Hoe kan je babyvoeding bewaren en vervoeren?
Geschreven op 12/08/2022 door Eloïse Dohmen, Schrijfster en sofroloog Gewijzigd op 12/08/2022
Als jonge mama of papa vraag je je waarschijnlijk af hoe je je kind gezonde voeding kan geven. Je moet niet alleen leren hoe je gezonde en evenwichtige maaltijden klaarmaakt, maar ook hoe je jezelf organiseert.
Wat zijn enkele handige trucjes die je zeker moet weten over het bewaren en vervoeren van zelfgemaakte babyvoeding? Wij zetten er alvast een paar op een rijtje.
Glazen potjes voor babyvoeding: in de koelkast of in de diepvriezer?
Het belangrijkste dat je moet onthouden bij het verpakken van babyvoeding, is dat je een luchtdichte verpakking gebruikt. Het voordeel van glazen potten is dat ze heel praktisch en veilig zijn. Bovendien kan je ze gemakkelijk invriezen en later opnieuw opwarmen.
Afhankelijk van wat je klaargemaakt hebt, kan je het eten in de koelkast twee tot vijf dagen bewaren en in de diepvriezer zelfs enkele maanden. Vergeet zeker niet de datum op de potjes te zetten, zodat je weet wanneer je ze gemaakt hebt.
Vries eten in als een ijsblokje
Een handige tip als je niet genoeg potjes hebt of als je diepvriezer vol zit: maak kleine ijsblokjes van je puree en compotes! Dat heeft als voordeel dat je er zo veel kan ontdooien als je nodig hebt, afhankelijk van de behoeften van je baby en de maaltijd die je wil maken.
Hoe doe je dat dan? Als je puree afgekoeld is, doe je het eten in de ijsblokvorm en zet je die in de diepvries. Als de blokjes helemaal bevroren zijn, kan je ze uit de vorm halen en in een ander potje weer in de diepvries zetten.
Op een warme zomerdag kan je je fruitcompotes ook als ijsje gebruiken; zo heb je een gezond, zelfgemaakt ijsje om je baby koel te houden.
Steriliseer je potten
Sterilisatie is ook een goed idee als je je maaltijden langer wilt gebruiken zonder een diepvries nodig te hebben. Doe je bereidingen in geschikte potten en sluit ze af, zet ze dan in een kookpot en bedek ze met water. Vervolgens laat je ze een uur koken. Daarna kan je de potjes tot wel een jaar bij kamertemperatuur bewaren.
Hergebruik de puree en compote van je baby
Heb je te veel puree of compote? Wil je dat graag hergebruiken in een recept waar zowel je baby als de rest van je gezin van kan genieten? Hier zijn alvast enkele tips om voedselverspilling te voorkomen:
- Gebruik de compote of de overgebleven bananen om babykoekjes of cake te maken. Dan kan je bijvoorbeeld de eieren vervangen door fruit.
- Voeg een geleermiddel toe en snijd het resultaat in kleine reepjes zodat je baby ze zelf kan vasthouden.
- Verander zowel je groenten als je fruit in cake, wafels, muffins of pannenkoeken door er ingrediënten zoals bloem, eieren of melk aan toe te voegen. Vind hier enkele voorbeelden.
- Je kan ook wat compote toevoegen aan een yoghurtje.
Hoe vervoer je babyvoeding?
Ook als je op stap of op reis gaat, heeft je kind nog altijd eten nodig. Je moet dus al je maaltijden meenemen. Zorg ervoor dat je de voeding in een geïsoleerde tas of koelbox vervoert, zeker bij warm weer. Kies ook potten die volledig luchtdicht zijn. Er bestaan bijvoorbeeld thermoskommen die heel praktisch zijn als je ergens naartoe gaat waar je de babyvoeding niet kan opwarmen.
Je kan ook voor het gemak herbruikbare compoteflesjes of smoothiezakjes gebruiken. Die laatste zijn heel gemakkelijk om te gebruiken en te vervoeren.
Toevoegen aan mijn lijst
favorieten