La dure Épreuve d'une sÉparation pendant la grossesse thumb
favorieten
Zwangerschapspijn en pijn

De zware beproeving van een scheiding tijdens de zwangerschap


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd le 12/08/2022

Wanneer de wegen scheiden en de conflicten leiden tot een relatiebreuk, is een scheiding soms onvermijdelijk. Uit elkaar gaan is een pijnlijke beproeving en nog vele malen erger wanneer het tijdens een zwangerschap gebeurt. Hoe kom je zo’n immens verdriet te boven en hoe zie je weer licht aan het einde van de tunnel?

Profiteer van voordelen tot 800€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Soms is het beter om alleen te zijn dan te lijden onder een gespannen en stressvolle relatie

Als de scheiding onvermijdelijk was, is dat helaas, ondanks alle pijn die op dat moment onoverkomelijk lijkt, je rouwt immers om het verlies van een ideaalbeeld – mama, papa en baby –, omdat er wel een reden voor was, een te groot communicatieprobleem, een gebrek aan vertrouwen, feit is dat de relatie gedoemd was te mislukken. De ander verdient je misschien niet, en een toekomst zonder hem is dan misschien beter.

Omring jezelf

Aarzel niet om beroep te doen op de mensen rondom jou. Je bent niet alleen! Als je echtgenoot er niet meer is of niets wil weten over jullie toekomstige baby, reken dan op de aanwezigheid van vrienden en familie. Je kunt je twijfels toevertrouwen aan goede vriendinnen of de komst van de baby voorbereiden door samen met je moeder de nodige inkopen te doen. Ze zullen er ongetwijfeld voor je zijn tijdens belangrijke momenten zoals de echo’s of de bevalling. Vergeet niet om tijdens de voorbereidingen voor de geboorte ook met andere zwangere vrouwen te praten of om contact op te nemen met verenigingen voor moeders (de vereniging eenoudergezinnen thuis bijvoorbeeld), er zijn er misschien wel een paar in jouw stad. Hierdoor zul je je minder geïsoleerd voelen en minder opgeslokt door je verdriet. Ten slotte, ook al zijn sociale media volgens sommigen niet het echte leven, kan het toch nuttig zijn om eens een kijkje te nemen op online fora of facebookgroepen te bezoeken om met vrouwen te praten die zich in dezelfde situatie bevinden als jij.

Professionele hulp zoeken

Als je het gevoel hebt dat je de negatieve emoties niet kunt overwinnen en de dingen niet kan verwerken, twijfel dan niet om je verloskundige in vertrouwen te nemen, of om de hulp van een psycholoog of therapeut in te roepen. Wanneer je de woede of rancune die gepaard gaat met zo\'n situatie kan loslaten, is het mogelijk de bevalling en de ontmoeting met de baby in alle gemoedsrust aan te gaan. Want vergeet niet: na 9 maanden zal je die immense vreugde ervaren om dat kleintje eindelijk in je armen te kunnen houden, en dat is niet niks!