of je baby schade toebrengen.  

Waar zitten die zwangerschapskilo’s?

Waar die kilo’s dan precies bijkomen? Uiteraard is een gewichtstoename tijdens de zwangerschap niet hetzelfde als gewoon verdikken. Er groeit namelijk een levend wezentje in jou en dat vergt enige aanpassing aan ja lichaam!

Gemiddeld kom je als vrouw zo’n 12.5kg bij tijdens je zwangerschap. Die bestaan hieruit:

 • Borstklieren: 0,5 kg
 • Bloed: 1,5 kg
 • Baby: 3,5 kg
 • Placenta: 0,6 kg
 • Vruchtwater: 1 kg
 • Baarmoeder: 1 kg
 • Vetreserves: 3 kg
 • Lichaamswater: 1,5 kg

Uiteraard kan je gewichtstoename meer of minder zijn. De vetreserve van elke vrouw is anders en hangt ook af van je eetgewoonten voor en tijdens je zwangerschap.

Wil je tijdens je zwangerschap toch wat op die kilo’s letten? Lees dan zeker onderstaande tips

Blijf sporten

Als zwangere vrouw kan je perfect blijven sporten. Fietsen en lopen zijn mogelijk tot de vijfde maand van de zwangerschap, mits je het op een vlakke ondergrond en met een lagere snelheid doet. In de laatste maanden van je zwangerschap kies je best voor iets rustigere sporten zoals zwemmen, yoga of pilates.

Splits je maaltijden op

Vergeet niet om dagelijks 4 maaltijden te eten, in redelijke hoeveelheden en met voldoende variatie. Sla je snackpauze niet over, die je energie geeft tot het avondeten. Extra tussendoortjes kan je vermijden door een stuk fruit of yoghurt te eten of een groot glas water te drinken.

Eet wat vaker peulvruchten en voedingsmiddelen die rijk zijn aan zetmeel. Ook vitamine B, ijzer en kalium, consumeer je best in redelijke hoeveelheden, per portie van ongeveer 150 gram: pasta, rijst, griesmeel, quinoa, bulgur, linzen, erwten, bonen...

Denk aan een soepje!

Wat is er lekkerder dan een kop heerlijk warme soep in de winter of een zalige verse gazpacho in de zomer? Een hele kom groenten, vitaminen en mineralen! Weinig calorieën en perfect te combineren met wat croutons of een stukje groentetaart!

Tips & tricks om je gewichtstoename te beperken

 • Zorg ervoor dat je steeds een grote drinkfles met water bij je hebt.
 • Geen zin om te koken maar wel om gezond te eten? Ga dan voor diepvriesgroenten!
 • Trakteer jezelf minstens elke week op wat zoetigheid: een gebakje, een ijsje, een stuk chocolade, …

Ontzeg jezelf vooral niet te veel en geniet!