Hoe richt ik de speelruimte van mijn kind in? 6 handige tips


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd op 12/08/2022

De speelruimte is een belangrijke ruimte voor kinderen. Ze kunnen er namelijk spelen, knutselen, een boekje lezen of tot rust komen, maar ze leren er ook een heleboel dingen bij. In dit artikel geven wij jullie enkele tips mee over hoe je die speelruimte kan inrichten.

Kijk naar je kind

Er zijn natuurlijk geen specifieke regels over hoe je zo’n kamer moet inrichten. Kijk vooral naar je kind en wat hij of zij aangeeft. Het kan zijn dat jij allemaal poppen koopt en mooi naast elkaar uitstalt, maar als jouw kind daar helemaal niet graag mee bezig is, heeft dat geen nut. De inrichting van de kamer gebeurt natuurlijk ook op maat van je kind: voor peuters gebruik je lage kastjes en een kinderstoel en -tafel. Zo kan je kind zelfstandig aan het speelgoed.

Hoe richt ik een speelkamer binnen in?  

  1. Gebruik neutrale kleuren

Probeer de kleuren in de speelruimte binnen neutraal te houden, dan kunnen de knutselwerkjes die je ophangt voor kleur zorgen, anders wordt het veel te druk.

  1. Houd de ruimte netjes en opgeruimd

Zorg dat de speelruimte altijd netjes en opgeruimd is, maar laat je kinderen dat zelf doen, het is namelijk hun ruimte. Op die manier leren ze ook zorg te dragen voor hun eigen spullen.

  1. Berg alles goed op

Voorzie enkele grote bakken of manden waar ze kleiner speelgoed in kunnen opbergen. Je kan labeltjes maken (met tekst of met prentjes) om erop te hangen zodat ze gewoon kunnen zien wat erin zit en ze niet altijd alles overhoop moeten halen.

  1. Voorzie een werkplaats

Geef ze een kleine tafel met een stoeltje zodat ze een eigen ‘bureau’ hebben. Daar kunnen ze zich dan zelfstandig bezighouden met bijvoorbeeld tekenen, schilderen, en puzzelen.

  1. Geef niet te veel speelgoed

Bied niet te veel tegelijk aan, want dan weten ze niet wat doen. Leg een zestal soorten in de speelruimte en zet de rest bijvoorbeeld op de zolder. Wissel dan regelmatig de verschillende spelletjes om. Op die manier blijven je kinderen geïnteresseerd in alles wat ze hebben, want het lijkt alsof ze constant iets nieuws krijgen. Zorg er wel voor dat ze altijd iets leerrijks hebben. Zo is het een goed idee om een leeshoekje te hebben met enkele leuke, nieuwe boekjes en een memoryspel. Je kan bijvoorbeeld iedere twee weken samen naar de bibliotheek gaan om boekjes uit te kiezen.

  1. Sorteer en recycleer het speelgerief

Ga regelmatig door al het speelgoed en gooi weg wat kapot is. Gerief waar je kinderen niet meer mee spelen, kan je doneren aan tweedehandswinkels of liefdadigheidsorganisaties. Zo blijft er geen speelgoed liggen waar je kinderen niets meer mee doen, maar kan je er andere kinderen blij mee maken.

Variatie bij het buitenspelen

Ook bij het buitenspelen kan je voor variatie zorgen. Kleine kindjes hebben graag dingen die bewegen, zoals een windmolentje of een bellenblaastoestel, maar ze kunnen ook met een bal spelen. Oudere kinderen ravotten op een speeltuin met een glijbaan en schommel en spelen graag voetbal of samenspeelspelletjes, zoals tikkertje en verstoppertje.

Een trampoline is ook altijd leuk. Je koopt dan wel het beste een trampoline met een veiligheidsnet. Zo kunnen je kinderen tijdens het springen niet op de grond vallen. Met wat krijt kunnen ze een heel wegennetwerk uittekenen op de grond, zo kunnen ze met hun fiets, step of driewieler rondfietsen alsof ze echte chauffeurs zijn!

Zowel binnen als buiten valt er heel wat te beleven. Kijk naar wat je kinderen nodig hebben en leuk vinden en op basis daarvan kan je de speelruimtes inrichten.