favorieten
Voorbereiding op de bevalling

Hoe je je geboorteplan schrijft: enkele voorbeelden


Geschreven op 03/11/2023 door Eloïse Dohmen, Schrijfster en sofroloog
Gewijzigd op 21/05/2024

Het geboorteplan is een verzoek dat door de zwangere vrouw aan het medische team wordt gedaan vóór de bevalling. Het doel? De geboorte voorbereiden door een lijst op te stellen van haar wensen voor de grote ontmoeting met de baby. Maar hoe benader je dit moment van uitwisseling met de verloskundige of de gynaecoloog die je volgt? Zijn we echt zeker dat wat we wensen voor de baby en voor de moeder realiseerbaar zal zijn in het ziekenhuis? Hoe stel je je geboorteplan op? Volg de gids!

Een geboorteplan om de geboorte van de baby voor te bereiden

Beheer van de arbeid, epidurale, episiotomie, bevallingsposities, overwegingen over de keizersnede, afklemmen van de navelstreng, huid-op-huid contact, voedingswijze zodra de baby geboren is... Al deze onderwerpen worden door aanstaande ouders van tevoren overwogen en geformaliseerd in een document, overhandigd aan het medisch team van de materniteit waar de bevalling plaatsvindt.

Je geboorteplan denken en opstellen betekent nadenken over de beste manier waarop de vrouw en/of het koppel de komst van hun baby voorziet, de vader (of mede-ouder) bij deze reflectie betrekken, en je meer zelfverzekerd voelen ten opzichte van je materniteit. Een geboorteplan overwegen betekent ook de dialoog aangaan met het medisch personeel van het ziekenhuis waar je gaat bevallen, en expliciet je angsten, wensen en keuzes als toekomstige en jonge moeder formuleren.

Je wensen bespreken met de vroedvrouw

Het geboorteplan is geen wettelijk document. Het moet eerder worden gezien als een persoonlijke brief of een wensenlijst van ouders die betrokken willen zijn bij de keuzes met betrekking tot de bevallingsomstandigheden en de geboorte van het kind. Het geboorteplan kan een goede basis zijn om met het medisch team te communiceren. De gynaecoloog en/of de vroedvrouw begeleidt je naar geïnformeerde keuzes voor jouw gezondheid en die van de baby, of er nu een geboorteplan is geformaliseerd of niet.

Merk op dat volgens de wet geen medische handeling zonder jouw toestemming kan worden uitgevoerd. Meer informatie hierover vind je op het Belgisch Rechtsportaal.

Professioneel advies stelt je in staat om je wensen te confronteren met de realiteit van een bevalling en de volle omvang te begrijpen van wat echt mogelijk is of niet. Samen zul je discussiëren om de juiste balans te vinden en hand in hand naar een bevalling toe te werken die het meest op jou lijkt. Houd er rekening mee dat je niet alles kunt plannen, vooral als er een risico is voor de bevallende vrouw of de baby.

Tips voor het schrijven van je geboorteplan

  • Schrijf een kort document, maximaal 2 pagina 's lang.
  • Focus op duidelijkheid: structureer je geboorteproject op thema 's (arbeid, bevalling, zorg voor de baby na de geboorte, zorg voor de moeder na de geboorte, de rol van de vader/ co-ouder).
  • Overweeg een kant-en-klaar geboorteplan, in de vorm van selectievakjes: er zijn er nogal wat in PDF-formaat op internet, klaar om te downloaden en af te drukken.
  • Geef prioriteit aan wat echt belangrijk voor je is.

Wat betreft formulering, kun je je baseren op deze voorbeelden voor het opstellen:

  • Bij voorkeur zou ik graag...
  • Voor zover mogelijk wil ik graag...
  • Ik vermijd liever….
  • Ik zou dankbaar zijn als ik de keuze kreeg om...
  • Behalve in geval van nood zou ik overwegen...

Geslacht van de baby: maak een gepersonaliseerd geboorteplan

Meisje of jongen? Heb je besloten om het geslacht van de baby niet te weten voor zijn komst? U kunt dit op deze manier aangeven:

  • Deze baby is voor ons het mooiste geschenk: de ontdekking van zijn geslacht zal bij de geboorte worden gedaan. We zouden het op prijs stellen als het medische team het niet zou onthullen totdat we er zelf achter komen of het een meisje of een jongen is.
  • Babymeisje of babyjongen: het is een verrassing! Ik wil het geslacht van de baby niet weten tot de geboorte, en in het bijzonder nadat ik huid-op-huid contact heb gehad met mijn kind.
  • Geslacht van de baby: te ontdekken bij de geboorte. We bedanken jullie dat jullie nooit hebben onthuld of het een meisje of een jongen is, totdat we het verzoek in de verloskamer hebben ingediend. We willen dat dit een verrassing is.

