Welke soorten bevallingen zijn er?
Geschreven op 12/08/2022 door Eloïse Dohmen, Schrijfster en sofroloog Gewijzigd op 12/08/2022
Je bevalling is een belangrijke stap, want je ontmoet eindelijk de liefde van je leven. Dit unieke moment wil je uiteraard zo positief mogelijk beleven, zodat je er goede herinneringen aan overhoudt. Er zijn echter verschillende soorten bevallingen dus wat moet je kiezen? Wij lijsten de mogelijkheden voor je op.
Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tipstalrijke stalen, gratis dozen
Het uitschrijven van je geboorteplan is een belangrijk aspect voor een succesvolle geboorte. In dit artikel overlopen we de verschillende soorten bevallingen zodat je een bewuste keuze kan maken.
Vaginale bevalling of keizersnede
Een vaginale bevalling is de voornaamste keuze voor de meerderheid van de moeders. Als de omstandigheden goed zijn (baby in een goede positie, een goede gezondheid van moeder en baby, het gewicht van de baby in orde), kan de moeder kiezen voor een natuurlijke bevalling.
Sommige vrouwen geven de voorkeur aan een keizersnede. Misschien vraag je je af of het mogelijk is om bewust te kiezen voor een keizersnede? Dan moet je wel goed onthouden dat dit een operatie is die altijd een risico inhoudt. Vraag je gynaecoloog of verloskundige daarom om advies voor je deze keuze maakt.
Natuurlijk kan het zijn dat je, zelfs als je voorkeur uitgaat naar een vaginale bevalling, op de dag zelf met complicaties te maken krijgt. Soms ligt de baby in een foute positie, raakt hij in nood of blijkt je bekken te smal of ben je te vermoeid. Dan kunnen de zorgverleners beslissen dat een keizersnede nodig is.
Fysiologische bevalling
Als je kiest voor een zo natuurlijk mogelijke geboorte volgens jouw ritme en dat van je baby, zal een fysiologische geboorte je zeker bevallen. Het gaat erom je lichaam zoveel mogelijk te respecteren en geen medische hulp in te roepen als dat niet nodig is. Je luistert naar je lichaam om je bevalling naar je hand te zetten.
Deze vorm van bevallen kan thuis, in een geboortecentrum of zelfs in een specifieke verloskamer in de kraamkliniek. Dat is een fysiologische kamer, vaak met een badkuip, zitballen, doeken om in te hangen ...
Als jouw gezondheidstoestand (of die van je baby) het niet toelaat of als je tijdens de bevalling van gedacht verandert in verband met een ruggenprik, vermoeidheid, behoefte aan infuus ... kan je altijd het fysiologische aspect zo dicht mogelijk benaderen. Aarzel niet om je wensen te bespreken met het verplegend personeel.
Onderwaterbevalling
Kiezen voor een bevalling in water wordt steeds populairder. In een warm bad kan je je meer ontspannen en de pijn van de weeën beter beheersen. Je bent ook beweeglijker, je baarmoederhals verwijdt zich sneller en de bevalling komt daardoor sneller op gang.
Deze manier van bevallen heeft echter ook enkele nadelen en is technisch niet altijd mogelijk. Misschien is de infrastructuur niet voldoende uitgerust, geen ruggenprik, complicaties ... Je gynaecoloog of verloskundige kan je advies geven.
Thuisbevalling, in een geboortecentrum of in een kraamkliniek
Bevallen in een ziekenhuis is heel gebruikelijk, maar het is niet de enige optie. Als je een fysiologische bevalling wil, zonder medische hulp, kan je ook thuis bevallen. Daarnaast kan je kiezen voor de tussenoplossing: het geboortecentrum. Bij deze opties moet je wel in goede gezondheid verkeren en een gezonde zwangerschap doormaken. Hier moet je rekening mee houden:
- De kraamafdeling is altijd veiliger voor jou en je baby. Als er complicaties zijn, krijg je direct de nodige verzorging door ervaren zorgverleners en met behulp van medische apparatuur.
- Een thuisbevalling is een optie als je het comfort van je eigen huis wilt. Je kan daarbij altijd vergezeld worden door een vroedvrouw of doula.
- Als je buiten de medische voorzieningen wil bevallen, maar toch in de buurt van het ziekenhuis voor het geval dat, is een geboortecentrum een goed alternatief. Hier krijg je hulp van vroedvrouwen en in geval van problemen brengen ze je direct naar het ziekenhuis over. Zulke geboortecentra liggen vaak in de buurt van het ziekenhuis.
Pijnbestrijding: epidurale behandelingen, hypnose, sofrologie en andere technieken
Epidurale verdoving wordt vaak in ziekenhuizen gebruikt om de pijn van de weeën op te vangen. Deze verdoving is bedoeld om enkel het onderlichaam te verdoven. Het kan je veel verlichting geven tijdens de bevalling, maar het werkt niet altijd 100 procent en je kan zo’n prik niet op elk moment krijgen. Leren om op een andere manier met weeën om te gaan, is dus altijd een goed idee.
Als je wil bevallen zonder ruggenprik of als je die prik zo lang mogelijk wil uitstellen, zijn er alternatieven om de pijn te verlichten:
- Hypnose en sofrologie: met deze disciplines kun je jezelf mentaal aanleren om pijn beter te begrijpen en te beheersen. Deze technieken helpen ook om stress voor en na de bevalling te verminderen.
- Prenataal zingen: de trillingen die door het zingen worden geproduceerd, zijn heilzaam om de pijn van de weeën op te vangen.
- Massages om je gespannen lichaam tijdens de bevalling te ontspannen.
- Stimulering van de vijf zintuigen: aangename geuren, een warme kruik of koud kompres, troostende foto\'s, muziek ...
Er zijn veel andere manieren om met pijn tijdens de bevalling om te gaan. Praat met je verloskundige of doula die je advies op maat kan geven.
Toevoegen aan mijn lijst
favorieten