Yoghurt tijdens de zwangerschap: welke moet ik kiezen?
Geschreven op 31/07/2024 door Family Service,
Het is belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt tijdens je zwangerschap. Een manier om dit te doen is via je voeding. Hoewel zuivelproducten zoals yoghurt noodzakelijk zijn voor de botopbouw van de foetus, worden ze niet allemaal aanbevolen. Lees hier welke yoghurt je het beste kunt kiezen tijdens je zwangerschap en waarom.
- Het belang van zuivelproducten tijdens de zwangerschap
- Welke soorten yoghurt zijn toegestaan voor zwangere vrouwen?
- Yoghurtsoorten die je beter kunt vermijden tijdens de zwangerschap
- De nutritionele voordelen van yoghurt voor zwangere vrouwen
- Hygiënische voorzorgsmaatregelen bij het eten van yoghurt tijdens de zwangerschap
- Alternatieven voor yoghurt voor aanstaande moeders die lactose-intolerant zijn
Het belang van zuivelproducten tijdens de zwangerschap
Tijdens je zwangerschap moet je je voeding, zowel in hoeveelheid als in kwaliteit, aanpassen aan jouw behoeften en die van je baby. Het belang van consumptie van zuivelproducten tijdens de zwangerschap is gebaseerd op verschillende elementen:
- Calciuminname: dit is meteen ook de belangrijkste reden. Calcium is een bestanddeel van je botten en die van je baby. Het versterkt het skelet. Natuurlijk zijn er naast zuivel ook andere bronnen van calcium (peulvruchten, noten, bepaalde waters, enz.). Maar calcium uit zuivelproducten is biologisch beter beschikbaar. Met andere woorden, het wordt gemakkelijker opgenomen door de darm en gebruikt voor de botvorming. Tijdens de zwangerschap heb je tussen 1 en 1,2 g calcium per dag nodig.
- Vitamine D-inname: calcium moet worden gecombineerd met vitamine D om door de botten te worden opgenomen. Zuivelproducten zijn ook een goede bron van vitamine D.
- Eiwitinname: eiwitten vervullen vele functies in het lichaam. Ze dragen bij aan de opbouw en vernieuwing van weefsels zoals de placenta, het vruchtwater en de baarmoeder tijdens de zwangerschap. Welnu, zuivelproducten zijn een goede bron van dierlijke eiwitten.
- Gezonde darmflora: de melkzuurfermenten in melk houden je darmflora, en dus ook die van je baby, in goede conditie.
Welke soorten yoghurt zijn toegestaan voor zwangere vrouwen?
Tijdens de zwangerschap zijn bepaalde soorten yoghurt niet toegestaan. De lijst van yoghurts die wel zijn toegestaan tijdens de zwangerschap zijn alle gepasteuriseerde melkyoghurts, ongeacht de herkomst van de melk (koe, geit, schaap). Het pasteuriseren van melk, met andere woorden het verhitten tot meer dan 70° gedurende 10 seconden, verwijdert ziektekiemen en bacteriën. Dit proces laat toe om een bacteriële infectie te voorkomen, evenals de overdracht ervan op de foetus.
Het is ook aanbevolen om te kiezen voor ongezoete yoghurts omdat die minder calorieën bevatten. Om dezelfde reden kies je eveneens beter voor halfvolle in plaats van volle yoghurt omdat deze laatste rijk is aan vetten.
Yoghurtsoorten die je beter kunt vermijden tijdens de zwangerschap
Er zijn bepaalde soorten yoghurt die je tijdens de zwangerschap moet vermijden, namelijk alle yoghurt gemaakt van rauwe melk. In tegenstelling tot gepasteuriseerde melk kan rauwe melk ziektekiemen en bacteriën bevatten die schadelijk zijn voor de gezondheid van de foetus, in het bijzonder listeria monocytogenes en salmonella. Als het dier ziek is, of als er besmetting is geweest tijdens het productieproces van de yoghurt, dan vormt het ontbreken van pasteurisatie een gezondheidsrisico voor de foetus.
Listeriose kan ernstige gastro-enteritis veroorzaken bij moeders. Voor de foetus, die nog geen volgroeid immuunsysteem heeft, kunnen de gevolgen veel ernstiger zijn. Het kan leiden tot een ernstige neonatale infectie, een vroegtijdige bevalling of zelfs de dood van de baby in de baarmoeder.
Zelfgemaakte yoghurt wordt ook afgeraden tijdens de zwangerschap omdat er een hoger bacteriologisch risico is dan bij industriële yoghurt.
De nutritionele voordelen van yoghurt voor zwangere vrouwen
De nutritionele voordelen van yoghurt voor zwangere vrouwen zijn legio. Gewone halfvolle melkyoghurt bevat weinig calorieën, is een goede bron van calcium en eiwitten en is rijk aan vitamine A, B en zelfs D voor verrijkte yoghurt.
Hygiënische voorzorgsmaatregelen voor het eten van yoghurt tijdens de zwangerschap
Iedereen moet hygiënische voorzorgsmaatregelen nemen bij het eten van yoghurt, maar zeker als je zwanger bent. Je moet ervoor zorgen dat je de koudeketen niet verbreekt, d.w.z. dat je je yoghurt niet te lang uit de koelkast mag laten staan, vooral bij warm weer. Je koelkast moet ook op een constante temperatuur van minder dan 4°C worden gehouden. Tot slot moet je de yoghurt consumeren voor de houdbaarheidsdatum en geen yoghurt eten die al geopend is.
Alternatieven voor yoghurt voor aanstaande moeders met lactose-intolerantie
Als je zwanger bent en bovendien ook lactose-intolerant, is het goede nieuws dat er alternatieven zijn. Je kan calcium en vitamine D halen uit lactosevervangers, zoals plantaardige melk verrijkt met calcium en vitamine D. Voorbeelden zijn amandel-, soja-, haver- en rijstmelk, maar ook sojayoghurt, noten, groene bladgroenten (spinazie, snijbiet, kool, enz.) en bepaalde mineraalwaters (merken: Hépar, Contrex).
Toevoegen aan mijn lijst
favorieten