Mijn kind is drie jaar en praat niet goed
Geschreven op 12/08/2022 door Family Service, Gewijzigd op 12/08/2022
Heb je nog steeds moeite om je driejarige goed te begrijpen? En moet je je daarover zorgen maken? Zijn moeilijkheden bij het leren spreken normaal? En waaraan kan dat liggen? We wijzen je graag de weg.
Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tipstalrijke stalen, gratis dozen
Tutjes en duimen remmen de spraak
Is je kind fan van het tutje of een duimer? Dan is het geen wonder dat hij of zij moeite heeft om bepaalde woorden uit te spreken. Tutten of duimen verhindert namelijk de juiste plaatsing van de tong zodat bepaalde geluiden kunnen gevormd worden. Je hoeft je kindje niet meteen te laten stoppen met duimen of tutten, het kalmeert je kindje waarschijnlijk ook nog vaak. Anderzijds wijs je er best op dat je niet begrijpt wat hij of zij zegt met een tut of duim in de mond en vraag je om zonder te praten.
Zijn het misschien de oortjes?
Soms kunnen oorinfecties onopgemerkt blijven, vooral de niet-pijnlijke dan. Daardoor is het mogelijk dat je kind sommige geluiden niet goed hoort... en heeft hij of zij natuurlijk moeite om ze uit te spreken. Als je kleintje veel schreeuwt, erg opgewonden is en herhaaldelijk verkouden wordt, kan dit zeker iets zijn om te onderzoeken! Een spraakprobleem kan ook te wijten zijn aan een niet gedetecteerd gehoorverlies. Maak dus zeker eens een afspraak bij je neus-, keel- en oorarts als je de oorzaak van het probleem niet meteen kan achterhalen.
Help je kindje om zich beter uit te drukken
Vaak is een spraakgebrek bij kleintjes heel schattig. Probeer het echter niet te imiteren en spreek zelf alle woorden normaal uit om het probleem niet te vergroten. Woorden waar je kleintje het moeilijk mee heeft, gebruik je liefst ook zo veel mogelijk. Leg er gerust de nadruk op maar gebruik ze niet dwingend, want ook dat kan tot problemen leiden. Het herhalen van juiste woorden helpt daarnaast om de juiste uitspraak vast te leggen. Als je kindje bijvoorbeeld "chocolade" zegt, herhaal dan "Ja, goed! Het is chocolade".
Stimuleer gevarieerd taalgebruik
Verhalen, kinderrijmpjes, liedjes, spelletjes,… er zijn genoeg manieren om je kind te stimuleren en nieuwe woorden te leren. Overloop samen de dag, stel vragen en luister met grote aandacht. Zo merkt je kindje dat die inspanningen de moeite zijn.
Wanneer contacteer je de logopedist?
Met de hulp van een logopedist kan je kind grotere taalproblemen overwinnen. Een logopedist leert de tong en de lippen juist te positioneren om geluiden correct te vormen. In een paar sessies kan er al veel veranderen: praat hierover met je arts en vraag naar referenties.
Taalverwerving tot 4-5 jaar
Moeite hebben met praten of verstaan worden, is bij kindjes volkomen normaal, vooral voor de leeftijd van 4 jaar! Sommigen hebben echter meer tijd nodig, wees dus geduldig. Ook als de school alarm slaat, hoef je niet meteen te panikeren. Tijdens de kleuterschool evolueren kindjes heel snel. Wacht dus gerust nog even af, tenzij je kind echt niet praat en je ernstige problemen hebt om met hem of haar te communiceren.
Geen zorgen dus, als je kind op 3 jarige leeftijd ‘slecht praat’. Elk kind heeft een eigen tempo voor alles. Misschien is jouw zoon of dochter motorisch wel heel erg goed? Maak je dus geen zorgen: rond de leeftijd van 4-5 jaar belandt alles op z’n pootjes.
Toevoegen aan mijn lijst
favorieten