10 accident domestique 1
favorieten
Baby's kleine en grote pijn

Ongelukken in huis


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd op 12/08/2022

Hoewel we ons eigen huis meestal als een veilige plek zien, gebeurt het merendeel van de ongelukken met baby’s en jonge kinderen thuis. Geen paniek: we helpen je om je huis veiliger te maken en gevaren beter te voorkomen. 

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Verdrinking

Een vaak voorkomende doodsoorzaak bij kinderen is verdrinking. Een verdrinkend kind maakt geen geluid en in een paar seconden kan het gebeurd zijn. Een baby kan al in tien centimeter water verdrinken – laat je kleintje dus nooit zonder toezicht in het bad. Wees ook waakzaam als je je baby in de zomer in een opblaasbaar zwembadje speelt.

Verstikkingsgevaar

Vermijd kussens of grote knuffels in het bedje van je baby. Eens je kleintje begint te bewegen, kan hij kleine voorwerpen inslikken die de luchtwegen verstoppen. Controleer dus goed of er niets op de grond ligt dat gevaar biedt. Ook voedsel kan verstikking veroorzaken: wees vooral voorzichtig met noten – deze kan je beter vermijden uit de voeding van je kind tot hij vier jaar oud is.

Valpartijen

Vanaf drie maanden bestaat het risico dat je baby van de luiertafel, je bed of de zetel rolt. Laat je kleintje nooit zonder toezicht liggen en houd altijd een hand op hem als je moet bukken om iets te pakken. Hoe ouder je kindje wordt, hoe groter de kans dat hij ergens opklimt en vervolgens afvalt. Let er dus op dat je steeds in de buurt bent.

Brandwonden

Verschillende voorwerpen of situaties kunnen brandwonden veroorzaken. Wees voorzichtig met hete vloeistoffen op tafel, uitstekende handvaten van potten en pannen op het vuur, het strijkijzer, elektrische verwarmingstoestellen, de warmwaterkraan in bad ...

Elektrocutie

Zodra baby’s zich kunnen verplaatsen, gaan ze op avontuur om elk hoekje van het huis te verkennen. Stopcontacten kunnen de nieuwsgierigheid van je kleine ontdekkingsreiziger wekken. Er bestaan gelukkig speciale stopcontactbeveiligers waardoor je baby met zijn vingers niet langer bij de elektriciteit kan.

Vergiftiging

Huishoudelijke producten worden elke dag gebruikt, dus ze trekken onvermijdelijk de aandacht van nieuwsgierige kleintjes. Bewaar ze altijd buiten het bereik van je kinderen en geef de voorkeur aan producten met een veiligheidsdop. Hetzelfde geldt voor geneesmiddelen.

Verpletteringsgevaar

Zorg ervoor dat kasten goed aan de muur zijn vastgemaakt. Je kleintje kan een boekenrek of ladenkast namelijk zien als een uitnodiging om te leren klimmen.