favorieten
Zwangerschap

Het verblijf in de kraamkliniek


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd op 12/08/2022

Je korte verblijf in het ziekenhuis voelt als een rollercoaster. Je bent moe, hebt net je kleine wonder op de wereld gezet en moet nu leren hoe je ervoor moet zorgen.

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Het verblijf in de kraamkliniek, wat stelt dat voor?

Het ritme van het ziekenhuis is ingesteld als een klok waarvan de wekker heel vroeg rinkelt! Al vroeg op de ochtend passeert het ontbijt, verpleegsters, vroedvrouwen, artsen. Aarzel niet alle vragen te stellen waar je nog mee zit, hulp in te roepen als de babyblues de kop op steken of je te laten helpen met de borstvoeding.

Je verlaat de kraamkliniek na enkele dagen, zodra iedereen zeker is dat je baby op gewicht komt en nadat alle nodige onderzoeken zijn uitgevoerd om na te gaan of je baby en jijzelf het goed stellen.

Rusten in de kraamkliniek

Het is niet eenvoudig om te rusten bij al dat gedoe, zeker als je in een tweepersoonskamer ligt. Wanneer zou je wel slapen, met al die verpleegkundigen die je kamer in en uit lopen, de pijn die je soms lijdt, het geluid van huilende baby’s?

Een grote tip: probeer bezoek in de kraamkliniek zoveel mogelijk te vermijden. Familie en vrienden zullen het misschien niet graag horen, maar het is de enige manier om rust te vinden voor jou en de baby. Verwittig ze vooraf: je weet niet hoe jij je zal voelen in de kraamkliniek. Als jij je ondanks alles prima voelt, kan je hen nog vragen om langs te komen. Het is voor iedereen veel aangenamer om bezoek uit te stellen tot wanneer je weer thuis bent. Iedereen heeft al die maanden gewacht om je kleintje te zien, dus op 3 dagen zal het niet aankomen. Profiteer om samen met je partner te genieten en gebruik de tijd om kennis te maken met je baby.

Stuur iedereen een sms’je, bel de gelukkige grootouders even op, en schakel dan je telefoon vervolgens uit. Rust, lees wat, bewonder je baby, je zult nog tijd genoeg hebben om tijdens de komende weken met je familie te bellen.

Slaap wanneer je baby slaapt. Knapt hij een uiltje om 15u? Profiteer er dan van om zelf een middagdutje te doen. Zijn ritme volgen is de beste manier om te recupereren.

Laat je op je wenken bedienen zo lang je nog in het ziekenhuis bent. Het zal snel voorbij zijn, dus verzamel zoveel mogelijk advies en rust zoveel mogelijk voor de grote terugkeer naar huis.