favorieten
Reizen tijdens de zwangerschap

Zwanger: waar ga je op vakantie?


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd op 12/08/2022

Het is tijd om de zomervakantie te plannen! Een klein extra detail dit jaar: je bent zwanger ... Je hebt geen zin om thuis te zitten en wilt zo graag op reis! Welke bestemming kies je wanneer je zwanger bent? Hoe kan je comfort, veiligheid en op reis gaan combineren wanneer je zwanger bent? Hier volgen enkele tips om de vakantie te vinden die het beste bij jou past.

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Welke bestemming kiezen?

Maak een verstandige keuze op basis van het stadium van je zwangerschap en je algemene toestand. Wij raden aan om toch even binnen te springen bij je arts voordat je vertrekt.

Tijdens het eerste trimester

Het eerste trimester is vaak het moeilijkst omwille van de hormonale verstoringen, de misselijkheid, vermoeidheid en stress. Ontspan je in dat geval gewoon en probeer op krachten te komen. Waarom ga je niet gewoon naar een huisje op het platteland, op een afgelegen kalme plek in de natuur waar je tot rust kan komen of naar een boerderijcamping waar je kan genieten van streekproducten. Ga er even tussenuit met de fiets om leuke plekken te ontdekken en jouw lichaam en geest voor te bereiden op het moederschap. Maak geen te lange autoritten, pas op voor schokken en het risico op vroege weeën die tot een miskraam kunnen leiden.

Tijdens het tweede trimester

Tijdens het tweede trimester ben je helemaal in vorm. Je bent zelfs nog vrij slank! Dit is het ideale moment om ervan te profiteren. Ook al hou je van de zee en de golven, het is absoluut uit den boze om op een surfplank te gaan staan of te gaan jetskiën. Ga zwemmen, doe een strandwandeling, de natuurlijke thalassotherapie met zeewater voor je benen is dan mooi meegenomen, en luier gewoon een beetje op het warme zand. Vergeet je zonnecrème met hoge beschermingsfactor niet zodat je geen zwangerschapsmasker krijgt (die bruine vlekken op het gezicht). Profiteer ervan om wat te lezen of weg te dromen. Je kunt ook een weekje thalassotherapie plannen op een leuke bestemming naar keuze (bretagne, baskenland, ile de ré).

Als je meer voelt voor cultuur en prachtige historische sites, bezoek dan een paar prachtige Europese steden (Barcelona, Sevilla, Porto, Parijs, Salzburg) die vlot bereikbaar zijn met het vliegtuig (luchtvaartmaatschappijen accepteren zwangere vrouwen tot 7 maanden ver). Kies voor een hotel-vakantiepark met zwembad, restaurant, excursies inbegrepen en laat je gidsen of bezoek onze prachtige hoofdstad Brussel met haar vele musea en tentoonstellingen.

Of trek de bergen in. Ook daar kun je ontspanning gemakkelijk afwisselen met een beetje sport door prachtige wandelingen te maken. Bovendien is het de ideale plek om frisse lucht op te doen. De hoogte en lucht van de bergen verhogen namelijk de productie van hemoglobine in het bloed, wat zorgt voor een betere zuurstoftoevoer van je lichaam. De Alpen en Pyreneeën zullen jou met open armen ontvangen.

Tijdens het derde trimester

Het derde trimester: niets te gek nu, enkel ontspanning en absolute rust. Zwemmen kan nog steeds. Het zal al je spieren ontspannen en je lichaam voorbereiden op de bevalling. Afhankelijk van hoe ver je bent in je zwangerschap, kan je best niet te ver meer op reis gaan van de plaats waar je moet bevallen, of anders is het zeker een goed idee om je te informeren over kraamklinieken in de buurt. Want je weet maar nooit, een baby die gepland is voor 1 augustus kan ook midden juli geboren worden! Dit is de laatste rechte lijn, profiteer ervan om te relaxen, te ontspannen en jezelf in de watten te leggen. Een all-in waar niets te doen valt.

Reizen naar een ver land (Afrika, eilanden, Azië...)

Geen probleem als alles goed verloopt, maar ga niet als je al 7 maanden en een half zwanger bent (luchtvaartmaatschappijen accepteren je dan niet langer omwille van het risico op een vroege bevalling). Neem wel enkele voorzorgsmaatregelen vooraleer je vertrekt. Win advies in over verplichte vaccins voor bepaalde ziektes die in het land kunnen heersen, sommige kan je namelijk als zwangere niet toegediend krijgen. Drink enkel mineraalwater en let op wat je eet. Als je een langeafstandsvlucht neemt, vergeet dan niet om steunkousen aan te trekken en regelmatig eens op te staan en rond te wandelen in het vliegtuig.

Je hebt ondertussen wel begrepen dat zwanger zijn geen ziekte is! Doe waar je zin in hebt maar spaar jezelf en neem de nodige rust, en vooral: profiteer ten volle van dit moment met je partner voor de baby er is. Want daarna is het een ander verhaal... Prettige vakantie!