Eten voor de kleintjes of de Kleintjesmethode: wat is het?
Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction, Gewijzigd op 12/08/2022
Vaste voeding introduceren in het leven van je baby: op welke leeftijd begin je ermee? Met welk voedsel start je? In welke hoeveelheden? En hoe?
De ontwikkeling van een baby verloopt voor alle baby's ongeveer gelijk. Als we naar de voeding kijken, dan heeft een baby in eerste instantie genoeg aan moedermelk of kunstvoeding, die hij drinkt aan de borst of via een papfles. Rond de zesde maand leert een baby hoe hij vaste voeding tot zich kan nemen. Ook zijn darmstelsel zal geleidelijk overschakelen en vaste voeding leren verteren.
Wat staat er op het menu?
In de tweede helft van zijn eerste jaar is melkvoeding nog steeds de hoofdvoeding voor je baby. Je kind leert nu al doende wennen aan vast voedsel door te pakken, afbijten, kauwen, doorslikken en verteren.
Al doende leert men: ook als je zo'n klein baby'tje bent. Kinderen leren tenslotte ook lopen, praten, schrijven … allemaal met vallen en opstaan.
De eerste voeding die je je kind kan aanbieden, is eten in de meest simpele vorm die je maar kunt bedenken. Eet je zelf een gerecht met wortel? Dan geef je je kind een flink stuk gare wortel. Of eet je een gerecht met broccoli? Dan geef je het een stronk gare broccoli. En als je kind er een beetje handig in wordt, geef je het een groot stuk harde korst van een volkoren brood.
Zien eten, doet eten! Geef het goede voorbeeld en je zal zien hoe snel je kind het eten van vast voedsel onder de knie heeft.
De Kleintjesmethode
Met de Kleintjesmethode is eten een feest. Het principe van deze methode is dat je het eten op een positieve manier introduceert aan je kind. Je geeft je kind gewoon eerlijk eten, in grote stukken en je geeft het de gelegenheid die grote stukken eten te pakken, er wat aan te ruiken en sabbelen, ervan te likken, de vorm te voelen en de kleur en vorm te zien. En natuurlijk neemt je kind dan de gelegenheid er op te kauwen en kleine stukjes door te slikken.
Je geeft je kind een bepaalde zelfstandigheid. Je vertrouwt dat je kind het kan. Je neemt je kind als het ware bij de hand om geheel zelfstandig te leren eten. Smaken en kleuren te leren kennen.
Uit ervaring weten we dat kinderen daar doorgaans enorm veel plezier in hebben. Ze voelen zich trots dat ze met de grote mensen mee mogen doen. Veel kinderen laten het ook merken en roepen aan tafel: 'Die, die die…'.
Ze zijn superblij als zij ook het eten krijgen wat bij jou op je bord ligt.
Maar… ze zijn nog niet zo handig of ze hebben nog niet zo'n idee wat ze met dat leuke eten moeten doen. Dus belandt een deel op de grond, in hun gezicht, in het haar. Dat moet je dan achteraf even opruimen.
Maar hoe trots en blij kun jij zijn als jouw kind werkelijk iets eet, het kauwt en het doorslikt.
Waarom?
Het principe van de Kleintjesmethode is om nieuwe voedingsmiddelen op een positieve manier te introduceren. Wat het zo leuk maakt, is dat je de ontwikkeling van je kind goed kan volgen. Je hoeft er niets voor te doen, behalve je kindje van grote stukken eten voor te schotelen. Er is misschien één nadeel: dat je achteraf wel wat dingen schoon te maken hebt, zoals je kind, de kinderstoel, de vloer.
Met deze leuke methode leert je kind niet alleen geuren, smaken en texturen herkennen, je kind heeft er ook veel plezier in. Samen eten is echt een feestje. Er is gewoon geen stress aan tafel. Omdat je kind geleidelijk aan het eten beter onder de knie krijgt, kan zijn spijsvertering ook geleidelijk aan wennen aan het verteren van vast voedsel.
Essentiële voorzorgsmaatregelen
Een belangrijk beschermingsprincipe bij een kind is de kokhalsreflex. Als er in de mond iets fout gaat, dan grijpt deze reflex in en je kind kokhalst het voedsel weer uit. Het voorkomt dus dat je kind zich verslikt of erger.
Daarom 'moet' je kind rechtop zitten en mag je het nooit met zijn eten alleen laten. Je kunt dus prima starten met de Kleintjesmethode zodra je kind zelfstandig rechtop kan zitten. dat is het teken dat je kind er klaar voor is om te leren vaste voeding te nemen. In het boek 'Eten voor de kleintjes' lees je er meer over.
A la question de savoir quand il faut introduire la nourriture solide, il n’y a toujours pas vraiment de consensus, mais la plupart des médecins recommandent de le faire entre les 5 et 6 mois de bébé. A ce moment-là, ses intestins sont suffisamment développés et il peut mieux utiliser sa langue, si bien qu’il est capable de manger avec une petite cuiller. Toutefois, il ne faut pas le forcer. Si au début, il ne mange que quelques cuillers, complétez son alimentation en l’allaitant ou en lui donnant un biberon de lait.
Toevoegen aan mijn lijst
favorieten