De motorische ontwikkeling van je baby stimuleren met deze 5 tips
Geschreven op 12/08/2022 door Family Service, Gewijzigd op 03/05/2024
Vanaf hun allereerste maanden beginnen baby's hun motoriek te ontwikkelen. Natuurlijk is het essentieel om hen daarbij te helpen en te begeleiden. Ontdek hier enkele tips om jouw kind te helpen goede motorische vaardigheden te ontwikkelen.
Activiteiten om de motorische ontwikkeling van je baby te stimuleren
Je baby slaapt minder naarmate de maanden verstrijken en zijn wakkere periodes spendeert hij aan het verkennen van de wereld en zijn omgeving. Tijdens deze periodes kan je enkele zeer eenvoudige oefeningen voor je baby organiseren die zijn beweeglijkheid helpen vergroten. De aandacht en concentratie van een baby duren nooit erg lang. Plan dus zeer korte en eenvoudige activiteiten in, zoals deze 5 voorbeelden:
1. De speelmat
Een speelmat is ideaal voor peuters. Je kan er ook ringen en speelgoed aan bevestigen zodat je baby zijn hand kan uitsteken en proberen de speeltjes te pakken die eraan hangen. Hij zal ook zijn hoofd gaan draaien om de vormen en kleuren goed te kunnen zien. In het begin wordt een zwart-witte mobiel aanbevolen. Als je baby wat ouder is, kan je hem een model met verschillende texturen en kleuren geven en kleine speeltjes die bij aanraking verschillende geluiden maken.
2. Op de buik liggen
Zodra je baby zijn hoofdje rechtop kan houden, kan je hem af en toe op zijn buik leggen om zijn rug te versterken. Al snel zal hij proberen zich wat meer op te tillen met zijn onderarmen en nog meer kracht opdoen.
3. Na-apen
Zodra je baby rechtop kan zitten, kan je een imitatiespelletje met hem spelen, zodat hij je kan gaan na-apen. Ga tegenover je baby zitten en maak grote gebaren zoals je neus aanraken of je hand opheffen. Je baby zal zich amuseren door te proberen jou na te doen en zal zo zonder het te beseffen zijn motoriek langzaam ontwikkelen.
4. Bellen blazen
Iedereen houdt van bubbels! Wie heeft er als kind niet zitten rondrennen om te proberen ze te vangen en te laten knallen? Al vanaf dat je kindje een paar weken oud is, kan je voor hem bellen blazen. Wedden dat hij verwonderd zal toekijken en naar de bellen zal grijpen? Zelfs als hij de bellen niet kan vangen, zal hij ze volgen met zijn ogen. Op deze manier gaat hij zijn hoofd draaien, wat zijn nekspieren versterkt.
5. Vormspelletjes
Dit is een klassieker die iedereen kent. Je neemt het vierkant in je hand en legt het op het bord waar het vierkant is, en herhaalt de handeling met het de cirkel en dan de driehoek. Deze activiteit helpt niet alleen de motoriek van je kind, maar leert hem ook om kleuren en vormen te ontdekken. Bovendien is het geschikt voor zeer jonge kinderen.
DIY: een motoriekspel om zelf te maken
Deze spelletjes veroveren de sociale netwerken en zijn vaak erg leuk voor alle goede doe-het-zelvers, als ze maar een beetje fantasie en wat gereedschap tot hun beschikking hebben.
Het activiteitenbord, of ‘busy board’ of ‘dexterity board’ is in feite een eenvoudige houten plank waarop verschillende alledaagse voorwerpen zijn bevestigd (ongevaarlijk natuurlijk). Met de voorwerpen op het bord kan je baby veel tijd doorbrengen met draaien, aanraken, knippen, rinkelen, enz. Met het bord kan je op één plaats alle voorwerpen verzamelen waarmee baby zijn motoriek kan ontwikkelen, zoals een fietsbel, een wiel, een slot, een schakelaar, enz.
Pak je lijmpistolen, boormachine en houtschroeven en laat je fantasie de vrije loop: je baby zal het geweldig vinden!
Toevoegen aan mijn lijst
favorieten