Het voorbereiden van je geboorteplan voor de bevalling

Je kunt de volgende onderwerpen overwegen voor jouw reflectie, alleen of begeleid:

  • Licht in de verloskamer: verlichting dimmen? Mag ik mijn eigen nachtlampje meenemen?
  • Geluidsatmosfeer in de verloskamer: ik wil mijn eigen muziek opzetten, om meer zen te zijn. Is het mogelijk om het geluidsvolume van apparaten en monitoren te verlagen?
  • Voeding voor de geboorte: ik wil kunnen eten en drinken, is dit mogelijk?
  • De aanwezigheid van een derde: wie kan er bij mij in het ziekenhuis zijn?
  • De aanwezigheid van geneeskundestudenten: overweeg ik het of niet?
  • Vaginale onderzoeken: alleen als ik dat wil? Of als het team het nodig vindt?

Het beheer van pijn tijdens de arbeid en bevalling

Omgaan met pijn tijdens de bevalling is de belangrijkste reden die veel vrouwen, eerst in het buitenland, motiveerde om een geboorteplan te schrijven. De oorzaken zijn het verloskundig en gynaecologisch geweld, het niet in aanmerking nemen van de toestemming van patiënten/ jonge moeders, soms de angst om te bevallen of een slechte bevalling te hebben, en de wens om je baby te verwelkomen tijdens een bevalling die bij je past.

Uw keuze zal zich met name richten op de volgende punten:

  • De epidurale: er één hebben om de pijn te minimaliseren? Of juist niet, behalve in geval van nood, omdat je de weeën en de komst van de baby wilt voelen.
  • Alternatieve middelen in geval van weigering van de ruggenprik : de methoden die je interesseren om de pijn anders te behandelen, zoals ademhalingsoefeningen, hypnose, bevallingsbal, baden, enz...
  • De mogelijkheid om van gedachten te veranderen : je overwoog bijvoorbeeld een bevalling zonder ruggenprik en je wilt deze uiteindelijk hebben.
  • De keuze van de bevallingspositie : op handen en voeten, op de rug, gehurkt, aan de zijkant, bevalling in het water...
  • De keuze om niet systematisch een episiotomie te laten uitvoeren : en op zijn minst geïnformeerd te worden over de noodzaak om er een te doen, om deze alleen te gebruiken als dit door de verloskundige of de arts noodzakelijk wordt geacht.

Het geboorteplan kan ook enkele subtiliteiten bevatten die zijn aangepast aan je persoonlijke situatie. Wil je vaginaal bevallen na een keizersnede? Vraag of VBAC (vaginale bevalling na keizersnede) mogelijk is.

Voorbeeld van een geboorteplan voor een keizersnede

Als er een keizersnede is gepland voor uw bevalling, kunt u ook een geboorteplan overwegen, inclusief het volgende:

  • De aanwezigheid van een derde persoon: als de materniteit het toestaat, kan de vader/ partner bij je zijn tijdens de geboorte per keizersnede?
  • Zie de geboorte van het kind: wil je dat het operatieveld wordt verlaagd tijdens de ingreep?
  • De baby met een vrije arm verwelkomen: indien mogelijk, de mogelijkheid hebben om het kind in huid-op-huid contact te verwelkomen en tegen je aan te houden met een arm.
  • Huid-op-huid contact met de vader/ co-ouder toestaan : zoveel mogelijk huid-op-huid contact met de moeder en vervolgens met de echtgeno(o)t(e) bevorderen. Kortom, neem het kind niet meteen mee voor niet-spoedeisende zorg.

Bevalling, eerste zorgen en ontvangst van het kind

Hier zijn enkele andere voorbeelden om op te nemen in je geboorteplan:

  • Om te persen, zou ik graag willen: dat het zorgpersoneel me begeleidt, stilte, dat de vader/co-ouder me helpt...
  • Vanaf de geboorte wens ik: dat baby huid-op-huid tegen me wordt gelegd, dat de navelstreng niet meteen wordt doorgesneden, dat de co-ouder de navelstreng doorsnijdt...
  • Hoe zit het met de uitdrijving van de placenta na de geboorte? Ik wil graag een natuurlijke verdrijving, ik geef de voorkeur aan een oxytocine-injectie om het proces te versnellen.
  • Over de welkomstvoeding: ik wil het wel/ niet. En verder over borstvoeding: ik wil/wil geen borstvoeding geven.

Het enige wat ons nog rest, is je een mooie ontmoeting met je baby toe te wensen! Geniet van deze unieke momenten!