5
favorieten
Baby maand per maand

Je baby is 5 maanden oud


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd op 12/08/2022

Vijf pietluttige maanden en nu al daagt je baby de wereld uit. Hij staat aan het begin van een grote revolutie: leren zitten. Hij is nieuwsgierig en attent en op zoek naar je aandacht.

Alles is een spel!

Je vraagt je af welke spelletjes je moet spelen met je levendige, enthousiaste baby van vijf maanden. Gemakkelijk, want werkelijk alles is een spel in de ogen van je baby! De blik wagenwijd open op de wereld, worden zijn zintuigen gestimuleerd. Maak van de gelegenheid gebruik om hem verschillende materialen te laten aanraken - zacht, ruw, harig, pluizig, ruw - of nieuwe sensaties te laten gewaarworden, zoals regen die op zijn gezicht valt of de kou van een ijsblokje

Zingen zal zeker een lach op het gezicht van je baby toveren.  Aarzel niet om aan het geheel bij te dragen met ‘dansjes’: je baby zal het fantastisch vinden!

Rollebollen

Eerder rolde je kindje per ongeluk, maar intussen is het een goed gecontroleerde beweging geworden. Hij is ook veel actiever dan vorige maand als hij op zijn buik ligt. Hij grijpt voorwerpen, laat ze los en pakt ze met gemak weer op, steunend op een arm.

De eerste pijntjes

Je baby is niet immuun voor ziekte. Een verkoudheid? Reinig zijn neus met een zoutoplossing.

Oprispingen? Als hij er, voor en na, geen last van lijkt te hebben en het niet over grote hoeveelheden gaat, is er geen probleem. Als hij pijn heeft en niet horizontaal gelegd kan worden zonder in huilen uit te barsten, bespreek dit dan met je kinderarts: het kan gaan om reflux.

Diarree? Wees altijd voorzichtig met frequente waterige ontlasting van een baby. Het risico op uitdroging is daarbij groot. Laat hem zoveel zuigen als hij maar wil als je borstvoeding geeft of geef hem kleine hoeveelheden water en raadpleeg je arts als hij niet beter wordt.

Hoest, spruw, oorontsteking, ... De lijst van ziektekiemen die je baby kunnen treffen is lang. Als klap op de vuurpijl hebben deze kwaaltjes invloed op de slaapkwaliteit: \'s nachts wordt hij wakker, hij weigert om tussendoor dutjes te doen, is chagrijnig en huilt meer dan normaal. Denk je dat je baby stagneert in zijn ontwikkeling? Dat is normaal: je kleintje kan niet tegelijkertijd tegen een virus vechten en een groeispurt nemen.

Geef je baby gerust paracetamol als zijn temperatuur hoger is dan 38,5°c. Ga met je kleintje naar de dokter als de koorts niet zakt en meer dan 48 uur duurt.

Wat je baby al kan

  • Hij schreeuwt en lacht om je aandacht te krijgen
  • Hij gebruikt verschillende geluidjes met gevarieerde intonaties
  • Hij kijkt je aandachtig aan als je met hem praat
  • Hij slaagt erin zich van de buik op de rug te rollen
  • Hij grijpt voorwerpen als hij op zijn buik ligt
  • Hij laat zijn speelgoed vallen en pakt het weer op
  • Hij schudt met zijn rammelaar