Foto kruipen 540x407
favorieten
Leren lopen

Wanneer zal mijn baby leren kruipen?


Geschreven op 12/08/2022 door Family Service,
Gewijzigd op 07/09/2023 Artikel geschreven in samenwerking met: Zwitsal

Je baby zal tijdens het eerste jaar erg snel groeien. Elke maand zal hij of zij steeds groter worden en nieuwe dingen leren. Dit betekent dat je baby ook steeds mobieler wordt en zal leren zelf te bewegen. Je vraagt je misschien af wanneer je baby zal beginnen met kruipen en waar je allemaal rekening mee moet houden. We beantwoorden al je vragen hier!

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Fases bij het leren kruipen

De meeste baby’s beginnen gemiddeld tussen de 7 en 10 maanden met kruipen. Elke baby is echter anders: sommigen leren wat later kruipen, en sommigen slaan de kruipfase gewoon over en beginnen direct met lopen. Maak je geen zorgen als je baby nog niet is beginnen kruipen. Je baby ontwikkelt zich op zijn eigen tempo.

Leren kruipen speelt zich af in fases. De maanden voor de eerste keer kruipen dienen als voorbereiding: de rugspieren van je baby ontwikkelen zich zodat ze sterk genoeg zijn en je baby leert zijn eigen hoofd rechtop houden. Rond de zesde maand beginnen de meeste baby’s rondjes rond hun as te draaien of beginnen ze met tijgeren. Dit betekent dat je baby zich voor- of achteruit beweegt door zijn lichaam tegen de grond te leggen en zich af te zetten met zijn voetjes. Na een tijdje zal hij zijn buikje van de grond proberen te krijgen, en voilà, je baby is aan het kruipen! Na de eerste keer zal hij blijven opnieuw proberen, en voor je het weet kruipt je baby overal naartoe.

Tips om je baby te helpen leren kruipen

  • Geef je baby vooral de ruimte om te leren kruipen. Zet hem niet te vaak in de wipstoel, maar plaats hem op de grond en geef hem de vrijheid om rond te bewegen.
  • Laat je baby zelf kiezen wanneer hij begint met kruipen. Forceer niets en geef hem tijd.
  • Zet je baby neer op een zachte en stevige ondergrond, zoals een speelmat, een tapijt of stuk vloerbedekking.  Het belangrijkste is dat je baby niet weg kan glijden.
  • Moedig je baby aan! Geef hem een complimentje en een grote glimlach als je merkt dat hij begint te bewegen, zo weet hij dat hij goed bezig is.
  • Je kan je kindje aansporen om te kruipen door een van zijn lievelingsspeeltjes nét buiten zijn bereik te leggen.

Het huis baby-proof maken

Nu je baby kan kruipen, zal hij het hele huis willen ontdekken. Dit is een grote stap in zijn ontwikkeling en is enkel aan te moedigen. Dit bekent ook dat je best je huis even onder handen neemt en het baby-proof maakt. Er zijn namelijk heel wat spullen in je huis die gevaarlijk zijn voor je baby, en omgekeerd.

  • Berg alle breekbare en waardevolle voorwerpen goed op of leg ze op de hoogste schappen of bovenop de kast. Kortom: als je niet wilt dat het kan breken, zorg dat je baby er niet aan kan.
  • Berg al je schoonmaakmiddelen goed op. Dit kan in een kast die op slot kan, een kast waar je een babyslot op installeert of simpelweg door ze helemaal vanboven in de kast te steken.
  • Stofzuig af en toe de vloer om al het stof en vuiligheid te verwijderen. Je wilt uiteraard niet dat je baby door stofwolken kruipt of dat hij zijn handjes op een vuile vloer legt en ze dan in zijn mondje steekt.
  • Scherm alle stopcontacten goed af en ruim je kabels op.
  • Heb je een trap? Plaats dan veiligheidshekjes zowel boven als beneden.

Handig, zo’n advies van Zwitsal! Je vindt nog meer tips, advies en andere leuke voordelen zoals promoties en nieuwe producten in de nieuwsbrief van Zwitsal. Schrijf je nu in!