favorieten
Alles over de bevalling

Het verloop van de bevalling


Geschreven op 12/08/2022 door Family Service,
Gewijzigd op 28/03/2024

De bevalling is een diep transformerende ervaring, gekenmerkt door een reeks stappen die leiden tot de geboorte van een baby. Deze stappen, hoewel vaak angstig, zijn natuurlijk en gevormd door millennia van evolutie. In dit artikel zullen we de drie belangrijkste fasen van de bevalling verkennen en wat moeders kunnen verwachten in elke fase.

 

 

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

De eerste fase: de ontsluiting van de baarmoederhals

Dit is het langste onderdeel van een bevalling. Is het je eerste kindje, dan duurt de ontsluiting gemiddeld tussen de 7 en 8 uur. De baarmoeder wordt afgesloten door de baarmoederhals. Van het moment dat de weeën zich beginnen op te volgen in een constant tempo, zal de baarmoederhals korter worden : dit is de ontsluiting. Onder de beweging van de weeën zal de hals met de baarmoeder gaan samensmelten om de doorgang van je baby te vergemakkelijken. Zie het als een deur die geleidelijk aan opengaat. De eerste vijf centimeter verlopen het traagst.

Het uiteindelijke streefdoel is tien centimeter. Vanaf dat moment ligt de weg open en kan je baby ter wereld komen. Gedurende deze fase zullen de weeën niet alleen vermenigvuldigen en intenser worden maar natuurlijk ook doeltreffender. Neem een zo comfortabel mogelijke houding aan en oefen de relaxatieoefeningen die je tijdens je prenatale lessen hebt geleerd. Concentreer je op elke nieuwe wee en profiteer van de momenten tussenin om je te ontspannen en je voor te bereiden op de volgende.

De tweede fase: de uitdrijving van de baby

Tien centimeter ontsluiting : je baby kan zijn hoofdje net door de ontsluiting krijgen. Hij daalt nu langzaam richting bekken en draait zich. Dankzij deze gymnastiek kan hij de meest gunstige houding voor de geboorte aannemen. Het hele gebeuren duurt amper een half uur. Vervolgens word je door het medische team op de verlostafel geïnstalleerd. Je voelt nu een onweerstaanbare drang om te persen. Je kinesist of je vroedvrouw zal je uitleggen hoe je die aandrang moet gebruiken door bij elke wee te duwen. Dat doe je door je ademhaling te blokkeren en al je inspanningen te concentreren op je onderbuik. Je kan het jezelf makkelijker maken door je knieën of je benen vast te grijpen en ze stevig naar je toe te trekken. Intussen ziet je gynaecoloog of vroedvrouw de haartjes van je baby verschijnen.

Nu begint alles snel te gaan. Het kan zijn dat je dokter het in dit stadium handig vindt om een episiotomie toe te passen. Deze kleine, pijnloze incisie vergemakkelijkt de doorgang van je kleintje en voorkomt het inscheuren van vaginaal weefsel. Het is geen systematische handeling. Dan is het zover: het hoofdje is eruit! Zijn schoudertjes worden snel vrijgemaakt en de rest van zijn lijfje volgt zonder enige inspanning. Je kindje slaakt zijn eerste kreet, je gynaecoloog of je partner knipt de navelstreng door en legt je baby op je buik. Het is een moment van intense emotie, van lachen, vreugde, huilen: je bent er compleet ondersteboven van en papa ook. Jullie zijn zonet ouders geworden!

De derde fase: de nageboorte

De bevalling is echter nog niet helemaal gedaan. Eerst en vooral onderzoekt de vroedvrouw minutieus de nieuwgeborene, vervolgens is het wachten op de nageboorte. Doorgaans wordt de moederkoek uitgestoten door de naweeën, soms moet hij er uitgehaald worden, bijvoorbeeld als hij na korte tijd niet vanzelf wordt uitgestoten of als er sprake is van abnormaal veel bloedverlies. De gynaecoloog zal de moederkoek nakijken om zeker te zijn of alles werd uitgestoten. Indien een gynaecoloog een episiotomie heeft uitgevoerd, zal hij deze weer dichtnaaien tot 2 of 3 cm. De draadjes lossen vanzelf op.

En je baby?

Na de geboorte voert de vroedvrouw de eerste medische testen uit. Daarna wordt de baby gewassen, gewikkeld in een klein dekentje en aan jou teruggegeven. Na 30 à 45 minuten is je baby al helemaal klaar om voor een eerste keer te zogen. De volgende morgen zal de pediater langskomen om een medische test uit te voeren