Le bain de
favorieten
Baby's bad

Een badje geven


Geschreven op 12/08/2022 door Family Service,
Gewijzigd op 28/02/2024

Als je het eerste badje thuis geeft, sla dan niet in paniek. Miljoenen mama’s zijn je voorgegaan en ook zij hebben hun plan weten te trekken.

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Op welk moment geef ik mijn baby zijn badje?

Kies een ontspannen moment en wissel af naargelang de omstandigheden. ‘s Avonds kan de rest van het gezin een handje helpen, ‘s morgens kan je genieten van de intimiteit tussen jullie tweetjes. Voor of na de maaltijd ? Dat hangt van je baby af.

Goed om te weten

  • Het is niet nodig om elke dag een badje te geven.
  • Naarmate je baby’tje groeit, geef je hem zijn badje beter ‘s avonds : het warme water zorgt ervoor dat hij zich ontspant en verzekert een goede nachtrust.

De nodige organisatie

Zoek een speciale hoek voor het babybadje in een vertrek met een temperatuur tussen 20 en 22 °C. Daar voorzie je :

  • een badje,
  • een oppervlak om het luierkussen op te leggen,
  • de nodige ruimte voor alle babyspulletjes.

Leg al het materiaal dat je voor en na het baden nodig hebt binnen handbereik. Laat het badje vollopen met water op een temperatuur van 37 °C (er bestaan speciale badthermometers die de ideale temperatuur aangeven).

De verschillende stappen

Hier zijn de stappen voor het geven van een baby een badje:

  1. Bereid alles voor: zorg ervoor dat je alle benodigdheden bij de hand hebt voordat je begint, zoals een zachte handdoek, babyshampoo, een washandje, schone kleding, luiers en eventueel een babybadje.

  2. Controleer de temperatuur van het water: vul het babybadje met water op een temperatuur van ongeveer 37-38°C. Test de temperatuur van het water met je elleboog of de binnenkant van je pols om er zeker van te zijn dat het niet te warm is.

  3. Ontkleed de baby: leg de baby op een vlakke en veilige ondergrond, zoals een aankleedkussen. Kleed de baby rustig uit en zorg ervoor dat hij/zij warm blijft.

  4. Plaats de baby in het water: houd de baby stevig vast en laat hem/haar voorzichtig in het water zakken. Zorg ervoor dat het hoofdje en de nek goed worden ondersteund.

  5. Was de baby: gebruik een mild reinigingsmiddel speciaal voor baby's en was de baby voorzichtig met een washandje. Begin met het wassen van het gezicht en werk dan naar beneden, waarbij je speciale aandacht besteedt aan de huidplooien en de billetjes.

  6. Spoel de baby af: gebruik schoon water om de zeepresten van de huid van de baby te spoelen. Zorg ervoor dat er geen zeep achterblijft, vooral niet op de gevoelige delen van de huid.

  7. Haar wassen (optioneel): als de baby veel haar heeft, kun je voorzichtig een kleine hoeveelheid babyshampoo aanbrengen en het haar wassen met je handen of een zachte washandje. Zorg ervoor dat de shampoo goed wordt uitgespoeld om irritatie te voorkomen.

  8. Droog de baby af: til de baby voorzichtig uit het water en wikkel hem/haar in een zachte handdoek. Dep de huid voorzichtig droog en besteed extra aandacht aan de huidplooien om vocht op te nemen.

  9. Kleed de baby aan: nadat de baby volledig droog is, kleed je hem/haar aan met schone kleding en een schone luier.

  10. Beloon de baby: geef de baby na het badje veel knuffels en liefdevolle aandacht om de ervaring positief te maken.

Do's

  • Zorg ervoor dat de temperatuur van het water warm maar niet heet is, idealiter tussen 37-38°C.
  • Verzamel alles wat je nodig hebt voordat je begint, zoals een zachte handdoek, babyshampoo, een washandje en schone kleding.
  • Ondersteun altijd het hoofdje en de nek van de baby, vooral als hij/zij nog niet zelfstandig kan zitten.
  • Maak het badje leuk en ontspannend door zachte muziek af te spelen en met de baby te praten.
  • Wees geduldig en rustig, vooral als de baby nerveus of huilerig is tijdens het baden.
  • Droog de baby grondig af na het baden, vooral in de huidplooien, om huidirritatie te voorkomen.

Dont's

  • Laat de baby nooit alleen in het water, zelfs niet voor een korte tijd.
  • Gebruik geen gewone zeep of shampoo voor volwassenen, omdat dit de gevoelige babyhuid kan irriteren.
  • Forceer de baby niet om in bad te gaan als hij/zij duidelijk overstuur is of als het tijd is om te eten of te slapen.
  • Overlaad het badje niet met zeep of producten, aangezien dit de natuurlijke oliën van de babyhuid kan wegwassen.
  • Vermijd het gebruik van te warm water, omdat dit brandwonden bij de baby kan veroorzaken.
  • Ga niet te ruw te werk bij het wassen van de baby, vooral bij het reinigen van het gezicht, de ogen en het hoofdje.

Joepie, in het grote bad!

Net zoals je je baby af en toe enkele minuutjes met zijn broers en zusjes in bad kan stoppen (onder streng toezicht uiteraard!), kan je hem ook bij jezelf of bij papa in bad zetten. Naarmate hij groter wordt, zal hij deze nieuwe speelruimte enorm leuk gaan vinden. Opgelet : het bad is niet zonder risico’s!

Opgelet voor volgende risico's

Verdrinking

Baby's kunnen verdrinken in zelfs een klein laagje water, dus laat nooit een baby alleen in bad, zelfs niet voor een seconde. Zorg ervoor dat je altijd binnen handbereik bent en dat je de baby nooit zonder toezicht achterlaat, zelfs niet als ze in een babybadje zitten.

Verbranding

Te heet water kan ernstige brandwonden veroorzaken bij een baby. Zorg ervoor dat de watertemperatuur lauw is en test deze altijd met je elleboog of de binnenkant van je pols voordat je de baby in het bad doet.