Alles wat je wil weten over de thuisbevalling
Geschreven op 12/08/2022 door Family Service, Gewijzigd op 09/10/2023
De meeste vrouwen bevallen tegenwoordig in het ziekenhuis, hoewel een thuisbevallig zeker nog aantrekkelijk is. Maar hoe gaat thuis bevallen precies in zijn werk en waar moet je rekening mee houden?
Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tipstalrijke stalen, gratis dozen
Bevallen in het ziekenhuis heeft veel voordelen. U staat altijd onder medisch toezicht en wordt omringd door gezondheidswerkers. Uw weeën en de hartslag van de baby worden nauwlettend in de gaten gehouden en uw epidurale verdoving wordt onder deskundig toezicht toegediend. Toch kiezen veel vrouwen ervoor om thuis te bevallen.
Wat zijn de voordelen van een thuisbevalling?
Als u thuis bevalt, hebt u meer vrijheid. U kunt vrij bewegen, lopen, dansen of zelfs schreeuwen als u daar zin in heeft tijdens de bevalling. Op deze manier bent u meer in contact met uw lichaam en uw instincten, maar ook met uw baby. Bevallen in een vertrouwde omgeving heeft ook het voordeel dat u automatisch ontspant. U hoeft zich niet te haasten naar de kraamkliniek, u hoeft geen kinderopvang voor andere kinderen te zoeken en u slaapt in uw eigen bed. Bovendien kunt u de eerste uren en dagen na de bevalling in uw eigen tempo doorbrengen. U zult echter wel alle zorg zelf moeten doen, dus aarzel niet om uw partner, familie of vrienden om hulp te vragen.
Wat zijn de nadelen van een thuisbevalling?
Een thuisbevalling betekent ook een bevalling zonder ruggenprik of verdoving. U kunt zich tijdens de bevalling niet plotseling bedenken en om tussenkomst van een anesthesist vragen. Om de pijn te verminderen, kunt u verschillende houdingen proberen of bijvoorbeeld een warm bad nemen. Een goede voorbereiding en een goed geboorteplan zijn dus geen overbodige luxe.
Het grootste nadeel van een thuisbevalling is het risico voor de baby, maar ook voor de moeder in geval van complicaties. Daarom wordt een thuisbevalling afgeraden voor tweelingen of drielingen, hoogrisicozwangerschappen of vrouwen die al één of meer keizersneden hebben gehad. Uw gynaecoloog kan een thuisbevalling afraden.
Het belang van een verloskundige bij een thuisbevalling
Bij een thuisbevalling is het heel belangrijk om mensen om u heen te hebben die u kunt vertrouwen. Uw partner speelt hierbij een cruciale rol en moet zich in staat voelen om deze rol op zich te nemen. Neem uw beslissing dus zeker in overleg en bespreek het eventueel met uw verloskundige of gynaecoloog.
Een verloskundige zorgt ook voor de nodige medische begeleiding tijdens uw thuisbevalling. Hij of zij zal controleren of het goed gaat met de baby, de hartslag controleren en ervoor zorgen dat alles goed verloopt. De verloskundige heeft altijd apparatuur bij de hand voor noodgevallen. Het meest ingewikkelde deel van een thuisbevalling is het vinden van een verloskundige die u kan begeleiden en met wie u een vertrouwensrelatie heeft. De zeer hoge verzekeringspremies die ze moeten betalen, weerhouden hen er soms van om voor een thuisbevalling te kiezen.
Hoeveel kost een thuisbevalling?
Als u in een kraamkliniek bevalt, dekt uw sociale zekerheid bijna alle kosten, tenzij u om bepaalde extra diensten hebt gevraagd. Bij een thuisbevalling wordt een deel van de kosten vaak vergoed door uw ziektekostenverzekering, maar zorg ervoor dat u de berekeningen maakt en de informatie krijgt die u nodig hebt.
Droomt u ervan om thuis te bevallen, maar bent u er een beetje huiverig voor? Om thuis te bevallen, moet u een flinke dosis zelfvertrouwen hebben en uw lichaam kennen. Maar het belangrijkste is om te genieten van een heel intiem moment met uw partner en baby in een vertrouwde omgeving.
Toevoegen aan mijn lijst
favorieten