Hoe zuigflessen steriliseren: methodes en tips
Geschreven op 12/02/2025 door Family Service,
Hoewel het steriliseren van zuigflessen vaak wordt aanbevolen, is het niet per se nodig. Het schoonmaken van zuigflessen moet echter wel zorgvuldig gebeuren, met de hand of in de vaatwasmachine. Strikte hygiëneregels zijn ook belangrijk om besmetting door ziekteverwekkende micro-organismen te voorkomen.
Inhoud
- Sterilisatie van zuigflessen: een wijdverspreide maar onnodige praktijk
- Microgolfoven, kokend water of sterilisators: wat is de beste methode om zuigflessen te steriliseren?
- Wat zijn de alternatieven voor het steriliseren van zuigflessen?
- Hoe vaak moeten zuigflessen worden schoongemaakt of gesteriliseerd?
- Tips voor het optimaal reinigen van zuigflessen
Sterilisatie van zuigflessen: een wijdverspreide maar onnodige praktijk
Het steriliseren van zuigflessen werd lang aanbevolen als de beste manier om de gezondheid van onze allerkleinsten te beschermen. Flessen kunnen immers besmet zijn met ziekteverwekkende micro-organismen. Daarom is een strikte hygiëne noodzakelijk bij het bereiden van babyflessen.
Sinds enkele jaren geven gezondheidsautoriteiten, zoals Kind en Gezin, echter aan dat de sterilisatie van zuigflessen en spenen niet langer nodig is. Voorheen werd geadviseerd om deze na elk gebruik te steriliseren, maar dit is niet langer noodzakelijk voor gezonde zuigelingen. Nu luidt het advies dat je flessen, spenen en toebehoren wel best steriliseert voor het eerste gebruik om eventuele aanwezige bacteriën te verwijderen. Nadien mag je ze na elk gebruik gewoon grondig reinigen met heet water en afwasmiddel. Voor gezonde baby’s is dagelijkse sterilisatie dus overbodig, mits een grondige reiniging plaatsvindt.
Er zijn echter wel een aantal situaties waarin de sterilisatie van zuigflessen toch gerechtvaardigd kan zijn, namelijk bij premature baby’s en baby’s met een verzwakte weerstand. In deze gevallen wordt aangeraden om tot de leeftijd van 3 maanden, of langer indien medisch aanbevolen, alle voedingsmaterialen dagelijks te steriliseren.
Microgolfoven, kokend water of sterilisators: wat is de beste methode om zuigflessen te steriliseren?
Er zijn verschillende methoden om zuigflessen te steriliseren. De meest gebruikte en snelste is om water in een pan te koken en de verschillende onderdelen van de fles erin onder te dompelen. Door het water te koken worden de verschillende delen van de fles doeltreffend gesteriliseerd. Het is belangrijk om tijdens het hele proces het deksel op de pan te houden om te voorkomen dat het water verdampt en ook om alle onderdelen van de fles enkele minuten in de pan te laten.
Sterilisatie is ook mogelijk met behulp van sterilisatietabletten, ook wel gekend als 'koude sterilisatie'. De fles en speen worden ondergedompeld in een bak met koud water of in een speciaal bakje waaraan één of meer sterilisatietabletten worden toegevoegd. De sterilisatietijd hangt af van de instructies van de fabrikant. Tot slot kunnen babyflesjes ook worden gesteriliseerd met een elektrische sterilisator of een sterilisator die in de magnetron kan.
Wat zijn de alternatieven voor het steriliseren van zuigflessen?
Zoals Kind & Gezin voorschrijft, is het vooral belangrijk om zuigflessen schoon te maken in plaats van ze te steriliseren. Eerst en vooral is het belangrijk om voor elk gebruik van een zuigfles je handen grondig te wassen. Flessen en spenen moeten worden gewassen zodra ze zijn gebruikt. Niet vuil laten staan dus!
Eventuele melkresten spoel je eerst af met koud water, waarna je de fles grondig reinigt met zeep en heet water. Op plaatsen waar er melkresten zitten moet je schrobben. Vervolgens spoel je grondig na en daarna laat je de fles aan de lucht drogen op een schone lekbak.
De lekbak en het keukengerei waarmee de flessen worden schoongemaakt, moeten ook regelmatig worden schoongemaakt. Het wordt afgeraden om een keukenhanddoek te gebruiken om babyflesjes te drogen, omdat deze snel besmet kan raken met ziekteverwekkende micro-organismen.
Hoe vaak moeten zuigflessen worden schoongemaakt of gesteriliseerd?
Hoewel het niet langer aanbevolen wordt om zuigflessen elke dag of na elk gebruik te steriliseren, is het toch belangrijk om ze te steriliseren voor het eerste gebruik van een nieuwe fles. Zuigflessen moeten vervolgens na elk gebruik worden gewassen en daarbij laat je ze beter niet staan om ze op een later tijdstip schoon te maken. Doe het best direct! Als een speen er beschadigd of gescheurd uitziet, is het belangrijk om deze te vervangen door een nieuwe.
Zuigflessen en spenen kunnen ook in de vaatwasser gereinigd worden. Kies in dat geval voor een cyclus van minimaal 65 graden, zodat alle onderdelen van de zuigfles goed schoon worden. In elk geval moeten zuigflessen altijd worden gereinigd of gesteriliseerd op een schoon werkoppervlak. Het is ook heel belangrijk om je handen te wassen voordat je zuigflessen aanraakt of klaarmaakt.
Tips voor het optimaal reinigen van zuigflessen
Babyflessen en spenen moeten na elk gebruik grondig worden gereinigd. De reiniging moet altijd onmiddellijk na gebruik gebeuren. Alle onderdelen van de fles moeten uit elkaar worden gehaald en afzonderlijk worden gewassen. Het schoonmaken moet gebeuren met geschikte hulpmiddelen, zoals flessenborstels. Deze borstels moeten ook regelmatig worden gereinigd om te voorkomen dat ziekteverwekkende bacteriën de fles besmetten. Hoewel sterilisatie niet langer wordt aanbevolen, blijft zorgvuldig reinigen na elk gebruik essentieel.
Toevoegen aan mijn lijst
favorieten