31
favorieten
Anders bevallen

Alles wat je wil weten over de thuisbevalling


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd le 12/08/2022

De meeste vrouwen bevallen tegenwoordig in het ziekenhuis, hoewel een thuisbevallig zeker nog aantrekkelijk is. Maar hoe gaat thuis bevallen precies in zijn werk en waar moet je rekening mee houden?

Profiteer van voordelen tot 800€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen-, vertel ons waar u staat-

Bevallen in het ziekenhuis heeft heel wat voordelen. Je staat steeds onder medisch toezicht en bent omringd door zorgkundigen. Jouw weeën en de hartslag van je baby worden nauwlettend in de gaten gehouden en je epidurale verdoving gebeurt onder deskundig toezicht. Toch kiezen verschillende vrouwen ervoor om thuis te bevallen.

Wat zijn de voordelen van een thuisbevalling?

Als je thuis bevalt, heb je meer vrijheid. Je kan je vrij bewegen, wandelen, dansen of zelfs gillen als je daar tijdens de bevalling behoefte aan heb. Zo ben je meer in contact met je lichaam en je instincten, maar ook met je baby. Bevallen in een omgeving die vertrouwd aanvoelt, heeft verder ook het voordeel dat je vanzelf iets meer ontspannen bent. Je hoeft je niet naar de kraamkliniek te haasten, geen opvang te zoeken voor andere kinderen en je slaapt in je eigen bed. De eerste uren en dagen na de bevalling kan je bovendien op je eigen ritme doorbrengen. Je moet echter ook wel zelf voor alle zorgen instaan, dus vraag zeker hulp aan je partner, familie of vrienden.

Wat zijn de nadelen van een thuisbevalling?

Een thuisbevalling betekent natuurlijk ook een geboorte zonder ruggenprik of epidurale verdoving. Je kan tijdens de bevalling niet opeens van gedacht veranderen en een anesthesist laten komen. Om de pijn te verminderen, kan je verschillende houdingen uitproberen of bijvoorbeeld een warm bad nemen. Een goede voorbereiding en geboorteplan is daarom geen overbodige luxe.

Het belangrijkste nadeel bij een thuisbevalling, is het risico voor de baby, maar ook voor de moeder in geval van complicaties. Daarom wordt een thuisbevalling niet aanbevolen bij twee- of drielingen, risicozwangerschappen of bij vrouwen die al een of meerdere keizersneden ondergingen. Je gynaecoloog kan beslissen dat een thuisbevalling geen optie is.

Het belang van een vroedvrouw bij een thuisbevalling

Bij een thuisbevalling is het heel belangrijk om mensen om je heen te hebben waarop je kan vertrouwen. Je partner speelt hierbij een cruciale rol en moet zich in staat voelen om deze rol op zich te nemen. Neem de beslissing dus zeker in overleg en bespreek het eventueel met jullie vroedkundige of gynaecoloog.

Daarnaast zorgt een vroedkundige voor de nodige medische begeleiding tijdens je thuisbevalling. Hij of zij controleert of de baby het goed maakt, controleert de hartslag en of alles goed gaat. De vroedkundige heeft ook altijd een uitrusting mee voor noodgevallen. Het ingewikkeldste aan een thuisbevalling, is een vroedkundige vinden die je kan begeleiden en waarmee je een vertrouwensband hebt. Door de zeer hoge verzekeringspremies die zij moeten betalen, zien velen onder hen af van het idee van thuisbevallingen.

Wat kost een thuisbevalling?

Bij een bevalling in een kraamkliniek dekt je sociale zekerheid bijna alle kosten, tenzij je bepaalde extra zaken aangevraagd hebt. Bij een thuisbevalling wordt vaak een deel van de kosten terugbetaald door je ziekteverzekering, maar maak zeker eerst de nodige berekeningen en laat je informeren.

Droom je ervan om thuis te bevallen, maar heb je er toch wat schrik voor? Om thuis te bevallen, heb je een flinke dosis zelfvertrouwen en kennis van je lichaam nodig. Toch kan het voor een heel intiem moment zorgen met je partner en je baby in je vertrouwde omgeving.