Les prénoms rétro fille garçon
favorieten
Voornamen op thema

Retro-voornamen


Geschreven op 09/02/2023 door Capucine Piot, Rédactrice
Gewijzigd op 10/11/2023

Al enkele jaren maken retro-namen een sterke comeback. Ooit in onbruik geraakt of als ouderwets beschouwd, zijn ze nu steeds meer in de mode, zowel voor jongens als voor meisjes. Als toekomstige ouders zou je wel eens verleid kunnen worden door deze grote retro-naam trend. Maar hoe kies je? Geen paniek, we schieten te hulp!

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Latijnse naam: de lijst met ideeën die van eeuw tot eeuw aan ouders worden doorgegeven

Misschien zou je dit kunnen gebruiken om je Latijnse lessen op te frissen?! De meeste retro-namen hebben namelijk een Latijnse oorsprong. Enkele voorbeelden:

  • Colombe, een heerlijk retro-naam die doet denken aan een mooi wit vogeltje. Dat is ook de Latijnse betekenis, "columba". In de Romeinse mythologie was de duif het favoriete vogel van de liefdes- en schoonheidsgodin Venus.
  • Augustin, een van de meest trendy retro-namen in Frankrijk. De betekenis ervan is "gewijd door de auguren" in het Latijn.
  • Lucien is een retro-naam die vooral populair was aan het einde van de jaren 1800 in Frankrijk. Het is afgeleid van het Latijnse woord "licht", om het leven van het hele gezin te verlichten wanneer je kleine jongen opduikt!

Andere ideeën voor het geven van een retro-naam aan de baby

Je kunt ook inspiratie opdoen uit de Germaanse taal of de Griekse of Scandinavische mythologie:

  • Louis is een zeer trendy Germaanse naam sinds vele generaties. Deze naam is gegeven aan veel koningen door de geschiedenis van Frankrijk en betekent "roem en strijd".
  • Célestine is een zeldzame Griekse meisjesnaam. Het heeft afgeleide klassieke namen zoals Célestin voor jongens of Céleste voor meisjes. In het Grieks betekent het "dat wat betrekking heeft op de hemel".
  • Oscar is opnieuw een Germaanse jongensnaam. Het is zeer populair bij Scandinavische ouders

Retro-namen, oude familienamen?

Misschien kun je een oude naam vinden door naar de stamboom van je familie te kijken? Madeleine, Apolline, Léonie, Adèle, Augustine, Rose... Dat is een goede manier om een selectie van retro-namen te maken voor een meisje of jongen!