Coverfoto 2 (38)
favorieten
Ovulatie

Hoe werkt een ovulatietest?


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd op 12/08/2022

Als je probeert zwanger te worden, begin je meestal zo spontaan mogelijk. Je stopt met anticonceptie en vrijt erop los met je partner. Maar wat als dat niet werkt? Dan is het handig om te weten wanneer je eisprong plaatsvindt, zodat je kan vrijen op dagen dat je het meest vruchtbaar bent. Daarvoor dient een ovulatietest.

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Hoe werkt een ovulatietest?

Het doel van een ovulatietest is bepalen op welke dagen je het meest vruchtbaar bent en dat zijn de dagen rond je eisprong. Daarvoor moet je dus weten wanneer je eisprong of ovulatie precies valt. Bij een eisprong komt een rijpe eicel vrij uit je eierstokken en dat gebeurt doorgaans twee weken voor je menstruatie. Een ovulatietest meet de hoeveelheid luteïniserend hormoon (LH) in je lichaam. Twee dagen voor je eisprong plaatsvindt, maak je heel veel van dit hormoon aan en detecteert een ovulatietest dat in je urine.

Hoeveel dagen heb je een positieve ovulatietest?

Om een ovulatietest correct te doen, moet je de verschillende fasen van je menstruatiecyclus kunnen onderscheiden. Een cyclus duurt gemiddeld achtentwintig dagen. Wie een regelmatige cyclus heeft, kan een ovulatietest doen zeventien dagen voor de volgende menstruatie. Heb je een onregelmatige cyclus, dan begin je beter al wat vroeger. Je kan je cyclussen in kaart brengen gedurende zes maanden. Daarna kan je je baseren op de kortste cyclus voor je volgende ovulatietest. Een positieve test betekent dat je eisprong er binnen de 2 à 4 dagen aankomt, maar een piek in LH kan meerdere dagen aanhouden.

Hoe moet je een ovulatietest gebruiken?

Om je test zo betrouwbaar mogelijk te doen, drink je best zo weinig mogelijk water tot vier uur voor je de test doet. Water verdunt je urine waardoor de uitslag minder betrouwbaar is. Ook doe je een ovulatietest het best rond de middag omdat je de aanmaak van LH ’s ochtends op gang komt en tegen de middag zijn piek bereikt heeft. Je kan de test meerdere dagen na elkaar doen om te ontdekken op welke dag je LH-waarde het hoogst is. Doe de test dan steeds op hetzelfde moment van de dag en beperk je tot hetzelfde merk en dezelfde soort ovulatietest.

Zo doe je een ovulatietest:

  1. Lees de bijsluiter voor de gebruiksaanwijzingen.
  2. Haal de test uit de verpakking.
  3. Plas een beetje in een bekertje en houd het teststaafje van de ovulatietest vervolgens een aantal seconden in de urine
  4. Je mag ook rechtstreeks op het teststaafje plassen
  5. De uitslag van de test verschijnt na een paar minuten

Controleer in de bijsluiter hoe het resultaat zal worden weergegeven. Meestal zie je een controlestreep en een teststreep. Je hebt dus twee streepjes nodig om een positieve test af te leggen. Een positieve test betekent dat je vanaf dat moment ongeveer twee dagen zeer vruchtbaar bent. Zie je geen teststreepje, dan heb je geen piek in LH. Zie je geen controlestreepje, dan is de test niet juist uitgevoerd en dus onbetrouwbaar. Dan doe je een tweede test.

Wanneer is een ovulatietest nodig?

In 99% van de gevallen geeft een ovulatietest een juiste uitslag. Toch kan je ook zelf uitrekenen wanneer je ovulatie valt, maar enkel als je een heel regelmatige menstruatiecyclus hebt. Zelfs als je cyclus licht varieert in lengte, kan je je ovulatie nog zelf berekenen maar moet je wel een een marge incalculeren. Je houdt je cyclus dan gedurende 6 maanden nauwkeurig bij. Daarna neem je je kortste cyclus en trek je daar 14 dagen vanaf. Gedurende 3 tot 4 dagen voor die datum ben je in principe vruchtbaarder.

Een ovulatietest is vooral nodig als je menstruatiecyclus zeer onregelmatig is. Het is dan zeer moeilijk om je eisprong te gaan uitrekenen. Je kan wel afgaan op je vaginale afscheiding. Op de dagen voor een eisprong is deze helderder en plakkeriger, een beetje zoals ongekookt eiwit. Zo kan je ook nagaan of je in je vruchtbare dagen zit, al is deze methode een stuk minder betrouwbaar dan een ovulatietest.